Direct naar content

Cultuur Eindhoven en SIDN fonds riepen ontwerpers op die hun expertise wilden inzetten om samen met een technisch team te werken aan de verbetering van design, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van een bestaand, door SIDN fonds ondersteund, project. Dit resulteerde in acht succesvolle matches van verschillende partijen die met elkaar zijn gaan samenwerken. Samen hebben ze hard gewerkt aan een concreet projectplan dat bij het SIDN fonds is ingediend en aan een commissie is voorgelegd. Met vreugde kunnen we melden dat alle acht projectplannen worden gehonoreerd:

1. Appt
Meldpunt voor ontoegankelijke apps
Stichting Appt helpt mensen met een beperking om apps te gebruiken. In samenwerking met ontwerpers Simon Dogger en Hedwich Hooghiemstra willen ze het gebruik van apps voor diverse doelgroepen verder stimuleren door de toegankelijkheid te verbeteren. Met dit project wordt een meldpunt gecreëerd, waar mensen met een beperking (visueel, auditief of motorisch) en ouderen eenvoudig meldingen kunnen doen van ontoegankelijke apps.
Het project is gehonoreerd voor een bedrag van € 30.000.

2. CoronAlert 2
Al het overheidsnieuws op één plek 
Open State Foundation werkt met ontwerpbureau Studio Tast samen om de doorontwikkeling van het CoronAlert platform te realiseren. Het platform (in eerste instantie opgezet voor overheidsberichten over lokale corona maatregelen), wordt met dit project doorontwikkeld tot een platform voor thematisch overheidsnieuws. Een data-gedreven platform gericht op journalisten, waarbij overheidsberichten centraal worden verzameld en als open data beschikbaar worden gesteld.
Het project is gehonoreerd voor een bedrag van € 29.900.

3. Data Detox Kit - digitaal moreel kompas

Digitaal Kompas voor jongeren

Glass Room Plus in bibliotheken is een expositie gericht op jongeren, waarbij inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel (persoonlijke) data wordt verzameld, wat daarmee gebeurt en hoe je met de Data Detox Kit hier meer grip op kunt krijgen. Met dit project slaan ontwerpers Joes en Manon samen met Fers en ROC Friese Poort de handen ineen om de expositie aan te vullen met een Digitaal Moreel Kompas voor jongeren (16 -18 jaar).
Het project is gehonoreerd voor een bedrag van € 29.760.

4. Filter Me Niet 2
Voorkom dat jouw content onterecht wordt verwijderd
Met de nieuwe auteurswet worden digitale platformen zoals YouTube, Vimeo of Instagram verantwoordelijk voor de content die makers uploaden. FilterMeNiet.nl is een online wizard, waarmee mediamakers kunnen voorkomen dat algoritmes hun werk onterecht filteren en verwijderen. Met dit project zetten de ontwerpers van YURR studio en Vereniging Open Nederland hun tanden in de doorontwikkeling van de demo en het stimuleren van het gebruik van de wizard onder mediamakers en creatieven.
Het project is gehonoreerd voor een bedrag van € 29.705.

5. IRMA-meet Redesign
Videobellen met zekerheid
Met IRMA-meet krijg je op een privacy-vriendelijke manier zekerheid over de identiteit van degene met wie je videobelt. Met dit project gaan ProcoliX en Bureau Moeilijke Dingen de samenwerking aan om IRMA-meet toegankelijker, laagdrempeliger en beter toegespitst te maken op de wensen van gebruikers en doelgroepen zoals onderwijs of juridische dienstverlening.
Het project is gehonoreerd voor een bedrag van € 30.000.


6. Privacy Label 2
Transparant over persoonsgegevens
Privacy Label maakt privacyverklaringen van organisaties transparanter en toegankelijker. Door middel van iconen en een beknopte uitleg laat het label in één oogopslag zien wat er met persoonsgegevens gebeurt. The New Explorers werken met dit project samen met ontwerpers Marleen van Bergeijk en Martijn Veenstra aan een meer toegankelijke en educatieve versie, zodat uiteindelijk zoveel mogelijk organisaties het label gaan omarmen.
Het project is gehonoreerd voor een bedrag van € 30.000.

7. Publicroam
Overal veilige wifi met publicroam
Publicroam is een wifi dienst, waarmee bezoekers in publieke ruimtes veilig online zijn. Via een optimaal beveiligde en privacyvriendelijke wifi-verbinding. Het enige wat bezoekers hoeven te doen, is de eerste keer éénmalig een publicroam-account aan te vragen en te activeren. En daar ligt precies de uitdaging die publicroam samen met de ontwerpers van Kickoff Lab gaan oppakken.
Het project is gehonoreerd voor een bedrag van € 30.000.

8. Solid UI Kit
Bouw mee aan het Solid ecosysteem
Door de komst van de cloud zijn we de grip op onze data steeds meer aan het verliezen. Solid is een initiatief van Sir Tim Berners-Lee om de regie over persoonlijke data terug te pakken. Om de ontwikkeling van Solid tools en apps te stimuleren slaan ontwerpbureau Jager & Prooi en de dataspecialisten van Ontola de handen ineen. Met dit project ontwikkelen ze een Solid User Interface.
Het project is gehonoreerd voor een bedrag van € 30.000.

Meer informatie over de projecten vind je naast de links hierboven ook op onze website.