Direct naar content
24 april 2023

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: Hoe is het nu met Tom Elswijk?

Afgelopen oktober won Tom Elswijk de Waarderingsprijs binnen de Eindhoven Cultuurprijs. De filmmaker maakte furore in Eindhoven met zijn korte film ‘Buckle Up ‘of ‘Baklap’ en is altijd bezig met nieuwe projecten. Hoe gaat het nu met hem, wat heeft hij gepland in de toekomst en heeft de Eindhoven Cultuurprijs hem een beetje bij zijn toekomstplannen kunnen helpen?

“De Eindhoven Cultuurprijs winnen was echt een leuke en bijzondere ervaring”, zo vertelt Tom. “Ik vond het ook wel vleiend om de Waarderingsprijs te krijgen. Ik had er totaal niet op gerekend. Ik had vooral veel mensen benaderd om op mij te stemmen, maar bleek de juryprijs te hebben gewonnen. Bijzonder.”

Tom won naar eigen zeggen dus onverwacht de Waarderingsprijs, maar wat heeft het hem precies gebracht? “Ik denk dat ik vooral de waardering heb gevoeld tijdens het proces. Mensen benaderden me op straat en zeiden bijvoorbeeld: mijn stem heb je, of lieten me weten dat ze het tof vonden. In mijn dagelijks leven voelde ik de waardering enorm. Dat was ontzettend fijn. Ik kan echter niet zeggen dat het winnen van de prijs nu enorm veel nieuwe deuren heeft geopend of dat ik het veel heb moeten gebruiken in mijn nieuwe projectaanvragen. Het werk moet natuurlijk ook voor zich spreken, maar de stempel ‘Eindhoven Cultuurprijs winnaar’ is er toch eentje die mijn reputatie bestendigt. En dat voelt goed.”

De prijs komt met een geldbedrag en Tom heeft het geld goed kunnen gebruiken, maar het bleek niet voldoende om in volgende projecten te stoppen: “Ik maak films omdat ik dat graag wil doen, maar niet met de gedachte om er iets aan te verdienen. Toen ik de prijs won had ik twee maanden huurachterstand waar ik het geld voor wilde gebruiken. Maar ondertussen moest ik mijn vorige assistent ook nog betalen voor zijn werk. Die heeft het geld toen meegenomen waardoor ik ook niet meer in mijn huis kon wonen. Ik werk nu voor mijn huurbaas bij kringloopwinkel ‘Het Moed’, waar ik de huizen van overleden huurders leeg mag halen zodat mijn huurbaas de waardevolle spullen kan veilen. Zo ben ik binnen twee jaar van mijn schuld af en hoef ik tegen die tijd niet meer in de opslag van ‘Het Moed’ te slapen. Toch best snel als je het mij vraagt. De geldprijs van de Waarderingsprijs is dus wel van pas gekomen, maar niet helemaal op de manier waarop ik had gehoopt. Voor mijn nieuwe project ‘De Melker’ ben ik bezig om via verschillende fondsen geld in te zamelen.”

De nieuwe projecten zijn dan ook in volle gang. Eén van die projecten betreft een onderzoek naar de woningcrisis in de vorm van verschillende korte films die uiteindelijk een serie omvatten. Tom: “In één van de korte films genaamd ‘ASSEMBLEA’ wordt een groep krakers uitgenodigd om deel te nemen aan een omstreden talkshow over de woningcrisis. De groep raakt vervolgens verdeeld over of ze deze uitnodiging moeten aannemen. De tijd tikt als het kraakpand waarin ze verkeren langzaam begint af te brokkelen. Ik ben voor dit project ook geselecteerd voor ‘Het Beloofde Land’ van Screen Talent NL. Ik werk nu 3 maanden aan een filmscript en moet deze begin mei aanleveren. Als mijn script goed genoeg wordt bevonden krijg ik financiële middelen en hulp van andere specialisten om de film te maken. Dat zou enorm welkom zijn. Overige delen van ‘De Melker’ neem ik nu low budget op met eigen camera en vrienden en zet ik online.” 

Tom kijkt tevreden terug naar het winnen van de Eindhoven Cultuurprijs en biedt tenslotte wat tips voor potentiële winnaars/genomineerden: “Zorg dat je veel geeft aan mensen en niet iets maakt met het doel om te halen. Zet het belang van de stad voorop en dien je stad met je werk. Stel jezelf de vraag: hoe help ik mijn buren hiermee? In mijn ervaring is het zo dat wanneer je geeft je er enorme voldoening voor terug krijgt en daar kan geen dak boven je hoofd tegenop. Dat heb ik zo ervaren met de Waarderingsprijs. Alle zorgen en pogingen die je daarvoor hebt ervaren krijgen dan echt betekenis.“

De eerste aflevering van ‘De Melker’ staat al online en is hier te bekijken:Heb jij een favoriete cultuurmaker of organisatie die je wil nomineren voor de Eindhoven Cultuurprijs? Doe dit dan via
www.eindhovencultuurprijs.nl. Je hebt nog tot en met 11 juni de tijd.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: