Direct naar content

Na de succesvolle eerste open call Techneut Zoekt Ontwerper binnen het Programma Creatieve Industrie, zijn we met het SIDN fonds verder gegaan met het matchen van succesvolle samenwerkingen tussen techneuten en ontwerpers. Ontwerpers die hun expertise in wilden zetten om samen met een technisch team te werken aan de verbetering van design, processen, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van een bestaand, door SIDN fonds ondersteund, project, hebben veelal gereageerd op de oproep. Uit alle aanmeldingen zijn verschillende matches ontstaan die een projectvoorstel hebben ingediend bij het SIDN fonds.

De volgende vijf projecten zijn gehonoreerd en gaan nu verder aan de slag met de uitwerking van hun voorstel:

1. Wetzoek voor Rechtswinkels

Dit project is een samenwerking tussen Wetzoek en Bureau Moeilijke Dingen. In samenwerking met de Amsterdam Law Hub zetten ze de techniek achter Wetzoek (een toegankelijke zoekmachine voor Nederlands recht) in voor rechtswinkels. Door een makkelijk in te vullen en te doorzoeken casussysteem te bouwen, kunnen medewerkers van rechtswinkels vergelijkbare zaken makkelijk terugvinden en hierdoor een snellere en betere dienstverlening bieden.


2. Helder over onderzoek

De designers van YURR. studio werken samen met Stichting Crowdience en de Academische werkplaats Sterker op eigen benen (Radboudumc) aan het toegankelijker maken van het ‘Ik onderzoek mee’ platform, een citizen science platform voor gezondheidsonderzoek. Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven ontwikkelen ze samen met de doelgroep een online tool waarmee op een begrijpelijke manier wordt toegelicht wat de deelname aan een onderzoek inhoudt en hoe gegevens worden verwerkt. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen kan meedoen aan gezondheidsonderzoek. De tool is óók voor onderzoekers die niet werken met het ‘Ik onderzoek mee’ platform, maar wél helder uitleg willen geven over hun onderzoek.


3. RadiTube Narrative Tracing

YouTube is een belangrijke bron van desinformatie, maar leent zich moeilijk voor onderzoek. Met dit project ontwikkelen RadiTube en designer Bernhard Lenger een tool waarmee onderzoekers en journalisten schadelijke narratieven op YouTube in een vroeg stadium -voordat ze viraal gaan- kunnen ontdekken. Ze onderzoeken hoe ze deze narratieven in kaart kunnen brengen en hoe ze de detectie vorm kunnen geven. Op basis hiervan wordt een eerste prototype gebouwd en getest. 

4. Gatekeeper for Open Banking

Met dit project wordt een MVP in de vorm van een clickable demo gerealiseerd voor de Gatekeeper for open banking, een tool waarmee je bankdata beperkt of gefilterd kan delen met derden. Op basis van design for trust onderzoek werken FWDPay en Privacy First samen met designer Giliam Ganzevles om een portaal te ontwikkelen dat eenvoudig en intuïtief werkt. Ook wordt met Digicampus en Yes!Delft samengewerkt aan notificaties van verandering in rechten bij wijziging in de financiële situatie. Het doel is aan de hand van een aantal use cases zowel de consument als financiële instellingen te overtuigen van het belang om deze tool in te zetten in de praktijk.


5. Civinc & Kickoff Lab: Bursting Bubbles

Als alternatief voor de polariserende dynamieken op sociale media ontwikkelde Civinc een platform waarop andersdenkenden anoniem 1-op-1 met elkaar kunnen discussiëren. Het werd met succes ingezet tijdens de verkiezingen en vervolgens gepilot op een aantal mbo's. Civinc en Kickoff Lab werken nu samen bij de verdere vormgeving van het platform en het concept, om te zorgen dat het optimaal aansluit bij de behoeften van docent & student. Zo leggen ze de basis om het platform op grote schaal toegankelijk te maken in het onderwijs, en op die manier wederzijds begrip te bevorderen tussen jongeren met uiteenlopende perspectieven. Meer informatie over de projecten is te vinden op de website van SIDN fonds hier.