Direct naar content

Na een succesvolle eerste open call Techneut Zoekt Ontwerper, gaat SIDN fonds samen met Cultuur Eindhoven door met het matchen van succesvolle samenwerkingen tussen techneuten en ontwerpers.
Cultuur Eindhoven en SIDN fonds roepen daarom wederom ontwerpers op die hun expertise willen inzetten om samen met een technisch team te werken aan de verbetering van design, processen, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van een bestaand, door SIDN fonds ondersteund, project.

Ben jij die ontwerper die we zoeken? Lees dan snel verder.

Het doel van de open call is het stimuleren van samenwerking tussen techneuten/developers en ontwerpers om zo de impact van veelbelovende projecten te vergroten.

Projecten en ontwerpuitdagingen
De deelnemende projecten betreffen maatschappelijke, innovatieve internetprojecten. Het zijn technisch sterk doordachte projecten die in potentie een groot publiek kunnen aanspreken. De expertise ligt binnen de teams echter voornamelijk op de technische ontwikkeling, en er is vaak minder oog voor de gebruikerskant. Om de impact van deze projecten te vergroten, kunnen de teams de hulp van een ontwerper goed gebruiken. Het gaat bijvoorbeeld over verbetering van design, processen, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, et cetera.

Onderstaande projecten zijn op zoek naar een ontwerper met goede design skills om hun team (tijdelijk) te versterken en het project een stap verder te brengen:

  • Raditube: Hoe kunnen we er voor zorgen dat we (valse) narratieven op YouTube al in een vroeg stadium kunnen opsporen en welke interface past daarbij?
  • Ik Onderzoek Mee: Hoe kunnen we een tool ontwerpen waarmee alle burgers, ook kwetsbare doelgroepen, geprikkeld worden om mee te doen aan burgerwetenschap?
  • Wetzoek: Hoe kunnen we wetzoek.nl zo gemakkelijk mogelijk inrichten voor burgers, zodat zij weten hoe ze dit hulpmiddel kunnen gebruiken om sneller tot een oplossing van hun probleem te komen?
  • Video Accessibility Plugin: Hoe kunnen we online toegankelijkheid laagdrempelig én aantrekkelijk maken in plaats van dat het ervaren wordt als iets ingewikkelds?
  • Civinc: Civinc bouwt online platforms om polarisatie in de samenleving tegen te gaan door andersdenkenden met elkaar te laten praten. Aantrekkelijk design, een prikkelende user experience en toegankelijkheid van het platform zijn daarbij essentieel om gebruikers te bereiken en daarbij te overtuigen om een stapje buiten hun eigen bubbel / comfort zone te zetten, om (constructief) te engageren, en om terug te komen.
  • /e/ project: /e/ maakt een open-source besturingssysteem (OS) voor mobiele telefoons, gebaseerd op Android. Het OS is volledig ‘de-Googled’ en daarom privacy-veilig: het verzamelt als enige Android ter wereld geen enkele logs, gebruikersactiviteit of locaties van gebruikers (www.e.foundation). /e/ zoekt voor dit project ontwerpers die kunnen helpen om de toegankelijkheid van hun besturingssysteem voor mensen met een beperking te optimaliseren.
  • Toolkit stop corona nepnieuws: Hoe kunnen we de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de website verbeteren, zodat mensen de informatie en de toolkit om corona nepnieuws te bestrijden weten te vinden?
  • PSD2meniet/Gatekeeper for Open Banking: Hoe maken we nut en noodzaak om niet al je betaalgegevens te delen duidelijk aan de consument, en zorgen we tegelijkertijd voor een gebruiksvriendelijke tool om de adoptie te vergroten?
  • Gezond AKKOORD: coöperatief beheer van je gezondheidsgegevens: Hoe integreren we, qua user experience, het beheer van toestemmingen voor het secundair gebruik van gezondheidsdata ten behoeve van onderzoek, in een PGO omgeving?

Voor een uitgebreide beschrijving van de deelnemende projecten en hun ontwerpuitdaging zie de bijlage

Traject en beschikbaar budget
Stap 1: Matching
Geïnteresseerde ontwerpers kunnen zich tot en met 12 december aanmelden. Na de aanmeldfase worden online matchingsgesprekken gepland op 16 december. Deelname aan het matchingsevent is verplicht dus houd deze datum alvast vrij.

Stap 2: Uitwerking projectplan & indienen aanvraag
Is er een match met een project? Super! Met het technische team ga je aan de slag om een projectplan uit te werken.

Voor alle succesvol gematchte teams is een ontwikkelbijdrage van maximaal 5.000 euro beschikbaar voor de tijdsinvestering voor het ontwikkelen van een projectplan. Elk team kan vervolgens een maximaal bedrag van 30.000 euro aanvragen voor de uitvoering van het plan.

Stap 3: Aan de slag!
De komende 6 maanden gaan de toegekende projecten aan de slag met de uitvoering van het plan. Deze fase loopt tot uiterlijk eind september 2022.

Gedurende de loop van het traject zullen er verschillende sessies, masterclasses en intervisiesessies plaatsvinden onder leiding van experts.

Interesse? Meld je aan!
Heb je interesse om je kennis en kunde in te zetten voor een samenwerking met een van de deelnemende technische partners en hun project? Beantwoord dan de open call en meld je aan door een CV/portfolio en motivatiebrief (maximaal 2 A4) te sturen naar info@cultuureindhoven.nl. Je kunt reageren tot en met 12 december 2021, 23.59 uur.  Naast de motivatie voor deelname, kan je ook aangeven welke bestaande internetprojecten (maximaal 3) je voorkeur hebben. Motiveer de keuze die je maakt. Op basis van je motivatie en artistiek-inhoudelijke kwaliteit word je uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de matchingsbijeenkomst. Let op: we zijn niet op zoek naar een nieuw product of technisch ontwikkelaar.

Let op: de voorkeur die je opgeeft, geeft geen garantie voor daadwerkelijke matching met dat project en deelname aan het matchingsevent geeft tevens geen garantie voor verdere deelname.

Voorwaarden
Uit je aanmelding moet blijken dat:

  • Je een professionele organisatie/ontwerper/studio bent werkzaam in de creatieve industrie;
  • Dat er een beroepsmatige interesse is in het samenwerken met een team aan een bestaand internetproject. Daarnaast dien je beschikbaar te zijn tijdens de matchingsgesprekken op 16 december en beschikbaar te zijn voor de duur van het traject.

De oproep staat landelijk open, maar het is een pré als je in Noord-Brabant gevestigd bent.

Vragen/Contact
Voor vragen over de oproep en procedure kan je contact opnemen met Anne Sulman via annesulman@cultuureindhoven.nl.

SIDN fonds 
ondersteunt innovatieve internetprojecten die bijdragen aan een sterker, veiliger internet, vaardige internetgebruikers en waardevolle initiatieven voor onze maatschappij. De meer technisch georiënteerde projecten zijn sterk doordacht, maar er is veelal te weinig of pas laat in het project aandacht voor de eindgebruiker. Het bundelen van de krachten met een goede ontwerper, is een mooie kans om de impact van deze projecten te vergroten.