Direct naar content

Stichting Cultuur Eindhoven maakt de genomineerden bekend voor de Eindhoven Cultuurprijs 2018. Er zijn vijf genomineerden per categorie. De genomineerden voor de Stimuleringsprijs zijn: Kazerne, KONT Magazine, LAB-1, Rararadio en Watershed. De genomineerden voor de Waarderingsprijs zijn: Afslag Eindhoven, Dutch Invertuals, Jalila Essaïdi, Plint en Zeynep Dag. Men kan vanaf nu stemmen op zijn/haar favoriet voor de Rabo Publieksprijs. 

Verrijking van het culturele veld
De tien genomineerden zijn door de Cultuurraad geselecteerd. Meer dan 500 mensen hebben in totaal 36 verschillende instellingen, makers en initiatieven genomineerd. Volgens voorzitter Maria van der Aalsvoort heeft de Cultuurraad bij haar keuze vooral gelet op het belang voor Eindhoven en het inspirerende karakter. Van der Aalsvoort: ‘We hebben ons als Cultuurraad met name laten leiden door wat de genomineerden voor het culturele veld betekenen: welke initiatieven, makers en instellingen verrassen en inspireren? Zowel bij de Stimuleringsprijs als Waarderingsprijs hebben we partijen genomineerd die het culturele veld van Eindhoven op een bijzondere manier verrijken.’

Genomineerden Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs wordt uitgereikt aan een instelling, maker of initiatief die korter dan vijf jaar bestaat en een bijzondere belofte voor cultuur in Eindhoven is.
Kazerne is een internationaal podium voor design. Het is een ontmoetingsplek voor designers, maar ook voor liefhebbers om onder het genot van een hapje en drankje kunst en ontwerpen te bekijken. KONT Magazine is een jaarlijks magazine dat kunstenaars van verschillende disciplines aan elkaar koppelt en verbindt. Deelnemende kunstenaars werken samen en verleggen grenzen in dit magazine over diverse vormen van kunst. LAB-1 is een cultuurpodium en broedplaats waar meerdere disciplines samenkomen om te experimenteren, te ontmoeten en te inspireren. Het podium duikt op verrassende locaties in de stad op en richt zich met name op startende kunstenaars, designers en schrijvers. Rararadio is een online no-nonsense radiostation dat vanuit Wall Street uitzendt. Naast muziek draaien verbindt het platform meerdere kunstenaars in Eindhoven. Watershed is een literaire organisatie die vanuit Eindhoven schrijvers helpt hun sporen opvallend te maken en hun talent te ontwikkelen. Dit doen ze door middel van verschillende talentontwikkelingsprogramma’s op podia, online, in het buitenland en met een in de toekomst internationale literaire werkplaats.

Genomineerden Waarderingsprijs
De Waarderingsprijs wordt toegekend aan een maker/instelling met een aantoonbare staat van verdienste. Afslag Eindhoven is een groep bevlogen en geëngageerde theatermakers dat inmiddels 10 jaar bestaat. Het gezelschap maakt poëtisch theater op bijzondere locaties over mensen in een vaak verontrustende wereld vol grote, doordenderende ontwikkelingen. Dutch Invertuals is een platform dat ontwerpers aan elkaar verbindt. Het initiatief kent een selectie van ontwerpers dat elke twee weken samenkomt om verschillende onderwerpen te bespreken en kennis uit te wisselen. Jalila Essaïdi is een onderneemster en biotechnologie kunstenares. Ze werd vorig jaar tevens voor de Eindhoven Cultuurprijs genomineerd. Met haar stichting BioArt Laboratories probeert Jalila door middel van biotech complexe maatschappelijke, ethische en culturele vraagstukken te onderzoeken. Plint is uitgever en uitdrager van literatuur en poëzie en bestaat volgend jaar maar liefst 40 jaar. De stichting combineert gedichten met beeldende kunst en illustraties op allerlei manieren om zo de drempel van poëzie en kunst laag te houden. Zeynep Dag is een fashion designer die inmiddels furore maakt met haar eigen schoenenmerk Alzúarr, waarbij wereldsterren als Rihanna en Naomi Campbell regelmatig bij haar aankloppen. Ze werkt al vanaf haar achttiende als fashion designer en is als jonge, Eindhovense powervrouw hard op weg om met haar schoenenmerk de hele wereld te veroveren.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
De Eindhoven Cultuurprijs wordt dit jaar voor een tweede keer uitgereikt. De uiteindelijke winnaars zullen gekozen worden door een jury bestaande uit: voorzitter Rob van Gijzel, Rein Constant, Esther van Kalken, Angelique Bellemakers en Jos Rooijakkers. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500. Naast beide prijzen wordt er een Rabo Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €5000. Rabobank Eindhoven-Veldhoven stelt €5000 ter beschikking voor diegene die de meeste stemmen ontvangt van het publiek. Men kan vanaf nu t/m 7 oktober stemmen op zijn of haar favoriet via www.eindhovencultuurprijs.nl. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt de Rabo Publieksprijs. De jury neemt tevens het aantal stemmen mee in haar eindoordeel. De prijs wordt in de eerste week van november uitgereikt.