Direct naar content
05 november 2020

Glass Room Plus: de eerste match van Techneut Zoekt Ontwerper

Bij Techneut Zoekt Ontwerper werken Cultuur Eindhoven en het SIDN fonds samen om bij digitale technische projecten de juiste ontwerpers te vinden, zodat men samen de impact van de projecten kan vergroten. Twee projecten hebben inmiddels hun ideale ontwerpers al gevonden, maar de overige projecten zijn nog steeds op zoek naar de juiste personen.

Eén van de projecten die een match heeft gevonden is het project Glass Room Plus. In dit project staat de volgende vraag centraal: Hoeveel (persoonlijke) data wordt er verzameld en wat gebeurt daarmee? De Glass Room Plus, een tijdelijke tentoonstelling gericht op jongeren vanaf 10 jaar, maakt dit inzichtelijk. Het zet aan tot gesprekken over privacy en data delen en leert te doorzien wat het verband is tussen dataverzameling en nepnieuws. Ook maken bezoekers kennis met praktische tools om hier zelf meer grip op te krijgen, zoals de Data Detox Kit. Fers, OBA, dbieb en Tactical Technology werken samen om de tentoonstelling mogelijk te maken in twee Nederlandse bibliotheken (Amsterdam en Leeuwarden), inclusief training van bibliotheekmedewerkers en mogelijkheden voor opschaling naar meer bibliotheken.

Het project is bedacht en technisch ontwikkeld door Fers, de ondersteuningsinstelling voor de openbare bibliotheken in Friesland. Zij vonden hun ideale match in het ontwerpersduo Joes en Manon die zich richten op social design. Jeroen de Boer van Fers vertelt zijn ervaring over het proces van matching en waarom Joes en Manon zo goed bij ze past: “Er was vanaf de start sprake van een organisch gevoel. Door veel zaken open te laten ontstond juist de ruimte om met elkaar het gesprek aan te gaan en elkaar een beetje te leren kennen. Dat kwam ook door de brede ervaring van Joes en Manon, die zowel in het fysieke als het digitale domein ontwerpen. Ook heel belangrijk was dat we beide de wens uitspraken om het echt een gezamenlijk proces te laten zijn. En last but not least dat Joes en Manon de ervaring hebben om met studenten te werken, wat voor ons een belangrijk aspect is.”

Voor Joes en Manon sprak het project ze enorm aan: “We hebben de afgelopen jaren een aantal projecten gedaan waar de digitale wereld een grote rol speelt. Mede hierdoor hebben we gemerkt hoe ‘intertwined’ het digitale en fysieke leven tegenwoordig is; het is eigen niet los van elkaar te zien. Een gevolg hiervan is dat mensen met meer kennis en informatie over het gebruik van internet/het digitale leven een (automatische) voorsprong hebben op degenen waaraan dit ontbreekt. Naarmate ons leven steeds meer digitaal plaatsvindt, wordt deze ongelijkheid groter. Glass Room Plus is een project bezig is hier het tij in te keren door jongeren al vanaf jonge leeftijd hier bewust van te maken en daardoor weerbaarder te worden. 

Mieke van Heesewijk, programmamanager van het SIDN fonds vertelt haar ervaring van de matchmaking: “de online matchmaking werkte wonderbaarlijk goed. De deelnemers konden zichzelf goed presenteren en onderzoeken of er een ‘klik’ bestond. We kijken vol verwachting uit naar de projectvoorstellen die worden ingediend.”

Jeroen van Fers legt uit wat de vervolgstappen zijn en waar het project nu staat:‘
We gaan nu gezamenlijk de ontwerpfase in en betrekken daarbij ook de andere stakeholders. Dat betekent dat we nu nog niet kunnen zeggen waar we op uit zullen komen. Het eerste doel is daarom om samen tot een concept te komen dat aan onze gezamenlijke wensen voldoet. Het grotere doel is dat we komen tot een concept dat daadwerkelijk jongeren helpt om digitaal weerbaarder te worden. Dit concept wordt dan ook het liefst overdraagbaar gemaakt, ook voor internationaal gebruik.”

Zeven digitale projecten zijn nog wel op zoek naar ontwerpers die hen kunnen helpen. Lees meer in onze oproep 'Techneut Zoekt Ontwerper'.

 

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: