Direct naar content

Stichting Cultuur Eindhoven maakt de genomineerden bekend voor de Eindhoven Cultuurprijs 2022. Er zijn vijf genomineerden per categorie. De genomineerden voor de Stimuleringsprijs zijn: International Theatre Collective Eindhoven, Pand P Podium, Paviljoen Ongehoorde Muziek, Pennings Foundation en Rararadio. De genomineerden voor de Waarderingsprijs zijn: Carte Blanche, Jasper van Es, Shahin Damka, Stroomhuis en Tom Elswijk. De prijzen worden 10 oktober tijdens een feestelijke uitreiking uitgereikt in de Effenaar. Aanmelden voor dit event kan nog tot en met 3 oktober via info@cultuureindhoven.nl.

Autonoom karakter
De tien genomineerden zijn door de Cultuurraad geselecteerd. 257 mensen hebben 39 verschillende instellingen, makers en initiatieven genomineerd. Volgens voorzitter Bas van Spréw heeft de Cultuurraad bij haar keuze gelet op de artistiek-inhoudelijke kwaliteit en meerwaarde voor de stad. Daarnaast heeft de Cultuurraad gekeken naar diversiteit, inclusiviteit en de vrije geesten die Eindhoven als stad rijk is met een autonoom karakter. Voorzitter van Spréw: “We zien ieder jaar weer nieuwe initiatieven tot bloei komen wat bijzonder is. Zeker na twee jaar van corona waar weinig mogelijk was. We hebben voor makers en initiatieven gekozen die Eindhoven meer divers, interessanter en simpelweg leuker maken.”

Genomineerden Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs wordt uitgereikt aan een instelling, maker of initiatief die korter dan vijf jaar bestaat en een bijzondere belofte voor cultuur in Eindhoven is.
Internationale Theatre Collective Eindhoven is een theatergezelschap, waarbij internationals samen met Eindhovenaren werken aan Engelstalig theater. Het initiatief is ontstaan vanuit het internationaliseringsprogramma van het Parktheater. Pand P Podium is een nieuw initiatief vanuit Pand P, dat is ontstaan tijdens corona. Het biedt een laagdrempelige plek aan voor muzikanten om te werken aan hun presentatie en te wennen aan het podium. Paviljoen Ongehoorde Muziek is een kleinschalige werkplaats/podium/studio voor letterlijk ongehoorde muziek. Gecomponeerde, geïmproviseerde muziek krijgt een kans om gehoord te worden. Pennings Foundation is een presentatie- en kennisplatform op het gebied van fotografie, nieuwe mediakunst en videokunst. Met verschillende tentoonstellingen wordt laagdrempelig een breed en divers publiek bereikt. Rararadio is een onafhankelijk online radiostation. Het station is vanaf 2018 uitgegroeid tot een spil in het muzikale landschap van Eindhoven. Rararadio is voor de derde keer genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs en wist in 2020 de Publieksprijs te winnen.

Genomineerden Waarderingsprijs
De Waarderingsprijs wordt toegekend aan een maker/instelling met een aantoonbare staat van verdienste.
Carte Blanche is een theatergezelschap dat naast het maken van voorstellingen ook makers met én zonder beperking opleidt. De organisatie maakt al meer dan vijfentwintig jaar theater van en voor iedereen, waarbij zorg en artistieke kwaliteit hand in hand gaan. Carte Blanche is voor de derde keer op rij genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs. Jasper van Es is een creatieve duizendpoot. Zo werkt hij o.a. als curator, is hij medeoprichter van het creatieve bureau PAPERJAM en zet hij zich als oprichter van MrVains in voor de graffitigemeenschap. Hij is enorm betrokken bij vele urban initiatieven. Shahin Damka is docent, danser en artiest. Hij geeft les in Dynamo in Voguing en Waacking. Shahin is tevens een inspirator voor zijn leerlingen, waarbij hij een veilige haven biedt voor jongeren waarin ze zichzelf kunnen zijn. Stroomhuis
is een broedplaats waar alles en iedereen welkom is en er van alles georganiseerd kan worden. Tijdens corona is het geheel opgeknapt om het gebouw nieuw leven in te blazen. Met nieuwe initiatieven bloeit het initiatief weer op. Tom Elswijk is een talentvolle filmmaker die met zijn enthousiasme heel creatief Eindhoven betrekt bij zijn projecten. Zijn film ‘Buckle Up’ (of beter nog: Baklap) is daar het ultieme voorbeeld van. Tom zijn werk ademt Eindhoven en zijn trots voor deze mooie stad.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
De Eindhoven Cultuurprijs wordt dit jaar voor een zesde keer uitgereikt. De uiteindelijke winnaars zullen gekozen worden door een jury bestaande uit: voorzitter Marjolein Calon, Marc Cootjans, Annemarie Pijnappel, Angelo Martinus en Selin Sen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500. Naast beide prijzen wordt er een Publieksprijs uitgereikt. Men kan vanaf nu t/m 30 september stemmen op zijn of haar favoriet via www.eindhovencultuurprijs.nl. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt de Publieksprijs. De jury neemt tevens het aantal stemmen mee in haar eindoordeel. De prijzen worden 10 oktober tijdens een feestelijk evenement uitgereikt in de Effenaar.