Direct naar content

Stroomhuis, Eindhoven Ballroom Functions en Café Wilhelmina zijn de winnaars van de Eindhoven Cultuurprijs 2023. Dat heeft Cultuur Eindhoven tijdens een feestelijke uitreiking woensdagavond 11 oktober bekend gemaakt in de Effenaar. Stroomhuis won de Waarderingsprijs, Eindhoven Ballroom Functions won de Stimuleringsprijs en Café Wilhelmina ontving de meeste stemmen voor de Braintown Publieksprijs. De winnaars ontvingen een felbegeerde award en geldbedrag ter waarde van € 7.500. De cultuurprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een kunstenaar of instelling die een prestatie op het gebied van cultuur heeft geleverd die van uitzonderlijke meerwaarde is voor de stad. Jurylid Leontine Heuvelmans reikte de juryprijzen uit. Robert van de Vorst (directeur van Braintown) reikte de Braintown Publieksprijs uit. De gehele uitreiking werd gepresenteerd door Steye van Dam.

In de besluitvorming lag de nadruk van de jury op de binding met de stad, de passie en energie die het initiatief met zich meebrengt en het unieke en inspirerende karakter van de desbetreffende genomineerde partij. Tevens lette de jury bij de Stimuleringsprijs op de belofte die het collectief met zich meebrengt voor de toekomst. Voor de Braintown Publieksprijs hebben in totaal bijna 4000 mensen gestemd.

Waarderingsprijs 2023: Stroomhuis
Het Stroomhuis, ook in 2022 genomineerd, is een muzieklocatie die tevens als broedplaats voor makers fungeert. Stroomhuis is in 2001 ooit begonnen als een initiatief van Amaro. Het Stroomhuis moest een broedplaats worden voor makers en werd veel gebruikt als plek voor verschillende activiteiten. En dat is nu nog steeds zo. Het is een alternatieve, rauwe vrijplaats waar je nieuwe muziek kunt ontdekken en waar nieuwe bands ontstaan. Als een ontmoetingsplek voor mensen uit verschillende subculturen speelt het Stroomhuis een belangrijke rol in de stad. De jury prijst de authenticiteit en autonomie van deze plek in de stad en is er trots op dat we een dergelijke plek in Eindhoven hebben.

Stimuleringsprijs 2023: Eindhoven Ballroom Functions
Ballroom is in Nederland nog een relatief nieuwe en onderbelichte kunstvorm. The Eindhoven Ballroom Functions vinden elke tweede woensdag van de maand plaats in Dynamo. Ballroom Functions bieden een veilige plek voor de Ballroom community om te trainen voor de officiële wedstrijden. De ballroom scene is een van oorsprong Afro- en Latijns-Amerikaanse LHBTQ+ scene waarin competities worden gehouden in kunstvormen als dans, drag en catwalk. Stereotype man- en vrouwbeelden worden impliciet ter discussie gesteld. De jury prijst de tomeloze inzet en ambitie van het nog jonge initiatief en is zeer benieuwd naar de ontwikkelingen van deze kunstvorm in Eindhoven.

Braintown Publieksprijs 2023: Café Wilhelmina
Met een aanzienlijke meerderheid binnen het totaal aantal stemmen wist Café Wilhelmina de Braintown Publieksprijs in de wacht te slepen. Het café is, naast een gezellige kroeg, een onafhankelijk podium en ontmoetingsplek waar veel georganiseerd wordt. Het café is al jaren een begrip in Eindhoven in de blues en rockscene. Verder biedt Café Wilhelmina een repetitieruimte aan koren en is het een onmisbare ontmoetingsplek, mede dankzij het Wilhelminaplein waar het café ook menig activiteit organiseert.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
Cultuur Eindhoven reikt ieder jaar de Eindhoven Cultuurprijs uit in twee categorieën: de Stimuleringsprijs en de Waarderingsprijs. De winnaars worden gekozen door een jury, dit jaar bestaande uit: voorzitter Yasin Torunoglu, oud-winnares Iris Penning, Tom Loois, Leontine Heuvelmans en Mark van Rijt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500 en een bijzonder beeld gemaakt door Edhv.
Naast beide prijzen wordt er in 2023 een Braintown Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €7500. Braintown heeft deze ter beschikking gesteld voor de genomineerde met de meeste stemmen.

De gehele uitreiking is terug te kijken hier op ons YouTube kanaal.