Direct naar content
08 maart 2018

Ruim twee jaar nadat stichting Cultuur Eindhoven operationeel is geworden en voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 is het moment daar voor een open gesprek over de Staat van Cultuur in Eindhoven. We organiseren een drieluik: drie gesprekken op drie verschillende locaties in de stad. Gesprekken tussen culturele sector, lijsttrekkers van politieke partijen en betrokken professionals uit andere sectoren. In deze gesprekken komen de volgende vragen aan bod: hoe staat het met cultuur in de stad, wat heeft de stad en al haar inwoners en bezoekers nodig en waar willen we naartoe? Welke (nieuwe) ontwikkelingen en verbindingen zijn wenselijk of noodzakelijk? Welke toekomst wensen we voor cultuur in Eindhoven? Welke dromen willen we uit laten komen? Creëren we een nieuwe horizon?

Kunstenaars, lijsttrekkers en professionals uit andere domeinen gaan open met elkaar in gesprek onder leiding van Oscar Kocken. De derde thema-avond staat in het teken van stad van en voor kunstenaars. Wat houdt de kunstenaars in Eindhoven bezig? Wat is het productieklimaat van Eindhoven en waar willen we naartoe?
Het panel bestaat dit keer uit Jalila Essaïdi (BioArt Laboratories), Lex van Lith (Beeldenstorm), Mary-Ann Schreurs (lijsttrekker D66 en wethouder van innovatie en design, duurzaamheid en cultuur), Iris Penning (singer-songwriter) en Henri de Leeuw (SP).

Henk van Straten brengt literair verslag uit en Gijs Kast zal de avonden in illustraties vastleggen.

Aanmelden voor de thema-avonden kan door een mail te sturen naar info@cultuureindhoven.nl. De avonden zijn gratis bij te wonen. 

Inloop: 19.30
Start programma: 20.00
Deze avond vindt plaats in TAC, Vonderweg 1.

De biografieën van alle panelleden:

Jalila Essaïdi (BioArt Laboratories):

Jalila Essaïdi is een onderneemster en biotechnologiekunstenares. Met haar stichting BioArt Laboratories probeert Jalila door middel van biotech complexe maatschappelijke, ethische en culturele vraagstukken te onderzoeken. Essaïdi heeft met haar internationaal bekende- en awards winnende projecten zoals haar kogelwerende huid en textiel gemaakt van koemest veel faam verworven. Met haar unieke kijk op de wereld en de combinatie van kunst, natuur en wetenschap probeert Essaïdi een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken. In 2017 startte zij met de opbouw van een BioArt Dorp in Eindhoven door een vijftal bijeen gelegen oude boerderijbunkers op te knappen tot een zelfvoorzienende locatie waar plaats is voor een hybride laboratorium, expositieruimtes, en een experimentele hortus botanicus.

Lex van Lith (Beeldenstorm/Daglicht):
Directeur bij Stichting Beeldenstorm/Daglicht,  beeldend kunstenaar en bestuursvoorzitter van Art-Fact in Tilburg. Lex van Lith maakt als kunstenaar monumentale schilderijen van herinneringen of ervaringen van het natuurlandschap, persoonlijk beleefd of geïnterpreteerd. Beeldenstorm is ooit begonnen als kunstenaarswerkplaats met een bescheiden bronsgieterij. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een professionele organisatie waarin onderzoek, experiment en kennisuitwisseling centraal staan. Beeldenstorm bestaat uit diverse werkplaatsen, waardoor ruimte geboden kan worden aan interdisciplinaire ontwikkel-trajecten. In 2017 fuseerde Beeldenstorm met Grafisch Atelier Daglicht.

Iris Penning (singer-songwriter):
Iris Penning is muzikant. Ze maakt poëtische pop met een nadruk op de tekst. Iris Penning stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland, in Paradiso, en deed mee aan de Popronde.  Daarnaast was ze onderdeel van de eerste lichting van Proud of The South: het Brabantse talentenprogramma , bedacht door de Brabantse poppodia. Onlangs deelde zij het podium met Spinvis. Haar nieuwe plaat, "Spreken met Suiker" werd lovend ontvangen door o.a. muziektijdschrift OOR.

Mary-Ann Schreurs (lijsttrekker D66)
:
Mary-Ann Schreurs is de huidige wethouder van innovatie en design, duurzaamheid en cultuur. Tot aan haar benoeming als wethouder was ze co-initiator van (Europese) innovatieprojecten, verbonden aan design. Wat voor een samenleving willen we zijn? Die fundamentele culturele vraag stelt zij Eindhoven en daarbuiten om mensen te prikkelen tot creativiteit en innovatie, en een bewuste betrokkenheid in het vormen van ‘onze’ omgeving en ‘ons’ Eindhoven.

Henri de Leeuw (kandidaat raadslid en bestuurslid SP):
Als bestuurslid bij de SP is Henri de Leeuw bezig met het controleren en stimuleren van activiteiten die noodzakelijk zijn om de bekendheid en relevantie van de SP te optimaliseren en verder uit te breiden. Henri de Leeuw is daarnaast binnen verschillende functies werkzaam in het sociaal-maatschappelijk domein. Hij zet zich in voor mensen die ondersteuning nodig hebben om de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren en zelfredzamer te worden c.q. te blijven.  Zo is hij lid van de Visitatiecommissie Gemeente Eindhoven,  voorzitter van de Stichting Bomanshof en gangmaker bij Stichting Aeccretio.