Direct naar content

Stichting Cultuur Eindhoven maakt de genomineerden bekend voor de Eindhoven Cultuurprijs 2023. Er zijn vijf genomineerden per categorie. De genomineerden voor de Stimuleringsprijs zijn: Eindhoven Ballroom Functions, Eindje0filter, Nicole Plender, Oortwolk en Salon Veneman. De genomineerden voor de Waarderingsprijs zijn: Café Wilhelmina, Freedom Theatre, Kelderman en van Noort, Poëzieclub Eindhoven en Stroomhuis. Men kan vanaf nu tot en met 30 september stemmen op zijn/haar favoriet voor de Braintown Publieksprijs via eindhovencultuurprijs.nl

Diversiteit in doelgroepen
De tien genomineerden zijn door de Cultuurraad geselecteerd. 246 mensen hebben 45 verschillende instellingen, makers en initiatieven genomineerd. Volgens voorzitter Bas van Spréw heeft de Cultuurraad bij haar keuze gelet op de artistiek-inhoudelijke kwaliteit en meerwaarde voor de stad. Daarnaast heeft de Cultuurraad in haar overweging gekeken naar actuele thema’s zoals duurzaamheid, verbinding en inclusie. Voorzitter van Spréw: “de Cultuurraad heeft diep respect voor partijen die vanuit het niets iets moois weten te starten of voort te zetten. Ook partijen die verschillende doelgroepen met elkaar weten te verbinden en de plekken waar mensen graag samenkomen hebben we op de shortlist geplaatst. Het is mooi te zien dat er elk jaar weer nieuwe initiatieven bijkomen.”

Genomineerden Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs wordt uitgereikt aan een instelling, maker of initiatief die korter dan vijf jaar bestaat en een bijzondere belofte voor cultuur in Eindhoven is.
Eindhoven Ballroom Functions bieden een veilige plek voor de Ballroom community om te trainen voor de officiële wedstrijden. Ballroom is in Nederland nog een relatief nieuwe en onderbelichte kunstvorm. The Ballroom Functions vinden elke tweede woensdag van de maand plaats in Dynamo. Eindje0filter is een platform dat de stem van zwarte vrouwen en vrouwen van kleur laat horen. Men spreekt zich uit om de stilte rondom onderwerpen als racisme te doorbreken. Dit doen ze via een radioprogramma op Rararadio en via verschillende activiteiten. Nicole Plender is een modeontwerper uit Eindhoven met een achtergrond in de natuurkunde. Die unieke combinatie is terug te vinden in haar ontwerpen waarbij duurzaamheid en technologie sterk naar voren komen. Oortwolk is een nieuwe speler in het Eindhovense theaterlandschap en maakt voorstellingen gericht op kinderen. De voorstellingen spelen ze onder andere voor basisschoolklassen, waarbij er soms ook een nagesprek plaatsvindt. Salon Veneman is een walk-by gallery aan de Tongelresestraat en is een initiatief dat tijdens de pandemie ontstond. Maandelijks wordt er aanstormend talent uit de regio tentoongesteld, gecureerd door eigenaar en maker Woody Veneman.

Genomineerden Waarderingsprijs
De Waarderingsprijs wordt toegekend aan een maker/instelling met een aantoonbare staat van verdienste.
Café Wilhelmina is, naast een gezellige kroeg, een onafhankelijk podium en ontmoetingsplek waar veel georganiseerd wordt. Het café is al jaren een begrip in Eindhoven in de blues en rockscene en biedt repetitieruimtes voor koren. Freedom Theatre maakt onder leiding van regisseuse Kim Don voorstellingen met een maatschappelijke achtergrond. De kleinschalige locatie is er voor theater- en muziekgezelschappen om werk te presenteren. Kelderman en van Noort is een verzamelplek van kunst en cultuur met een café/restaurant, studio’s, ateliers en een expositieruimte in Woensel. KEVN biedt daarmee ruimte aan makers en kijkers. Poëzieclub Eindhoven bestaat sinds 1998 en is sindsdien een stabiele vaste waarde geweest voor poëzie in Eindhoven. Ze organiseert Poëziepodium-middagen op elke derde zondag van de maand en online wordt veel werk met elkaar gedeeld. Stroomhuis, ook in 2022 genomineerd, is een muzieklocatie die tevens als broedplaats voor makers fungeert. Het is een alternatieve, rauwe vrijplaats waar je nieuwe muziek kunt ontdekken. Als een ontmoetingsplek voor mensen uit verschillende subculturen speelt het Stroomhuis een belangrijke rol in de stad.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
De Eindhoven Cultuurprijs wordt dit jaar voor een zevende keer uitgereikt. De uiteindelijke winnaars zullen gekozen worden door een jury die binnenkort bekend wordt gemaakt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500. Naast beide juryprijzen wordt er een Braintown Publieksprijs uitgereikt. Men kan vanaf nu t/m 30 september stemmen op zijn of haar favoriet via www.eindhovencultuurprijs.nl. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt de Braintown Publieksprijs. De jury neemt tevens het aantal stemmen mee in haar eindoordeel. De prijzen worden 11 oktober tijdens een feestelijk evenement uitgereikt in de Effenaar.