Direct naar content

Stichting Cultuur Eindhoven maakt de genomineerden bekend voor de Eindhoven Cultuurprijs 2021. Er zijn vijf genomineerden per categorie. De genomineerden voor de Stimuleringsprijs zijn: De Ambulancedienst, DayDayGay, Fufu & Dadels, Meneer Rick en Wildpark. De genomineerden voor de Waarderingsprijs zijn: Andrey Grekhov, Carte Blanche, Iris Penning, LAB-1 en Zeynep Dag. Men kan vanaf nu tot en met 30 september stemmen op zijn/haar favoriet voor de Rabo Publieksprijs via eindhovencultuurprijs.nl. 

Meerwaarde voor de stad
De tien genomineerden zijn door de Cultuurraad geselecteerd. 221 mensen hebben 37 verschillende instellingen, makers en initiatieven genomineerd. Volgens voorzitter Bas van Spréw heeft de Cultuurraad bij haar keuze vooral gelet op de meerwaarde voor de stad en de artistiek-inhoudelijke kwaliteit. Voorzitter van Spréw: “Na een crisisjaar op het gebied van kunst en cultuur hebben we in onze overweging gekeken naar cultuurmakers die echt van meerwaarde zijn in de stad. Ook hebben we gekeken naar de verbreding van de doelgroep binnen de verschillende disciplines van de genomineerde partijen .”

Genomineerden Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs wordt uitgereikt aan een instelling, maker of initiatief die korter dan vijf jaar bestaat en een bijzondere belofte voor cultuur in Eindhoven is.
De Ambulancedienst is een initiatief dat ten tijde van corona werd geboren, waarbij de brandweerkazerne aan de Deken van Somerenstraat als decor diende voor verschillende coronaproof events. DayDayGay is een inclusief platform dat zich inzet voor de lgbtqia+ - gemeenschap. Ze organiseren verschillende activiteiten en tafelgesprekken om queer culture zichtbaarder te maken in Eindhoven. Fufu & Dadels biedt soelaas in een wereld van Covid-19 in de vorm van een podcast, waarbij verschillende vrouwen met elkaar in gesprek gaan. Gepresenteerd door millennial vrouwen van kleur, schuwt de podcast geen intieme taboedoorbrekende tafelgesprekken. Meneer Rick heeft als doel om alle kinderen in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Door uitdagende en inspirerende naschoolse activiteiten te organiseren weet hij iedereen te enthousiasmeren. Wildpark is het jeugdtheaterplatform van Parktheater Eindhoven, onder leiding van Annemiek Nienhuis, bedoeld voor jongeren en kinderen. Het doel van Wildpark is om kinderen en scholen te inspireren om zelf aan de slag te gaan, met als ambitie dat ieder kind uit Eindhoven de weg kan vinden naar het theater en een podium vindt.
 
Genomineerden Waarderingsprijs
De Waarderingsprijs wordt toegekend aan een maker/instelling met een aantoonbare staat van verdienste.
Andrey Grekhov is succesvol danser, maker en directeur en kent alle facetten van urban culture. Sinds 1997 is hij actief als Urban danser en in 2012 werd hij wereldkampioen in de categorie experimental hip hop. Daarnaast heeft hij 10 jaar bij Dynamo Eindhoven gewerkt aan sociaal culturele projecten op het gebied van urban culture en momenteel is hij artistiek directeur van Emoves en Sample Culture. Carte Blanche is een theatergezelschap dat naast het maken van voorstellingen ook makers met én zonder beperking opleidt. De organisatie maakt al vijfentwintig jaar theater van en voor iedereen, waarbij zorg en artistieke kwaliteit hand in hand gaan. Iris Penning is stadsdichteres en singer-songwriter. Ze maakt eigenwijze poëtische popliedjes en zat, ondanks de coronacrisis, niet stil. Als stadsdichter maakte ze de podcast ‘Besmettelijke teksten’, waarbij ze in gesprek gaat met andere kunstenaars. Daarnaast bracht ze een vaste bijdrage aan de culturele talkshow EindjeCultuur die Cultuur Eindhoven met Studio040 afgelopen seizoen maakte. Ook organiseerde ze een coronaproof optreden genaamd ‘buiten op de bank’.  LAB-1 is een bioscoop en club ineen, waardoor vele verschillende disciplines met elkaar samenkomen. De organisatie zit aan de Keizersgracht en bevat naast bioscoopzalen twee professionele evenementenruimtes. Van bijzondere bioscoop tot comedy club met bar en danszaal; LAB-1 biedt alles onder één dak. Zeynep Dag is een fashion designer die furore maakt met haar eigen schoenenmerk Alzúarr, waarbij wereldsterren als Rihanna en Naomi Campbell regelmatig bij haar aankloppen. Daarnaast biedt ze komende designers een plek binnen haar Business Fashion Academy: hier worden studenten op verschillende manieren begeleid op het gebied van het runnen van een eigen modebedrijf.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
De Eindhoven Cultuurprijs wordt dit jaar voor een vijfde keer uitgereikt. De uiteindelijke winnaars zullen gekozen worden door een jury bestaande uit: voorzitter Marjolein Calon, Marc Cootjans, Annemarie Pijnappel, Angelo Martinus en Selin Sen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500. Naast beide prijzen wordt er een Rabo Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €7500. Rabobank Regio Eindhoven stelt €7500 ter beschikking voor diegene die de meeste stemmen ontvangt van het publiek. Men kan vanaf nu t/m 30 september stemmen op zijn of haar favoriet via www.eindhovencultuurprijs.nl. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt de Rabo Publieksprijs. De jury neemt tevens het aantal stemmen mee in haar eindoordeel. De prijs wordt 28 oktober tijdens een uitzending op Studio040 uitgereikt.