Direct naar content

Angelo Martinus, PLASMA en The Ruggeds zijn de winnaars van de Eindhoven Cultuurprijs 2019. Dat heeft Cultuur Eindhoven tijdens een feestelijke uitreiking woensdagavond 30 oktober bekend gemaakt in de Effenaar. PLASMA won de Stimuleringsprijs, The Ruggeds wonnen de Waarderingsprijs en Angelo Martinus ontving de meeste stemmen voor de Rabo Publieksprijs. Alle winnaars ontvingen een felbegeerde award en geldbedrag ter waarde van € 7.500. De cultuurprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een kunstenaar of instelling die een prestatie op het gebied van cultuur heeft geleverd die van uitzonderlijke meerwaarde is voor de stad. Juryvoorzitter Angelique Bellemakers deelde samen met de oud-winnaars van vorig jaar de Stimulerings- en Waarderingsprijs uit en lid van de directie van Rabobank Regio Eindhoven Gerard Zwartkruis reikte de Rabo Publieksprijs uit. De gehele uitreiking werd gepresenteerd door Anemoon Langenhoff.

In de besluitvorming lag de nadruk van de jury op de meerwaarde van de stad Eindhoven, de impact die het initiatief heeft en het onderscheidende karakter van de desbetreffende genomineerde. Tevens lette de jury bij de Stimuleringsprijs op de belofte die het collectief met zich meebrengt voor de toekomst. Voor de Rabo Publieksprijs hebben in totaal meer dan 3600 mensen gestemd. Dat zijn er 600 meer dan in 2018.

Waarderingsprijs 2019: The Ruggeds
The Ruggeds is een breakdance-collectief dat sinds 2005 samen danst en een voorbeeldfunctie vervult voor vele jongeren. De crew reist de hele wereld over om met anderen te dansen en les te geven. De thuisbasis is Eindhoven waar ze ook een eigen dansschool hebben (inmiddels On the One, voorheen Rugged Studio). Ze hebben meegedaan aan vele wedstrijden en verschillende toernooien gewonnen. Ook hebben ze deelgenomen aan een grote Amerikaanse televisie danswedstrijd: World of Dance. Naast wedstrijden zijn ze met hun dans-act de theaters in gegaan en hebben ze twee theatertours erop zitten. De jury prijst de innovatieve ontwikkelingen van The Ruggeds, de voorbeeldfunctie die ze vervullen voor dansers en het ambassadeurschap dat ze over de hele wereld uitdragen.

Stimuleringsprijs 2019: PLASMA
PLASMA is een inclusief platform voor creatieve ondernemers dat wordt vormgegeven door vrouwelijke en queer ontwerpers, denkers, muzikanten en kunstenaars. Initiatiefneemster is Jess Oberlin: kledingontwerpster en -producente. Zij verkondigt haar boodschappen door middel van creatieve uitingen. Ze strijdt voor gelijke behandeling op het gebied van gender, leeftijd en afkomst. Uit een publieke enquête die er als vooronderzoek is gedaan bleek dat queers, feministen, DAE studenten en de internationale vrouwen community een verbindingsfactor missen, een offline locatie. PLASMA creëert een dergelijke locatie. De jury prijst PLASMA voor het aanstippen van belangrijke onderwerpen op een creatieve manier. Zo merkt de jury op: ‘de passie van Jess Oberlin en de kracht van het initiatief is voelbaar in de hele stad. PLASMA maakt een onderlaag zichtbaar die gezien moet en mag worden en weet kwetsbaarheden bespreekbaar te maken.’

Rabo Publieksprijs: Angelo Martinus
Angelo Martinus is grondlegger van de grote urban scene in Eindhoven. Hij begon als jongerenwerker en wilde graag een plek creëren voor jongeren die met de diverse uitingen van urban cultuur bezig waren, zoals hiphop, breakdance, rap en graffiti. Daar begon hij mee op een zolderkamer in een jongerencentrum in Woensel, verhuisde naar Dynamo en uiteindelijk vond hij met Mad Skills, The Ruggeds en EMOVES een plek op Strijp-S. Angelo is een kartrekker en verbinder. Naast het voeden van een urban community/ontwikkeling verbindt hij met verschillende projecten verschillende doelgroepen aan elkaar en met urban. Zo heeft hij ook specifiek projecten opgezet die zich richten op ouderen en urban. Met een aanzienlijke meerderheid binnen het totaal aantal stemmen wist Angelo Martinus de Rabo Publieksprijs in de wacht te slepen.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
Cultuur Eindhoven reikt ieder jaar de Eindhoven Cultuurprijs uit in twee categorieën: de Stimuleringsprijs en de Waarderingsprijs. De winnaars worden gekozen door een jury, dit jaar bestaande uit: voorzitter Angelique Bellemakers, Esther van Kalken, Gerard Zwartkruis, Marjolein Calon en Annemarie Pijnappel. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7500 en een bijzonder beeld gemaakt door Edhv.
Naast beide prijzen wordt er in 2019 voor het derde jaar tevens een Rabo Publieksprijs uitgereikt ter waarde van €7500. Rabobank Regio Eindhoven heeft deze ter beschikking gesteld voor de genomineerde met de meeste stemmen.