Direct naar content

Woensel Supertoll!, Het Salon en Gianni Jorissen zijn de winnaars van de Eindhoven Cultuurprijs 2017. Dat werd bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitreiking in het Designhuis. Dit jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt. De cultuurprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een kunstenaar of instelling die een prestatie op het gebied van cultuur heeft geleverd die van uitzonderlijke meerwaarde is voor de stad. Juryvoorzitter Rob van Gijzel deelde de Stimulerings- en Waarderingsprijs uit en directievoorzitter van de Rabobank Eindhoven-Veldhoven Jos Rooijakkers deelde de Rabo Publieksprijs uit.

In de besluitvorming lag de nadruk van de jury op de binding met de stad, maatschappelijke relevantie en het onderscheidende karakter van de desbetreffende genomineerden. Daarnaast uit de jury waardering over het feit dat elke winnaar zich inzet om kunst en cultuur te verbinden aan een breder publiek. Voor de Rabo Publieksprijs hebben in totaal bijna 3000 mensen gestemd.

Waarderingsprijs 2017: Woensel Supertoll!
Kunstenaar Tijs Rooijakkers zet zich al jaren in om meer cultuur binnen de openbare ruimte van de stad te krijgen. Met zijn werk Project Supertoll! wist hij vele inwoners van Eindhoven te enthousiasmeren om onderdeel te worden van het kunstwerk zelf. Het project heeft door de vele fases meerdere mensen bereikt en een unieke doorlooptijd gekend, waarin het zich bleef ontwikkelen. Zo begon het project in het Van Abbemuseum waarbij een grote tol van planken door rapper Fresku werden beschreven. Vervolgens ging het project samen met organisatie Tante Netty de buurten in: eerst in Woensel-West, bij verschillende middelbare scholen en daarna op grote schaal in Woensel-Noord. Het eindwerk is een gigantische ‘supertol’ bij het nieuwe HOV-station in Woensel. De jury prijst het project vanwege het feit dat het een breed publiek in contact brengt met kunst en cultuur en de kracht om mensen met elkaar in verbinding te brengen.

Stimuleringsprijs 2017: Gianni Jorissen
Gianni Jorissen is een ondernemer met een neus voor het organiseren van culturele evenementen. Hij heeft al vele concepten op zijn naam staan, waaronder Culture/CLUB, De Bron, Nachtdieren en Cassette Festival. Hij is tevens initiator van Zomerzand, Orange Juice Festival en Popcore (DDW Living Expo). De jury is van mening dat Gianni echt iets toe kan voegen aan het huidige culturele landschap van Eindhoven. Dit komt met name door zijn passie in wat hij doet en zijn ijzersterke motivatie. Gianni laat zich hierbij niet vastnagelen door bestaande structuren en weet buiten de gebaande paden iets op te bouwen. Zijn huidige pilot omtrent het opzetten van evenementen binnen leegstaande panden duidt daar tevens op. Gianni’s grootste ambitie is evenementen organiseren waarbij men samen een ultieme beleving ervaart. 

Rabo Publieksprijs 2017: Het Salon
Het Salon was genomineerd in de categorie Stimuleringsprijs. Het theatergezelschap zet zich in om professionals en amateurs met elkaar te verbinden en samen voorstellingen te maken. Het Salon wist door een overtuigende voorsprong van de publieksstemmen de winst te behalen. 

Over de Eindhoven Cultuurprijs
Cultuur Eindhoven reikt ieder jaar de Eindhoven Cultuurprijs uit in twee categorieën: de Stimuleringsprijs en de Waarderingsprijs. De winnaars worden gekozen door een jury, dit jaar bestaande uit: voorzitter Rob van Gijzel, Rein Constant, Esther van Kalken, Angelique Bellemakers en Jos Rooijakkers. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500 en een bijzonder beeld gemaakt door Edhv.
Naast beide prijzen wordt er in 2017 tevens een Rabo Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €5000. Rabobank Eindhoven-Veldhoven heeft deze ter beschikking gesteld voor de genomineerde met de meeste stemmen.