Direct naar content

Dinsdag 18 juni 2024 was de kick-off van het Jong Cultuur programma in Eindhoven. Samen met zeventien culturele organisaties hebben we de plannen en ideeën gepresenteerd voor een nieuwe reeks evenementen voor jongeren in de stad. Gezamenlijk hebben we een handtekening gezet om onze samenwerking en commitment te borgen en daarmee geven we een startsein voor een serie activiteiten vanaf augustus 2024. Het eerste Jong Cultuur Weekend in Eindhoven zal plaatsvinden na de zomervakantie. Vanaf dat moment zal ook het doorlopend programma starten onder de naam Jong Cultuur Talent. 

Jong Cultuur Weekend
In de periode van eind augustus tot en met februari 2025 zullen er zes culturele weekenden georganiseerd worden, boordevol feestjes, expo’s, concerten, masterclasses en demo’s, performances en laagdrempelige workshop sessies. De Jong Cultuur Weekenden, waar jongeren van 14 t/m 27 jaar deel kunnen nemen aan diverse culturele disciplines. Naast dat ze zelf onderdeel uitmaken van het programma (voor en door jongeren), moeten zij het vooral leuk vinden, leerzaam en gezellig. Een nieuwe reeks evenementen waar ze zich thuis voelen en waar ze elkaar kunnen vinden. Voor de zomervakantie maken we het programma bekend van het eerste Jong Cultuur weekend van 29 augustus t/m 1 september op jongcultuureindhoven.nl.

Jong Cultuur Talent
Naast de weekenden wordt er in dezelfde periode een doorlopend programma aangeboden van sessies en workshops. Denk aan: radio maken, muziekworkshops, schrijf- en woordkunsten, fotografie, film, animatie, design, techniek en meer. De processen of eindresultaten van al deze activiteiten zullen weer te zien of te beluisteren zijn tijdens de Jong Cultuur Weekenden. Om de drempel zo laag mogelijk te houden voor alle jongeren, worden veel activiteiten gratis aangeboden.

Tanja Mlaker (directeur-bestuurder Cultuur Eindhoven): ‘Ik ben heel blij en trots met deze samenwerking en heb er alle vertrouwen in dat we veel jongeren kunnen boeien en inspireren met dit nieuwe culturele programma.’  

Deelnemende organisaties
De organisaties en personen die met elkaar het programma zullen opzetten en uitvoeren zijn; Muziekgebouw Eindhoven, RaraRadio, Tante Netty, Eindhoven Maatjes, Hildegard Hick Fotografie, Het Hornemann Huis, Switch Jeugdzorg, Foundation We Are, Keukenconfessies, De Ontdekfabriek, DEMO Eindhoven, de Fabriek, Pitstop Jongerencentrum Eindhoven, CKE, LAB-1, Van Abbemuseum en Denvis.

Initiatief 
Cultuur Eindhoven wil met deze uitbreiding van culturele activiteiten de deelname van jongeren aan cultuur in de stad een extra impuls geven. In Eindhoven komen jongeren op verschillende plekken samen om cultuur te maken en te beleven. Echter komen deze groepen of plekken niet voldoende met elkaar in verbinding en dat willen we met dit programma graag veranderen. Met een financiële impuls die mogelijk wordt gemaakt door het ministerie van OCW, kunnen we het programma verbreden en een boost geven aan jongerencultuur.