Direct naar content

Vanochtend werd het begin van het programma creatieve industrie ingeluid met een kick-off. De initiatiefnemers van het programma: stichting Cultuur Eindhoven, het ministerie van OCW, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Eindhoven kwamen bijeen om het convenant te ondertekenen. De doelstelling van het programma creatieve industrie is om de keten van cultuureducatie naar de top in Eindhoven duurzaam te versterken en de impact op ontwikkeling van creatieve industrie op nationaal en internationaal niveau verder uit te bouwen.

Namens het ministerie van OCW reisde Afke van Rijn (directeur Media en Creatieve Industrie) naar Eindhoven om de start te vieren.  Er vond een uitgebreide rondleiding plaats in de Ontdekfabriek om een opzet van het eerste project binnen het programma te bekijken. De Ontdekfabriek en Enversed starten met een traject voor leerlingen uit groep 8 waarbij kinderen uitgedaagd worden om hun toekomst te ontwerpen; een minimaatschappij waarbij alle aspecten op het gebied van taal, rekenen, wetenschap, technologie en maatschappij in een creatief proces aan bod komen.

Het gehele programma gaat uit van thema’s en uitdagingen die gezamenlijk worden aangepakt door verschillende type instellingen. Door de samenwerking tussen de meerdere instanties ontstaat de meerwaarde. De stad Eindhoven vervult een regionale, nationale en internationale rol en wil deze op het gebied van de creatieve industrie onderscheidend maken. Om de hele keten van creatieve industrie te versterken zal in het programma evenredig veel aandacht worden besteed aan de drie stadia in een culturele loopbaan: cultuureducatie, talentontwikkeling en topkwaliteit. Het programma richt zich daarmee op de potentie van Eindhoven als stad van de creatieve industrie dat kansen geeft aan designers en kunstenaars om te blijven innoveren, door het jaar heen beter zichtbaar te zijn in de stad en zich te verbinden met nieuwe netwerken en publieksgroepen op nationaal en internationaal niveau.

OCW en gemeente Eindhoven stellen in totaal €1,4 miljoen beschikbaar. Het programma wordt uitgevoerd door stichting Cultuur Eindhoven (projectmanagement en beleid), waarbij een stuurgroep van experts uit het lokale en nationale circuit over strategie en inzet beslist en zorgt voor bredere verbinding. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Fonds voor Cultuurparticipatie verbinden zich als partners aan het project en zorgen onder andere voor zichtbaarheid en kennisoverdracht (nationaal en internationaal) door uitwisseling van best practices, netwerkvorming en presentatie van (deel)resultaten. Aan de stuurgroep nemen verschillende partners en stakeholders deel afkomstig uit het hele land, zijnde: Martijn Paulen (directeur Dutch Design Foundation), Frits van Hout (Raad van Bestuur ASML), Jan Jaap Knol (directeur Fonds voor Cultuurparticipatie) en Syb Groeneveld (directeur Stimuleringsfonds Creatieve Industrie). Valerie Frissen (directeur SIDN Fonds, hoogleraar ICT en Social Change en voormalig CLICKNL managing director) is de onafhankelijke voorzitter van de stuurgroep.