Direct naar content
15 december 2020

Zes nieuwe matches gevonden binnen Techneut Zoekt Ontwerper

Bij Techneut Zoekt Ontwerper werken Cultuur Eindhoven en SIDN fonds samen om bij digitale technische projecten de juiste ontwerpers te vinden, zodat samen de impact van de projecten kan vergroten. Na een geslaagde eerste ronde, waaruit de eerste twee matches kwamen, is besloten de oproep voor ontwerpers te verlengen. Er waren nog zeven projecten ‘in de race’ en daar hebben veel ontwerpers op gereageerd. Op 3 december vonden maar liefst 27 matchingsgesprekken plaats, waarbij elke partij kon proeven of er een samenwerking inzat met de desbetreffende ontwerper.

Interdisciplinair ontwerper Rogier Klomp begeleidt het traject en organiseert met de teams verschillende feedback-sessies. Rogier: “Tijdens deze sessies ligt de focus op de interdisciplinaire samenwerkingen. De deelnemers verdiepen zich in elkaars vakgebied en komen zo tot nieuwe inzichten. Bovendien kunnen ze de collectieve intelligentie van de groep inzetten om hun projecten sterker te maken.”

Met veel vreugde kunnen we melden dat er inmiddels 6 nieuwe matches zijn gevonden. De volgende projecten en ontwerpers zullen gaan samenwerken:



1. Solid Starter
Ontola van het project Solid Starter (ontwikkeling van software waarmee developers eenvoudig met Solid aan de slag kunnen) gaat samenwerken met UX/UI- bureau Jager & Prooi dat gespecialiseerd is in ontwerp. Samen gaan ze de techniek Solid verder uitvoeren in een webapplicatie waar je apps kan gebruiken en installeren, net als op je desktop of je telefoon. Ze gaan werken aan het uiterlijk en het gebruiksvriendelijk en toegankelijk maken van deze omgeving, zodat mensen worden verleid om de controle over hun data terug te nemen.

Joep Meindertsma - Ontola: "Een nieuwe omgeving maken waarbinnen apps kunnen draaien is een uitdagend design probleem. Dat vraagt niet alleen om een scherp oog voor het maken van mooie apps, maar ook het vermogen om van een technisch verhaal een eenvoudige interface te maken. De designers van Jager en Prooi laten zien dat ze dit als geen ander kunnen. Ik kijk er enorm naar uit om met hen aan de slag te gaan!



2. CoronAlert
Open State Foundation van het project CoronAlert (platform waarop alle corona nieuwsberichten van lokale overheden worden verzameld), heeft de ideale match gevonden in Studio Tast. Studio Tast is een Eindhovens multidisciplinair ontwerpteam, gespecialiseerd op het snijvlak van technologie, design en leren. Samen gaan de partijen werken aan het inzichtelijk maken van de enorme bak aan data, zodat CoronAlert alle relevante informatie binnen jouw regio goed zichtbaar maakt. Ook gaan ze kijken hoe ze informatie gelaagder kunnen maken, zodat er straks twee versies beschikbaar zullen zijn: een simpele versie en een versie voor onderzoekers.

Tom Bolsius – Open State Foundation: “Het team van Open State Foundation is ontzettend blij dat het mag samenwerken met het team van Studio Tast. Hun kennis en ervaring op het gebied van social design is het ontbrekende puzzelstukje dat we nodig hebben om het platform CoronAlert naar een nog hoger plan te brengen. Het lijkt erop dat het platform de komende maanden nog zeer relevant blijft, maar ook wanneer doorontwikkeling nodig is naar een generieker platform dat zich richt op andere beleidsthema’s, is de coalitie met Studio Tast zeer welkom. We kunnen zelf van alles bedenken - maar zij weten hoe we echt de door ons logisch geachte doelgroepen het beste kunnen bereiken en hoe hun wensen het beste vertaald kunnen worden naar design en functionaliteiten."




3. Privacy Label
Bij Privacy Label (een online label om privacyverklaringen transparanter en toegankelijker te maken), is er ook een grote bak aan data, waarbij Privacy Company vooral inzichtelijk wil maken wat die data nu precies doet en wat er met je persoonsgegevens gebeurt. Zodat elke gebruiker zich bewust wordt van het feit welke data er gebruikt worden, hoe ze gebruikt worden en waar je toestemming op geeft. Om dat goed inzichtelijk te maken, gaan ze samenwerken met Marleen van Bergeijk en Martijn Veenstra. Beide ontwerpers werkten al vaker samen aan grote, complexe projecten en weten als geen ander hoe ze een gelaagdheid weer kunnen geven in een eindproduct.

