Direct naar content
Foto: www.bramvanoosterhout.nl

KONT Magazine, Plint en Afslag Eindhoven zijn de winnaars van de Eindhoven Cultuurprijs 2018. Dat heeft Cultuur Eindhoven tijdens een feestelijke uitreiking donderdagavond 1 november bekend gemaakt in het Parktheater. KONT Magazine won de Stimuleringsprijs, Afslag Eindhoven de Waarderingsprijs en Plint ontving de meeste stemmen voor de Rabo Publieksprijs. Naast deze drie prijzen heeft de jury tevens vanuit de genomineerden Kazerne beloond met een extra prijs ter waarde van €7500. De cultuurprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een kunstenaar of instelling die een prestatie op het gebied van cultuur heeft geleverd die van uitzonderlijke meerwaarde is voor de stad. Juryvoorzitter Rob van Gijzel deelde de Stimulerings- en Waarderingsprijs uit en directievoorzitter van de Rabobank Eindhoven-Veldhoven Jos Rooijakkers deelde de Rabo Publieksprijs uit.

In de besluitvorming lag de nadruk van de jury op de waarde voor de stad Eindhoven, de culturele diversiteit en het onderscheidende karakter van de desbetreffende genomineerden. Ook uit de jury waardering over het feit dat alle genomineerden met enorm veel passie en gedrevenheid cultuur in alle verschillende vormen uitdragen in Eindhoven. Voor de Rabo Publieksprijs hebben in totaal meer dan 3000 mensen gestemd.

Waarderingsprijs 2018: Afslag Eindhoven
Afslag Eindhoven is een groep bevlogen en geëngageerde theatermakers dat inmiddels 10 jaar bestaat. Het gezelschap maakt poëtisch theater op bijzondere locaties over mensen in een vaak verontrustende wereld vol grote, doordenderende ontwikkelingen. De locaties maken een belangrijk onderdeel uit van het geheel. Afslag Eindhoven werkt veel samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven, met mensen uit andere disciplines of andere sectoren. De jury prijst de rol van Afslag Eindhoven als verbinder, waarbij de organisatie optreedt als de spil tussen meerdere partijen en ze zo aan cultuur weet te verbinden.  

Stimuleringsprijs 2018: KONT Magazine
KONT Magazine is een jaarlijks traag tweetalig (NL/EN) publicatie-initiatief van Griet Menschaert, een papieren platform dat cross-disciplinaire samenwerkingen van unieke makers in de omgeving van Eindhoven mogelijk maakt. KONT is met haar eenmalige verschijning per jaar een ‘slowmagazine’. Deelnemende kunstenaars worden aangemoedigd om over eigen grenzen heen te stappen. De naam van het magazine staat voor 'dat wat je normaal niet ziet', alsmede voor 'content' en ‘contact’. De jury prijst KONT Magazine voor de passie en gedrevenheid en toegevoegde waarde aan cultuur die het magazine biedt voor de stad Eindhoven.

Extra Eindhoven Cultuurprijs 2018: Kazerne
De Kazerne is het 'internationale podium voor design'. Het is een ontmoetingsplek voor designers, maar ook voor liefhebbers om onder het genot van een hapje en drankje kunst en ontwerpen te bekijken. Daarmee biedt het tevens een platform voor Eindhovense kunstenaars en ontwerpers.

Kazerne organiseert voor het publiek verschillende exposities, talks en lab-projecten. In oktober wordt de locatie uitgebreid met een hotel, een tweede restaurant en een creatieve sociëteit.
De jury prijst de Kazerne voor haar belangrijke rol in de stad. Kazerne werd genomineerd in de categorie Stimuleringsprijs, maar door de gevestigde naam van het initiatief is de jury van mening dat zij niet binnen deze categorie valt. De jury vindt het bewonderenswaardig hoeveel het initiatief binnen zo’n korte tijd heeft weten te bereiken met onvermoeibare passie voor design en cultuur in het algemeen en wil dat belonen. Daarom is er eenmalig een extra prijs in het leven geroepen ter waarde van tevens €7500.

Rabo Publieksprijs 2018: Plint

Plint is uitgever en uitdrager van literatuur en poëzie. De organisatie bestaat volgend jaar maar liefst 40 jaar. De stichting combineert gedichten met beeldende kunst en illustraties op allerlei manieren om zo de drempel van poëzie en kunst laag te houden. Met een ruime meerderheid binnen het totaal aantal stemmen wist Plint ruimschoots de Rabo Publieksprijs in de wacht te slepen.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
Cultuur Eindhoven reikt ieder jaar de Eindhoven Cultuurprijs uit in twee categorieën: de Stimuleringsprijs en de Waarderingsprijs. De winnaars worden gekozen door een jury, dit jaar bestaande uit: voorzitter Rob van Gijzel, Rein Constant, Esther van Kalken, Angelique Bellemakers en Jos Rooijakkers. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500 en een bijzonder beeld gemaakt door Edhv en dat mede tot stand is gekomen door donaties uit de culturele sector.
Naast beide prijzen wordt er in 2018 tevens een Rabo Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €5000. Rabobank Eindhoven-Veldhoven heeft deze ter beschikking gesteld voor de genomineerde met de meeste stemmen.