Direct naar content

Stichting Cultuur Eindhoven maakt de genomineerden bekend voor de Eindhoven Cultuurprijs 2019. Er zijn vijf genomineerden per categorie. De genomineerden voor de Stimuleringsprijs zijn: Modulab, PLASMA, Wall Street, Warehouse of Innovation en Wildpark. De genomineerden voor de Waarderingsprijs zijn: Agnes van Dijk, Angelo Martinus, Miggs de Bruijn, The Ruggeds en United Cowboys. Men kan vanaf nu stemmen op zijn/haar favoriet voor de Rabo Publieksprijs via www.eindhovencultuurprijs.nl

Verrijking van het culturele veld
De tien genomineerden zijn door de Cultuurraad geselecteerd. Bijna 350 mensen hebben in totaal  45 verschillende instellingen, makers en initiatieven genomineerd. In vergelijking met voorgaande jaren zijn er meer partijen genomineerd. Volgens voorzitter Maria van der Aalsvoort heeft de Cultuurraad bij haar keuze vooral gelet op de meerwaarde voor Eindhoven en het verbindende karakter van de initiatieven. Van der Aalsvoort: “We hebben ons als Cultuurraad ook dit jaar vooral laten leiden door wat de genomineerden voor het culturele veld betekenen: welke initiatieven, makers en instellingen verrassen en inspireren? Zowel bij de Stimuleringsprijs als Waarderingsprijs hebben we partijen geselecteerd die het culturele veld van Eindhoven op een bijzondere manier verrijken.’

Genomineerden Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs wordt uitgereikt aan een instelling, maker of initiatief die korter dan vijf jaar bestaat en een bijzondere belofte voor cultuur in Eindhoven is.
Modulab is een initiatief dat elektronische muzikale evenementen organiseert omgeven door modulaire synthesizers en DIY instrumenten. Een plek waar men kan experimenteren en samenwerken. PLASMA is een inclusief platform voor creatieve ondernemers dat wordt vormgegeven door vrouwelijke en queer ontwerpers, denkers, muzikanten en kunstenaars. Initiatiefneemster is Jess Oberlin: kledingontwerpster en -producente. Wall Street is een tijdelijk (het restaurant is inmiddels gesloten) pop-up restaurant aan het Stadhuisplein dat in 2017 tijdens DDW werd geopend, nadat het pand al 7 jaar leegstond. Samen met een aantal studenten bedacht o.a. Lucas Maassen om er een restaurant in te zetten als maatschappelijk kunstwerk, als sociaal designproject en vooral als medium. Warehouse of Innovation biedt een creatieve locatie in het voormalig V&D gebouw. Het is een arena voor vragen en oplossingen rondom Smart City, Health, Energy, Food en Mobility, waarbij het bedrijfsleven, overheidsinstellingen, tech-studenten, designers, start-ups en partners elkaar ontmoeten en waar verschillende activiteiten worden georganiseerd. Wildpark is het jeugdtheaterplatform van Parktheater Eindhoven, onder leiding van Annemie Meijer en Annemiek Nienhuis, bedoeld voor jongeren en kinderen. Het doel van Wildpark is om kinderen en scholen te inspireren om zelf aan de slag te gaan, met als ambitie dat ieder kind uit Eindhoven de weg kan vinden naar het theater en een podium vindt.
 
Genomineerden Waarderingsprijs
De Waarderingsprijs wordt toegekend aan een maker/instelling met een aantoonbare staat van verdienste.
Agnes van Dijk is modekunstenaar en maakt kleding van bijzondere materialen. Zij maakt in haar werk sprongen tussen verschillende disciplines en maakt daarbij gebruik van maatschappelijke thema’s. Angelo Martinus is grondlegger van de grote urban scene in Eindhoven. Angelo is een verbinder en kartrekker die vele Eindhovense urban initiatieven heeft opgebouwd en ondersteund, zoals Mad Skills en EMOVES. Miggs de Bruijn is een rapper die al enige tijd bezig is en naam en faam heeft gemaakt in de hiphopwereld. In de hiphopscene staat hij bekend als één van de beste rappers van Nederland door zijn rauwe, unieke en eigen stijl. The Ruggeds is een breakdance-collectief dat sinds 2005 samen danst. De crew reist de hele wereld over om met anderen te dansen en les te geven en biedt inspiratie voor vele jonge dansers. United Cowboys is een dans/performance collectief van internationale artiesten onder de begeleiding van een artistiek team. Ze vermengen dans, beeld, performance en muziek met elkaar tot één groot geheel en doen dit inmiddels meer dan 25 jaar.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
De Eindhoven Cultuurprijs wordt dit jaar voor een derde keer uitgereikt. De uiteindelijke winnaars zullen gekozen worden door een jury bestaande uit: voorzitter Angelique Bellemakers, Gerard Zwartkruis, Esther van Kalken, Annemarie Pijnappel en Marjolein Calon. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500. Naast beide prijzen wordt er een Rabo Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €7500. Rabobank Regio Eindhoven stelt €7500 ter beschikking voor diegene die de meeste stemmen ontvangt van het publiek. Men kan vanaf nu t/m 30 september stemmen op zijn of haar favoriet via www.eindhovencultuurprijs.nl. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt de Rabo Publieksprijs. De jury neemt tevens het aantal stemmen mee in haar eindoordeel. De prijs wordt 30 oktober tijdens een feestelijke uitreiking in de Effenaar uitgereikt.