Coen Steenhuisen - Privacy Company: “Wij zijn erg blij met deze match. Tijdens het gesprek ontstond er direct een klik! We kijken op dezelfde manier naar de wereld. Als je abstracte en complexe zaken begrijpelijk wil maken moet je het op een makkelijke manier proberen uit te leggen. Dan heeft de hele wereld er iets aan. We hebben het gevoel dat Marleen en Martijn goed aanvoelden hoe het project in elkaar zit. Hun ervaring in het uitleggen en visualiseren van complexe vraagstukken kan Privacy Label echt verder helpen. Marleen en Martijn gaven ook aan het interessant te vinden om meer over het onderwerp privacy te leren. Daardoor kan er een mooie wisselwerking ontstaan en kunnen we de wereld samen een stukje mooier maken!


4. Publicroam
Publicroam (een veilige wifi-roaming dienst, waarbij je met het éénmalig aanvragen en activeren van een account, automatisch gebruik maakt van deze dienst op elke locatie waar deze beschikbaar is), gaat om de onboarding te optimaliseren samenwerken met Kickoff Lab, een strategisch design bureau uit Eindoven. Daarbij willen ze het glashelder maken hoe mensen gebruik kunnen gaan maken van deze dienst.

Ted Dinklo - Publicroam: “Met Kickoff Lab krijgen wij er zeer veel kennis bij op het gebied van design. Door onze ervaring van de afgelopen twee jaar te koppelen aan hun expertise gaan we de gebruikerservaring optimaliseren.”





5. Filtermeniet.nl
FilterMeNiet.nl (een wizard die een uploader helpt zijn intenties goed te omschrijven), biedt een handvat met richtlijnen en is een informatiebron voor Nederlandse mediamakers. FilterMeNiet.nl, wil hiermee het risico verlagen dat jouw werk om verkeerde redenen (automatisch) gefilterd en verwijderd wordt van online platformen. De huidige wizard op https://www.filtermeniet.nl is een demoproduct. Vereniging Open Nederland werkt vooral aan de vraag: kunnen we een gedragsverandering tot stand brengen zodat intenties en het handelen van makers en platformen beter op elkaar aansluiten? Samen met YURR.studio gaan ze met deze vraag aan de slag. Deze studio uit Breda is gespecialiseerd in maatschappelijke vraagstukken en culturele verrijking.

Hessel van Oorschot – Vereniging Open Nederland: “Tijdens de matchmakingsessie met YURR werd snel duidelijk dat we beide graag onze tanden willen zetten in een uitkomst met impact. “




6. Appt
Stichting Appt helpt mensen met een beperking om apps te gebruiken. Dit doen ze vanuit de missie: 'iedereen appt'. Appt gaat samenwerken met Joost van der Steen, Simon Dogger en Hedwich Hooghiemstra. Het doel van deze samenwerking is om het Appt platform te professionaliseren. Dit willen ze bereiken door de website, app, meldpunt, community en het framework beter op elkaar aan te laten sluiten. Ze gaan onder andere gebruikersonderzoeken uitvoeren om dit doel te bereiken. Door deze stappen te zetten verwachten ze beter te voldoen aan de behoeften van de doelgroepen.

Paul van Workum – Stichting Appt:  “We zijn super blij met de match met ontwerpers Simon, Hedwich en Joost. Samen gaan we 'Iedereen appt' realiseren.”



Uit de eerste ronde van matchinggesprekken heeft Glass Room Plus (een project van Fers, waarmee ze een tentoonstelling voor jongeren over data realiseren), hun ideale match gevonden in ontwerpers Joes + Manon. Lees meer over dit project en die match in ons blog.

Ook het project IRMA-meet, dat door ProcoliX wordt uitgevoerd, vond een match in de eerste ronde van deze call, Ze gaan samenwerken met technologisch ontwerper Lei Neilssen. IRMA-meet is een video-platform dat (door gebruik te maken van de IRMA-app) geauthenticeerde gebruikers mogelijk maakt. Je weet dus zeker dat je videobelt met de juiste persoon.


terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: