Direct naar content

Tom Elswijk en Rararadio zijn de winnaars van de Eindhoven Cultuurprijs 2022. Dat heeft Cultuur Eindhoven tijdens een feestelijke uitreiking maandagavond 10 oktober bekend gemaakt in de Effenaar. Tom Elswijk won de Waarderingsprijs, Rararadio won de Stimuleringsprijs en ontving de meeste stemmen voor de Braintown Publieksprijs. De winnaars ontvingen een felbegeerde award en geldbedrag ter waarde van € 7.500. De cultuurprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een kunstenaar of instelling die een prestatie op het gebied van cultuur heeft geleverd die van uitzonderlijke meerwaarde is voor de stad. Juryvoorzitter Marjolein Calon reikte de juryprijzen uit. Robert van de Vorst (directeur van Braintown) reikte de Braintown Publieksprijs uit. De gehele uitreiking werd gepresenteerd door Steye van Dam.

In de besluitvorming lag de nadruk van de jury op de meerwaarde van de stad Eindhoven, de impact die het initiatief heeft op onze stad en het onderscheidende karakter van de desbetreffende genomineerde. Tevens lette de jury bij de Stimuleringsprijs op de belofte die het collectief met zich meebrengt voor de toekomst. Voor de Braintown Publieksprijs hebben in totaal meer dan 5100  mensen gestemd.

Waarderingsprijs 2022: Tom Elswijk
Tom Elswijk is een talentvolle filmmaker die met zijn enthousiasme heel creatief Eindhoven betrekt bij zijn projecten. Zijn film ‘Buckle Up’ (of beter nog: Baklap) is daar een goed voorbeeld van. Met deze ode aan Eindhoven verkende hij elke wijk en elke bijzondere plek van Eindhoven, betrok hij makers aan de voor- en achterkant bij het geheel en wist hij ten tijde van corona ook een bijzonder unieke première te organiseren in de vorm van een drive-in bioscoop op het Ketelhuisplein. De jury prijst Tom voor zijn werk dat onze stad ademt en omarmt. Zij zien Tom als een fantastische ambassadeur voor Eindhoven.

Stimuleringsprijs 2022 en Braintown Publieksprijs: Rararadio
Rararadio is een onafhankelijk online radiostation. De studio van het radiostation is te vinden in Plug-In-City, een creatief gemeenschap op het Ketelhuisplein. In de studio streamt het team van Rararadio zes dagen lang live (maandag – zaterdag 11.00 – 23.00). Rararadio draait op het enthousiasme van vrijwilligers en wil ongehoorde muziek hoorbaar maken. Het station is vanaf 2018 uitgegroeid tot een spil in het muzikale landschap van Eindhoven. Het biedt dan ook een platform voor cultuur in Eindhoven. Rararadio is voor de derde keer genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs en wist in 2020 ook al de Publieksprijs te winnen. De jury prijst het verbindende vermogen van het collectief, de onvermoeibare inzet van het hele team en de groeiende ambitie.  
Met een aanzienlijke meerderheid binnen het totaal aantal stemmen wist Rararadio ook de Braintown Publieksprijs in de wacht te slepen.

De gehele uitreiking is nog terug te kijken op onze Facebookpagina via deze link

Over de Eindhoven Cultuurprijs
Cultuur Eindhoven reikt ieder jaar de Eindhoven Cultuurprijs uit in twee categorieën: de Stimuleringsprijs en de Waarderingsprijs. De winnaars worden gekozen door een jury, dit jaar bestaande uit: voorzitter Marjolein Calon, Annemarie Pijnappel, Marc Cootjans, Angelo Martinus en Selin Sen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500 en een bijzonder beeld gemaakt door Edhv.
Naast beide prijzen wordt er in 2022 een Braintown Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €7500. Braintown heeft deze ter beschikking gesteld aan de genomineerde met de meeste stemmen.