Direct naar content

TAC, Onuitgesproken en Rararadio zijn de winnaars van de Eindhoven Cultuurprijs 2020. Dat heeft Cultuur Eindhoven tijdens een televisie-uitzending in de Effenaar op Studio040 woensdagavond 28 oktober bekend gemaakt. Onuitgesproken won de Stimuleringsprijs, TAC won de Waarderingsprijs en Rararadio ontving de meeste stemmen voor de Rabo Publieksprijs. De uitreiking vond dit jaar digitaal plaats in verband met de coronamaatregelen. Alle winnaars ontvangen een felbegeerde award en een geldbedrag ter waarde van € 7.500. De cultuurprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een kunstenaar of instelling die een prestatie op het gebied van cultuur heeft geleverd die van uitzonderlijke meerwaarde is voor de stad. Juryvoorzitter Angelique Bellemakers en lid van de directie van Rabobank Regio Eindhoven Gerard Zwartkruis maakten de winnaars bekend. De gehele uitreiking werd gepresenteerd door Anemoon Langenhoff.

In de besluitvorming lag de nadruk van de jury op de meerwaarde van de stad Eindhoven, de impact die het initiatief heeft en het verbindende karakter van de desbetreffende genomineerde. Tevens lette de jury bij de Stimuleringsprijs op de belofte die de organisatie met zich meebrengt voor de toekomst. Voor de Rabo Publieksprijs hebben in totaal meer dan 5000 mensen gestemd. Dat zijn er ruim 1400 meer dan in 2019.

Waarderingsprijs 2020: TAC (Temporary Art Centre)
TAC is een broedplaats voor culturele vernieuwing. De missie van TAC is om veelbelovende makers uit alle disciplines de kans te geven zich te ontwikkelen en te tonen aan de wereld. TAC biedt ruimte voor deze culturele vernieuwing en een podium voor experiment. Daarnaast biedt het creatieve werkruimtes voor makers: in 80 ateliers werken ruim 100 jonge makers. Elke maand organiseert TAC een programma waaronder exposities en performances, waar makers en het publiek elkaar ontmoeten. De jury prijst de brede activiteiten van TAC en vind dat de organisatie van onmiskenbare waarde is voor de stad en het makersklimaat.


Stimuleringsprijs 2020: Onuitgesproken
Onuitgesproken is een woordpodium voor dichters, woordkunstenaars en alles wat met taal te maken heeft. Het biedt een podium voor jong talent met haar open podium avonden en organiseert activiteiten om de taalkunst onder de aandacht te brengen. Het schijnt licht op poëzie, spoken word en teksten op een moderne manier waarbij iedereen onderdeel kan uitmaken van het literaire werk. Onuitgesproken heeft als doel om taalkunst minder stoffige en interessanter voor jongeren te maken. De jury prijst Onuitgesproken voor de tomeloze inzet op het gebied van taal en de steun voor beginners en professionals zonder eigen belang. Ze zijn benieuwd naar de volgende stappen van dit collectief.  

Rabo Publieksprijs: Rararadio
Rararadio is een onafhankelijk online radiostation. De studio van het radiostation is te vinden in Plug-In-City, een creatieve gemeenschap op het Ketelhuisplein. In de studio van Plug-In-City, streamt het team van Rararadio zes dagen lang live. Rararadio bestaat inmiddels bijna drie jaar en draait op het enthousiasme van vrijwilligers. In het online archief kun je alle radioshows (meer dan 2000 uur) terugluisteren. Het station wil een platform zijn voor de cultuur in Eindhoven en kaart vaak onderwerpen aan zoals diversiteit en het nachtleven. Rararadio wist met een aanzienlijke meerderheid van het aantal stemmen de Rabo Publieksprijs in de wacht te slepen.


Over de Eindhoven Cultuurprijs
Cultuur Eindhoven reikt ieder jaar de Eindhoven Cultuurprijs uit in twee categorieën: de Stimuleringsprijs en de Waarderingsprijs. De winnaars worden gekozen door een jury, dit jaar bestaande uit: voorzitter Angelique Bellemakers, Esther van Kalken, Gerard Zwartkruis, Marjolein Calon en Annemarie Pijnappel. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500 en een bijzonder beeld gemaakt door Edhv.
Naast beide prijzen wordt er in 2020 voor het vierde jaar tevens een Rabo Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €7500. Rabobank Regio Eindhoven heeft deze ter beschikking gesteld voor de genomineerde met de meeste stemmen.