Direct naar content

Stichting Cultuur Eindhoven maakt de genomineerden bekend voor de Eindhoven Cultuurprijs 2020. Er zijn vijf genomineerden per categorie. De genomineerden voor de Stimuleringsprijs zijn: The Isolation Sessions, Mies-en-scène, Onuitgesproken, Rararadio en Wildpark. De genomineerden voor de Waarderingsprijs zijn: Carte Blanche, DOCfeed, Niek Traa, TAC en United Cowboys. Men kan vanaf nu stemmen op zijn/haar favoriet voor de Rabo Publieksprijs. 

Binding met de stad
De tien genomineerden zijn door de Cultuurraad geselecteerd. 225 mensen hebben in totaal maar liefst 68 verschillende instellingen, makers en initiatieven genomineerd. In vergelijking met voorgaande jaren is er een enorme stijging te zien binnen het aantal partijen dat genomineerd is. Volgens voorzitter Bas van Spréw heeft de Cultuurraad bij haar keuze vooral gelet op de binding met de stad. Voorzitter van Spréw: “Met een grote verscheidenheid aan nominaties had de Cultuurraad een uitdagende taak om de shortlist samen te stellen. We hebben in onze overweging gekeken naar cultuurmakers die een aanvulling zijn op het huidige culturele klimaat, die echt Eindhovens zijn en daardoor een binding hebben met de stad en waarbij een dergelijke prijs ook daadwerkelijk een verschil kan maken.”

Genomineerden Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs wordt uitgereikt aan een instelling, maker of initiatief die korter dan vijf jaar bestaat en een bijzondere belofte voor cultuur in Eindhoven is.
The Isolation Sessions bieden muzikale livestreams van verschillende bands en acts in tijden waar podia niet bereikbaar zijn. De sessies bieden tijdens het coronavirus bands en muzikanten een podium en worden meerdere malen per week opgenomen in de Effenaar. Mies-en-scène is een initiatief van theatermaakster Michèle Rijzewijk dat documentaire-theater voor iedereen maakt. Er wordt theater gemaakt met echte mensen in plaats van acteurs en er worden echte verhalen in plaats van toneelteksten gebracht. Onuitgesproken is een woordpodium voor dichters, woordkunstenaars en alles wat ook maar met taal te maken heeft. Het biedt een podium voor jong talent met haar open podium avonden en organiseert activiteiten om de taalkunst onder de aandacht te brengen. Rararadio is een onafhankelijk online radiostation dat fungeert als platform voor cultuur. In een container bij Plug-In-City streamt het team van Rararadio drie dagen lang live radio op de maandag, donderdag en vrijdag. Wildpark is het jeugdtheaterplatform van Parktheater Eindhoven, onder leiding van Annemiek Nienhuis, bedoeld voor jongeren en kinderen. Het doel van Wildpark is om kinderen en scholen te inspireren om zelf aan de slag te gaan, met als ambitie dat ieder kind uit Eindhoven de weg kan vinden naar het theater en een podium vindt.
 
Genomineerden Waarderingsprijs
De Waarderingsprijs wordt toegekend aan een maker/instelling met een aantoonbare staat van verdienste.
Carte Blanche is een theatergezelschap dat naast het maken van voorstellingen ook makers met én zonder beperking opleidt. De organisatie maakt al vijfentwintig jaar theater van en voor iedereen, waarbij zorg en artistieke kwaliteit hand in hand gaan. DOCfeed is een internationaal vierdaags documentaire festival waarbij makers vanuit de hele wereld hun recente werk laten zien. Door de brede opzet van het festival is DOCfeed uitgegroeid tot een internationaal filmplatform dat een belangrijke rol heeft binnen de infrastructuur van internationale producties.  Niek Traa is mede-oprichter van de inmiddels wereldwijd bekende breakdance crew The Ruggeds. Nationaal en internationaal is hij een ambassadeur voor urban dans en hij geldt als een rolmodel voor de jongere generatie. TAC (Temporary Art Centre) is een broedplaats voor culturele vernieuwing. De missie van TAC is om veelbelovende makers uit alle disciplines de kans te geven zich te ontwikkelen en te tonen aan de wereld. United Cowboys is een dans/performance collectief van internationale artiesten onder de begeleiding van een artistiek team. Ze vermengen dans, beeld, performance en muziek met elkaar tot één groot geheel en doen dit inmiddels meer dan 25 jaar.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
De Eindhoven Cultuurprijs wordt dit jaar voor een derde keer uitgereikt. De uiteindelijke winnaars zullen gekozen worden door een jury bestaande uit: voorzitter Angelique Bellemakers, Gerard Zwartkruis, Esther van Kalken, Annemarie Pijnappel en Marjolein Calon. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500. Naast beide prijzen wordt er een Rabo Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €7500. Rabobank Regio Eindhoven stelt €7500 ter beschikking voor diegene die de meeste stemmen ontvangt van het publiek. Men kan vanaf nu t/m 30 september stemmen op zijn of haar favoriet via www.eindhovencultuurprijs.nl. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt de Rabo Publieksprijs. De jury neemt tevens het aantal stemmen mee in haar eindoordeel. De prijs wordt 28 oktober tijdens een feestelijke uitreiking in de Effenaar uitgereikt.