Direct naar content
17 november 2020

Techneut Zoekt Ontwerper projecten uitgelicht - deel 2

Bij Techneut Zoekt Ontwerper werken Cultuur Eindhoven en het SIDN fonds samen om bij digitale technische projecten de juiste ontwerpers te vinden, zodat men samen de impact van de projecten kan vergroten. Er zijn nog zeven projecten die op zoek zijn naar hun ideale match in de vorm van ontwerpers. We lichten de overige drie projecten en ontwerpuitdagingen toe:



1. Appt
Het gebruik van een app of website op je mobiel is een stuk lastiger met een visuele beperking. De schermlezer functie leest voor wat er op het scherm te zien is, maar in de praktijk blijken veel gebruikers lang niet alle mogelijkheden van de lezer te kennen, waardoor niet optimaal gebruik kan worden gemaakt van apps en websites. Met de ontwikkeling van de Appt app helpt dit project blinden, slechtzienden, ergotherapeuten en app ontwikkelaars alle functies en gebaren van een schermlezer te leren kennen en benutten. Het streven is om op termijn uit te breiden naar meer trainingen over toegankelijkheidsfuncties en kennis over toegankelijkheid. Het project wordt uitgevoerd door Stichting Appt.

Vanuit de missie: "iedereen appt" wil stichting Appt iedereen de mogelijkheid geven om apps te gebruiken. Het app test en verbeter framework dat men aan het ontwikkelen is heeft impact aan de kant van de designers, ontwikkelaars en overheden. De Appt app heeft juist impact op hoe goed gebruikers de schermlezer kunnen gebruiken. Door alle stakeholders te betrekken kan men effectief werken aan de missie.

Ontwerpuitdaging:
Hoe kan Stichting Appt alles rondom toegankelijkheid op een vernieuwende manier vormgeven zodat de diverse doelgroepen relevante informatie krijgen? De doelgroepen zijn mensen met een beperking, designers, ontwikkelaars en overheden/het bedrijfsleven. De relevante kennis zijn de trainingen in de app, de informatie op het kennisplatform www.appt.nl en het nog te ontwikkelen test- en verbeter framework. Hoe kunnen jullie deze content aantrekkelijker maken met bijvoorbeeld illustraties of video's zodat het nog visueler wordt? Wie helpt ze mee?

2. Publicroam
Internetten via openbare wifi is niet veilig. Publicroam is een toegangsdienst voor wifi-netwerken, vergelijkbaar met eduroam (hoger onderwijs) maar dan voor openbare gastWiFi’s. De dienst wordt gebruikt door o.a. gemeente Amsterdam en Den Haag en door de Openbare Bibliotheek Amsterdam om veilig en automatisch toegang te bieden tot hun gastwifinetwerken. De gebruiker hoeft zich maar één keer aan te melden (single sign-on) en gaat daarna overal automatisch online waar publicroam is. Publicroam heeft als ambitie om internetgebruikers op zoveel mogelijk plekken gratis toegang te bieden tot internet, door bedrijven en instellingen in staat te stellen om hun gastWiFi’s te delen obv single sign-on. Zodat (veilig!) internet er gewoon is als je ergens binnenloopt. Veilig en privacy-proof. Het project wordt uitgevoerd door Publicroam.

Ontwerpuitdaging:
Er zijn concrete uitdagingen op de volgende punten: 1) Analyse en verbeterslag op het onboarding-proces; Hoe maken we het nóg makkelijker voor eindgebruikers om een account aan te vragen en te activeren. Hierbij gaat het om het gehele proces van aanmelden; vanaf het allereerste moment dat een gebruiker wordt geïnformeerd dat publicroam beschikbaar is op een locatie tot en met het dagelijks gebruik ervan en het leveren van feedback. Onderdeel hiervan is het kritisch tegen het licht houden van de
publicroam-app die we inmiddels ontworpen hebben en die we komende maanden gaan ontwikkelen en testen. Die app realiseren we met minimale middelen waardoor hij vooral functioneel is ingestoken. Graag laten we ontwerpers meedenken hoe dit beter kan en hoe de app kan passen binnen een totale (verbeterde) ervaring van de gebruiker.




3. Filtermeniet.nl
Met de nieuwe auteurswet is het auteursrecht binnen Europa aan het veranderen. Digitale platformen zoals YouTube, TikTok, Snap, Insta en honderden nieuwkomers worden verantwoordelijk voor de content die jij uploadt. De verwachting is dat platformen tooling en scripts zullen inzetten die onnodig grof (de botte bijl methode) content weren tijdens het uploadproces. Daarmee is ook de balans tussen de goede intentie van de media maker/uploader en de spelregels (Terms of Service/ToS) van het platform zoek. Gaat je content online? Druk nog even niet op die upload-knop! Met FilterMeNiet.nl - een handvat met richtlijnen en informatiebron voor Nederlandse mediamakers - kun je de juiste licentie kiezen en informatie meegeven. Daarmee verlaag je het risico dat jouw werk om verkeerde redenen (automatisch) gefilterd en verwijderd wordt. Kun je daarmee de ToS of juristen van het platform overrulen? Wordt daardoor je bestand niet bij voorbaat door een script/bot preventief verwijderd? Heeft het enige juridische lading? Goede vragen! Deze ontdekkingstocht willen de uitvoerders graag met alle stakeholders aangaan. Van Brussel naar Silicon Valley en terug naar de zolderkamer van de hobby videograaf. Het project wordt uitgevoerd door Vereniging Open Nederland.

Ontwerpuitdaging:
De huidige wizard op https://www.filtermeniet.nl/ is een demo / minimal viable product en wordt door ons gebruikt in presentaties. Hoe kunnen we deze tool in de praktijk aantrekkelijk maken voor mediamakers en digitale platformen? Wanneer zullen zij een ‘upload doelbewust’ knop prefereren boven de standaard YouTube, TikTok or Insta upload knop? Of moeten we meer in de richting denken van een product of dienstintegratie? Of.... We zijn benieuwd naar de ideeën van een ontwerper!

Zeven digitale projecten zijn nog op zoek naar ontwerpers die hen kunnen helpen. Ben of ken jij een ontwerper die bij bovenstaande projecten past? Lees meer in onze oproep 'Techneut Zoekt Ontwerper'.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: