Direct naar content

Iris Penning, Wildpark en Meneer Rick zijn de winnaars van de Eindhoven Cultuurprijs 2021. Dat heeft Cultuur Eindhoven tijdens een televisie-uitzending in CKE op Studio040 vrijdagavond 29 oktober bekend gemaakt. Wildpark won de Stimuleringsprijs, Iris Penning won de Waarderingsprijs en Meneer Rick ontving de meeste stemmen voor de Rabo Publieksprijs. De uitreiking vond dit jaar bij CKE in kleine kring plaats, waarbij de genomineerden en juryleden aanwezig konden zijn. Alle winnaars ontvangen een felbegeerde award en een geldbedrag van € 7.500. De cultuurprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een kunstenaar of instelling die een prestatie op het gebied van cultuur heeft geleverd die van uitzonderlijke meerwaarde is voor de stad. Juryvoorzitter Marjolein Calon en directievoorzitter van Rabobank Regio Eindhoven Marc Cootjans maakten de winnaars bekend. De gehele uitreiking werd gepresenteerd door Steye van Dam.

In de besluitvorming lag de nadruk van de jury op de binding met de stad die het initiatief heeft en de impact van de desbetreffende genomineerde. Tevens lette de jury bij de Stimuleringsprijs op de belofte die de organisatie met zich meebrengt voor de toekomst. Voor de Rabo Publieksprijs hebben in totaal bijna 6000 mensen gestemd. Dat zijn er bijna 1000 meer dan vorig jaar.

Waarderingsprijs 2021: Iris Penning
Iris Penning is stadsdichteres en singer-songwriter. Ze is voorvechter van creativiteit en eigenwijsheid. Ze maakt eigenwijze poëtische popliedjes en zat afgelopen jaar, ondanks de coronacrisis, niet stil. Als stadsdichter maakte ze bijvoorbeeld de podcast ‘Besmettelijke teksten’, waarbij ze in gesprek ging met andere kunstenaars. Ook deed ze een coronaproof optreden genaamd ‘buiten op de bank’ en mocht ze op Koningsdag een prachtig werk voordragen aan de koninklijke familie. De jury prijst Iris haar eigenwijsheid en creativiteit. Daarmee is ze een boegbeeld voor creativiteit, een ware ambassadeur voor Eindhoven en weet ze iedereen te inspireren.

Stimuleringsprijs 2021: Wildpark
Wildpark bestaat uit een groep bevlogen theatermakers die professionele voorstellingen maakt, zowel mét als vóór jongeren en kinderen. Ze laten zich inspireren door de rijke belevingswereld van kinderen en zetten jongeren in als professionele acteurs in voorstellingen die landelijk touren. Omdat ze zien dat jeugd al op jonge leeftijd moet voorsorteren op de toekomst biedt Wildpark een tegengeluid met hun ateliers in Parktheater: een podium waar kinderen en jongeren publiekelijk opgroeien onder leiding van theatermakers. Waar zij binnen veilige kaders hun creativiteit en artisticiteit kunnen ontwikkelen en waar ze mogen dromen en experimenteren. Met als ambitie dat ieder kind uit Eindhoven de weg kan vinden naar het theater. De jury is onder de indruk van de professionaliteit en ambitie van Wildpark en vindt de organisatie onmisbaar voor de stad Eindhoven.

Rabo Publieksprijs 2021: Meneer Rick
Meneer Rick heeft als doel om alle kinderen in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Door uitdagende en inspirerende naschoolse activiteiten te organiseren weet hij iedereen te enthousiasmeren. Hij is begonnen als conciërge op een basisschool maar richtte zich al vrij snel op naschoolse activiteiten. In korte tijd is hij uitgegroeid tot een groot begrip bij basisschoolkinderen, mede dankzij de video’s die hij in coronatijd maakten voor kinderen. Ook organiseert hij een Kindervakantieweek. Meneer Rick won met het hoogste aantal stemmen de Rabo Publieksprijs 2021.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
Cultuur Eindhoven reikt ieder jaar de Eindhoven Cultuurprijs uit in twee categorieën: de Stimuleringsprijs en de Waarderingsprijs. De winnaars worden gekozen door een jury, dit jaar bestaande uit: voorzitter Marjolein Calon, Annemarie Pijnappel, Marc Cootjans, Angelo Martinus en Selin Sen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500 en een bijzonder beeld gemaakt door Edhv.
Naast beide prijzen wordt er in 2021 voor het vijfde jaar tevens een Rabo Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €7500. Rabobank Regio Eindhoven heeft deze ter beschikking gesteld voor de genomineerde met de meeste stemmen.