Direct naar content

Cultuur Eindhoven maakt met trots de jury van de Eindhoven Cultuurprijs bekend. Onder nieuw voorzitterschap van Yasin Torunoglu (voormalig wethouder wonen, wijken en ruimte) zullen oud-prijswinnares van de Waarderingsprijs 2021 Iris Penning (stadsdichter en singer-songwriter), Leontine Heuvelmans (eigenaar Vielgut), Tom Loois (maker) en Mark van Rijt (Braintown Eindhoven, sponsor van de Braintown Publieksprijs) als nieuwe leden aanschuiven bij de jury. Gezamenlijk zullen ze de winnaars van de Eindhoven Cultuurprijs aanwijzen. De jury is voor twee jaar benoemd.

Cultuur Eindhoven reikt eenmaal per jaar de Eindhoven Cultuurprijs uit aan culturele instellingen, instellingen, initiatieven of individuele makers voor hun verdiensten voor de stad. In 2023 worden de prijzen voor de zevende keer uitgereikt. De uitreiking vindt op woensdag 11 oktober plaats in de Effenaar.

Er worden elk jaar twee juryprijzen uitgereikt: een Stimuleringsprijs en een Waarderingsprijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro. Daarnaast wordt er een Braintown Publieksprijs uitgereikt. Braintown maakt dit mogelijk en stelt 7500 euro ter beschikking voor diegene die de meeste stemmen ontvangt van het publiek. Het is nu mogelijk om tot en met 30 september te stemmen via www.eindhovencultuurprijs.nl.  

1. Yasin Torunoglu, voorzitter, Diamant Groep, voorheen wethouder wonen, wijken en ruimte
Yasin Torunoglu heeft als voormalig wethouder een breed netwerk in de Eindhovense samenleving opgebouwd. Op diverse plekken en op diverse momenten heeft hij ervaren wat cultuur de samenleving en de mensen brengt.
Momenteel werkt hij als directeur van de Diamant Groep. Yasin: “Ik vind het fantastisch om jaarlijks culturele hoogtepunten uit te lichten en in de spotlights te zetten. Niet alleen als winnaar maar ook als vertegenwoordiger van de creativiteit en diversiteit van de stad.”

2. Mark van Rijt, Braintown
Mark van Rijt is partner bij Braintown. Braintown is een Eindhovens bedrijf dat vastgoedbeleggingen structureert voor een selecte groep investeerders. De investeerders waar Braintown voor werkt hebben lokale binding met de regio. Naast het vastgoed is er veel aandacht voor de omgeving, waaronder cultuur. 
 
3. Leontine Heuvelmans, Vielgut
Leontine Heuvelmans is ondernemer en eigenaar van Vielgut, een retail zaak in hartje Eindhoven. Vielgut verkoopt duurzame dames- en herenkleding, schoenen en accessoires. Ze heeft veel affiniteit met de kunst- en cultuursector in Eindhoven en komt, mede dankzij haar dochters die als kunstenaar en designer actief zijn, veel in aanraking met de gehele culturele sector van Eindhoven. Als ondernemer in de binnenstad heeft ze veel contacten: van Design Academy studenten en jonge kunstenaars tot gevestigde designers.

4. Tom Loois, curator/ontwerper
Tom Loois is in 2011 afgestudeerd aan de Design Academy en sindsdien bezig met verschillende projecten op het gebied van conceptontwikkeling en curatie. De rode draad in zijn projecten is het bevragen van ‘dat wat we normaal vinden’, daarmee daagt hij een breed publiek uit om -met elkaar- na te denken hoe dingen leuker, fijner of spannender kunnen. Tom werkte eerder samen met MU, VPRO, NS en RAUM en gaf vijf jaar les op de Design Academy.

5. Iris Penning, oud-winnares, muzikante en dichteres
Iris Penning is stadsdichteres en singer-songwriter. Ze is voorvechter van creativiteit en eigenwijsheid. Ze maakt eigenwijze poëtische popliedjes en won in 2021 de Waarderingsprijs van de Eindhoven Cultuurprijs. Met die prijs nam ze een nieuw album op, dat in 2022 werd uitgebracht. Ze staat midden in de culturele wereld van Eindhoven. Als oud-winnares weet ze als geen ander wat de prijs kan betekenen.