Direct naar content

Vier inspiratievolle themadagen en tentoonstelling bij Kazerne

Op 15, 22, 23 en 24 september staat Kazerne geheel in het teken van de afsluiting van het Programma Creatieve Industrie. Binnen dit programma, uitgevoerd door Cultuur Eindhoven, zijn diverse innovatieve projecten en activiteiten met ontwerpers, creatieve ondernemers en onderwijsinstellingen geïnitieerd. Tijdens de vier dagen komen vier verschillende thema’s aan bod die door middel van paneldiscussies, keynotes en inspiratiesessies worden verkend en verdiept. Bas van Abel en Anne Mieke Eggenkamp hebben zich als ambassadeur verbonden aan het programma. Daarnaast is er vanaf 15 t/m 25 september een tentoonstelling in Kazerne waarin diverse fysieke en digitale resultaten die binnen het Programma Creatieve Industrie zijn ontwikkeld, te zien zullen zijn. Alle themadagen en de tentoonstelling zijn gratis toegankelijk. Verschillende dagdelen van de themadagen zijn tevens te volgen via een livestream.

De eerste themadag richt zich op Duurzaam Leven op 15 september. De ambassadeur voor deze dag is Bas van Abel, oprichter van duurzame smartphonefabrikant Fairphone (fairphone.com) en medeoprichter van circulaire start-up De Clique. Hij begint de dag met een inspiratiesessie en neemt deel aan verschillende gesprekken en discussiepanels. Gedurende de dag worden er verschillende duurzame ontwerpprojecten gepresenteerd en gaat men in gesprek over hoe ontwerp kan bijdragen aan bewustwording over- en het stimuleren van duurzaamheid bij zowel consumenten als het bedrijfsleven. In de paneldiscussies gaan ontwerpers, bestuurders en mensen uit het bedrijfsleven met elkaar in gesprek. Met o.a. gasten als Rik Thijs (wethouder Klimaat & energie, Openbare ruimte & groen), Leonne Cuppen (mede-oprichter Yksi Expo), Renee Scheepers (oprichter Scheepers&Renee), Simone de Waart (oprichter en creatieve directeur Material Sense), Sladjana Mijatovic (manager Duurzaamheid BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling), Peter Portheine (directeur van Brainport Smart District) en Paul van Nunen (directeur Brainport Eindhoven).

Het programma op de tweede themadag concentreert zich op Digitaal Samen-leven en vindt plaats op 22 september. Met inspirerende gasten zoals o.a. Nuno Nunes (hoogleraar Tecnico-Universiteit van Lissabon, voorzitter en oprichter Interactive Technologies Institute Portugal). Nunes is aanjager van het digital inclusive storytelling project MEMEX, dat zich richt op samenwerkingen binnen gemeenschappen zodat het risico van uitsluiting beperkt wordt. Deze dag zal gaan over de potentie en het belang van technologie voor de maatschappij en daarbij de samenwerking tussen ontwerpers en technologen. Centraal staat de vraag waar je technologie voor in kunt zetten en wie welke rol in het ontwikkelproces moet in nemen. Uitgangspunt daarbij is dat de overheid, ontwikkelaars en potentiële consumenten allemaal een eigen verantwoordelijkheid hebben. Hoe ver reikt die verantwoordelijkheid? Ontwerpers zijn binnen het ontwikkelproces essentieel om de vertaalslag van technologisch idee naar burgers te maken. De meerwaarde ontstaat wanneer er samengewerkt wordt vanaf het begin. Waar hebben de verschillende werelden behoefte aan en hoe breng je dat zo vroeg mogelijk in het proces samen?

DEZE MIDDAG IS GEANNULEERD:
Op 23 september is er een middagprogramma dat zich richt op ontwerp en creativiteit in het vmbo. Onder de titel Creatieve boost voor vmbo worden inspirerende voorbeelden uit projecten met en voor vmbo in Eindhoven gepresenteerd en gaan we met elkaar in gesprek over hoe ontwerpers en het onderwijs samenwerken. Wat vraagt deze samenwerking en hoe kan dit het best worden aangepakt? Onder andere Studio Tast, Zeynep Dag en Joes + Manon laten inspirerende voorbeelden zien en gaan in gesprek met docenten en bestuurders uit het vmbo.

De vierde en laatste dag vindt plaats op 24 september en heeft de titel Lang Leve Leren!. Deze dag richt zich op de ontwikkeling van creativiteit in verschillende fases van iemands leven. Ambassadeur Anne Mieke Eggenkamp, bedrijfsinnovator met bedrijf Caracta, voorzitter van de Raad van Toezicht BYBORRE en eerder voorzitter van het College van Bestuur van Design Academy Eindhoven, zal deze dag mede vormgeven. De panels en gesprekken die dag zullen focussen op talentonwikkeling, samenwerken binnen multidisciplinaire teams en creatief onderwijs. Deze worden met verschillende gasten en deelnemers van het Programma Creatieve Industrie besproken. Aanwezige gasten zijn o.a. Zeynep Dag (oprichter en creatief directeur Alzúarr, oprichter Business Fashion Academy), Frits van Hout (voormalig chief strategy officer ASML), Raf De Keninck (bestuurslid Design Academy Eindhoven, portefeuille Onderwijs & Onderzoeken) en Martin Verboom (platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst).

Het evenement wordt in zijn geheel gemodereerd door Oscar Kocken. Alle dagen zijn gratis te bezoeken en een kaartje per onderdeel is te bemachtigen via Eventbrite via deze link. De capaciteit is beperkt. Voor verschillende delen van het programma zullen livestreams beschikbaar zijn.

Het gehele programma inclusief alle gasten wordt bekend gemaakt via de nieuwsbrief en website van Cultuur Eindhoven.