De ontwikkeling van District-E is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de stad Eindhoven en voor haar inwoners. Dit project richt zich erop dat de ‘community’ die gebruik maakt van het Stationsplein deze ontwikkeling niet alleen van achter een hekwerk mee kan maken. ‘A Collective Sandbox’ poogt een collectief gevoel van eigenaarschap te creëren bij dit steeds belangrijker wordende gebied, door van de bouwplaats een toegankelijk onderdeel te maken van de publieke ruimte. Het proces wordt zo zichtbaar en gedeeld door en voor bestaande Eindhovense inwoners, toekomstige bewoners, passanten en andere gebruikers van het gebied. Deze herbouw op het Stationsplein is onderdeel van een groter geheel van bouwlocaties die in het centrum van Eindhoven al bestaat en zal gaan ontstaan: hoe kunnen deze opengesteld worden voor publiek? 

Het idee is om een programma met openbare evenementen te organiseren in District-E, voor en tijdens de ontwikkeling van het gebied. Al voordat de bouw begint, kunnen site-specific interventies helpen om voor te bereiden op het Stationsplein van de toekomst. De huidige staat van het plein kan op verschillende manieren gearchiveerd worden, door fotoclubs of door gerichte workshops met bijvoorbeeld studenten of scholieren. Er kan ook een collectief afscheid worden georganiseerd: van de fietsenrekken, de koffiekiosk, de lage struiken, de bomen, de parkeerplaats etc. Andere voorbeelden zijn: verkenningswandelingen organiseren, het verleden van de plek onderzoeken, het braakliggend terrein benutten door met professionele en amateurarcheologen van het Erfgoedhuis te speuren. Kinderen vinden het ook vast een leuke pop-up zandbak tijdens de bouwvak periode. Er kan een picknick worden georganiseerd met internationals om over de ontwikkeling te praten. Of een buitenfilm worden geprojecteerd waarvoor je je eigen stoel kunt meenemen. En samen met bouwvakkers en bewoners wordt telkens de vooruitgang in de bouw gevierd: het voltooien van de fundering, het plaatsen van de eerste steen, het hoogste punt dat bereikt wordt.

Verbinding ontstaat door samen doen: hoe kunnen eigenaarschap en burgerschap worden versterkt door verkenning en de toe-eigening van een bouwplaats?

Als je in contact wil komen kun je mailen naar: wallstreet.margriet@gmail.com telefoonnummer op aanvraag.

Groepsleden van dit project:

Vitor Freire
is afkomstig uit Brazilië en werkzaam als creatief directeur in Amsterdam, waar zijn design-fictionstudio Imagination of Things gevestig is. De studio combineert experience design en creatieve technologie om dialoog aan te wakkeren. Hij ontwerpt graag choreografieen voor interactie, is gepassioneerd over stedelijke ontwikkeling, culturele mashups en metaforen voor stedelijke weerbaarheid. Hij heeft een master gedaan in Interactive Communications (ITP / NYU) en heeft o.a. gewerkt in Sao Paulo, New York, Boulder, Straatsburg, Lissabon, Amsterdam, Maastricht en Eindhoven.

Paolo Patelli (Italië, 1984)
is een architect werkzaam op het gebied van ruimtelijk ontwerp, academisch en artistiek onderzoek en onderwijs. Zijn werk is een transdisciplinaire verkenning van de relaties tussen de stedelijke, technologische en natuurlijke omgeving. Door middel van universele vragen, behandelt hij architectuur als een kritische ruimtelijke oefening. Hij is gepromoveerd aan Politecnico di Milano en momenteel Associate Lector "Places and Traces" aan Design Academy Eindhoven en docent aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 2017/18 was hij artist-in-residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Bernhard Lenger
is in 2016 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in de richting Man and Leisure. Als ontwerper richt hij zich op het verbinden van het ontwerpwereld met de wereld van internationale wetgeving, politiek en mensenrechten. Dit doet hij vanuit de overtuiging dat ontwerpers een positieve impact kunnen hebben op maatschappelijke opgaven en vanuit hun creatieve proces mogelijk systeemverandering teweeg kunnen brengen.

Margriet Craens (Eersel, 1988)
woont en werkt in Eindhoven. Na haar studie Nederlandse literatuur in Amsterdam en Beeldende Kunst in 's Hertogenbosch, werkt ze op het gebied van kunst, design, eten en tekst. Ze is een van de initiatiefnemers van het culturele initiatief en restaurant Wall Street (in Eindhoven). Startpunt voor haar autonome werk is vaak de dubbele blik op de wereld om ons heen. Die kan kritisch zijn, maar nooit zonder daarbij ook humor in te zetten. Sinds haar afstuderen nam ze deel aan verschillende tentoonstellingen in Nederland, Thailand, Duitsland en de VS.

terug naar het overzicht