Direct naar content

Cultuur Eindhoven maakt met trots de jury van de Eindhoven Cultuurprijs bekend. Onder voorzitterschap van Marjolein Calon (docent geschiedenis en cultuurcoach) zullen oud-prijswinnaar van de Rabo Publieksprijs 2019 Angelo Martinus (eigenaar Collabros) en Selin Sen (Marketing Manager Professionals, Talent en Educatie Nederlands Film Festival) als nieuwe leden aanschuiven bij de jury. Annemarie Pijnappel (projectleider Fontys Hogeschool voor de Kunsten) en Gerard Zwartkruis (directie Rabobank Regio Eindhoven) zijn herbenoemd als juryleden. Gezamenlijk zullen ze de winnaars van de Eindhoven Cultuurprijs aanwijzen. De jury is voor 2 jaar benoemd.

Met voorzitter Marjolein Calon kiest Cultuur Eindhoven voor een bekende uit de jury met een hart voor jongeren en cultuur van deze stad. Cultuur Eindhoven reikt eenmaal per jaar de Eindhoven Cultuurprijs uit aan culturele instellingen, instellingen, initiatieven of individuele makers voor hun verdiensten voor de stad. In 2021 worden de prijzen voor de vijfde keer uitgereikt.

De longlist van genomineerden voor deze kunstprijs komt tot stand op basis van de inzendingen van honderden Eindhovenaren die hun favoriet aandragen. Vanaf eind april zal dat weer mogelijk zijn. Een shortlist wordt hieruit door de Cultuurraad vastgesteld. Er worden elk jaar twee juryprijzen uitgereikt: een Stimuleringsprijs en een Waarderingsprijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro. Daarnaast wordt er een Rabo Publieksprijs uitgereikt. Rabobank Regio Eindhoven maakt dit mogelijk en stelt 7500 euro ter beschikking voor diegene die de meeste stemmen ontvangt van het publiek. Na bekendmaking van de shortlist is het mogelijk op jouw favoriet te stemmen. 

De jury van de Eindhoven Cultuurprijs bestaat uit:

1. Marjolein Calon, docent geschiedenis (voorzitter)
Marjolein Calon heeft ruime ervaring in het middelbaar onderwijs met name in de vakken Geschiedenis, maatschappijleer en als cultuurcoach. Inmiddels heeft ze ook een BA in Kunst- en Cultuurwetenschappen behaald. In haar dagelijkse werk probeert ze jongeren en Eindhovense culturele instellingen dichter tot elkaar te brengen. Onder andere in (burgerschaps)projecten is die link makkelijk te maken. Daarmee weet ze als geen ander wat jongeren binnen kunst en cultuur interessant vinden en hoe talenten de ruimte kan worden gegeven om zich te ontwikkelen. Ze is fervent kunst- en cultuurliefhebber en zet haar kennis graag in om een steentje bij te dragen aan de Eindhoven Cultuurprijs.

2. Angelo Martinus, adviseur en bruggenbouwer op het gebied van urban
Angelo Martinus is oud-winnaar van de Rabo Publieksprijs. Hij won de prijs in 2019. Hij begon als jongerenwerker in Eindhoven en groeide uit tot kartrekker van de Eindhovense urban scene. Hij staat aan de wieg van de urban scene in Dynamo, Mad Skills, The Ruggeds en Emoves en was betrokken bij de ontwikkelingen op Strijp-S van deze organisaties. Eind 2019 vertrok hij bij Emoves en nu helpt hij met zijn nieuwe bedrijf Collabros tal van organisaties de kracht van straatculturen en communities te ontdekken. Hij adviseert bij alles wat met de hiphopcultuur te maken heeft en hoe je doelgroepen en communities betrekt bij grootse projecten.  

3. Selin Sen, Marketing Manager Professionals, Talent en Educatie Nederlands Film Festival
Selin is ondanks haar jonge leeftijd van 27 jaar al een echte allrounder in de culturele wereld. Ze werkte al bij MAD als Operations Manager, was een hele tijd betrokken bij Watershed, was hoofd marketing en communicatie bij TEDxEindhoven en werd tijdens haar baan bij Natlab verliefd op het medium film. Vandaar dat ze nu als marketing manager aan de slag is gegaan bij het Nederlands Film Festival in Utrecht. Ook is ze lid van de Raad van Toezicht van CineSud. Naast deze culturele bagage, weet ze ook hoe het is om genomineerd te zijn voor de Eindhoven Cultuurprijs, omdat ze tevens betrokken was bij de genomineerde partij Bekant in 2017. Selin woont in Eindhoven.

4. Gerard Zwartkruis, directie Rabobank Regio Eindhoven
Gerard Zwartkruis zit in de directie van de Rabobank Regio Eindhoven. Gerard woont in Waalre en is naast zijn werk o.a. nauw betrokken bij de Kledingbank in Eindhoven. Hij draagt elke vorm van kunst en cultuur een warm hart toe en vindt het een onlosmakelijk onderdeel van het versterken van de leefbaarheid van onze stad. Door het ter beschikking stellen van de Publieksprijs is de Rabobank verbonden aan de Eindhoven Cultuurprijs. Naast brede sponsoring, ondersteunt Rabobank veel culturele projecten en initiatieven in Eindhoven.

5. Annemarie Pijnappel, projectleider Fontys Hogeschool voor de Kunsten
Annemarie Pijnappel is al meer dan 10 jaar werkzaam als projectleider bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg met als speciaal aandachtsgebied de externe academieoverstijgende samenwerkingsprojecten. Vanuit deze functie volgt ze verschillende disciplines (beeldend, muziek, dans, circus, theater e.d.). Naast haar baan in Tilburg is ze als bestuurslid verbonden aan Stichting Straat. Ze werkt in Tilburg, maar woont al jaren in Eindhoven en volgt alle culturele ontwikkelingen hier dan ook intensief. Naast al haar functies in Tilburg leek het haar een goed idee om haar kennis in te zetten op het gebied van cultuur in haar eigen stad.