Op deze pagina vind je per dagdeel en programmaonderdeel alle biografieën en informatie over de sprekers en panelleden die bij de Afsluiting Programma Creatieve Industrie betrokken zijn:
Woensdag 15 september - Duurzaam Leven - ochtendsessies 09.00 - 12.00
Oscar Kocken – Moderator
Oscar is schrijver, theatermaker, columnist, interviewer en programmamaker. Hij maakte onder andere theater bij het Zuidelijk Toneel, De Parade, Oerol en Theaterfestival Boulevard. Daarnaast is hij werkzaam als presentator, bijvoorbeeld bij festival Lowlands, De Grote Geschiedenisquiz (van NTR) en de Dag van de Literatuur en heeft een eigen talkshow Zomaargasten. Als dagvoorzitter leidt Oscar congressen voor onder andere de zorg-, onderwijs- en cultuursector en voor diverse overheden. De rode draad in al zijn werkzaamheden is de verbindende kracht van gedeelde ongekende verhalen.
Bas van Abel – Ambassadeur – inspiratietalk van 09.30 – 10.30 – zaal 1
Bas is oprichter van Fairphone en medeoprichter van circulaire start-up De Clique (declique.nl), een dienst die als doel heeft organische grondstoffen uit stedelijke omgevingen weer om te zetten in nieuwe producten. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in sociale innovatie, zowel als ondernemer als ontwerper. Hij heeft een passie voor systeemverandering door middel van product- en systeemontwerp. In zijn talk spreekt hij over het blootleggen van de donkere materie van onze technologie- en onze voedselketens door als bedrijf te opereren in deze ketens. Hij laat zien hoe je als ontwerper en ondernemer vervolgens kan bijdragen aan het vermenselijken van deze ketens door een diepere relatie tussen de consument en de producten op te bouwen.
Ochtendsessie 1 – Duurzaamheid in consumentengedrag en bewustzijn – 11.00 – 12.00 – zaal 1:
Niki van der Ploeg en Ilya van den Berg
Niki werkt vanuit haar eigen bedrijf Studio Niki van der Ploeg. Ilya is eigenaresse van de Eindhovense vintage kledingwinkel Vintage Vêtements. Samen zijn ze initiatiefnemers van het project Sweatshop, een anti-fast fashion design project dat onderdeel uitmaakte van de open call Pitch-it!. Sweatshop werkt aan herkenbare basic fashion items met een duurzame twist. Door gebruik te maken van reststoffen, overtollig textiel en ingezamelde kleding ontstaat een duurzame ready-to-wear collectie. Aan de hand van randprogrammering en de verschillende edities van de Sweatshop willen zij Eindhovenaren informeren, motiveren en betrekken bij dit proces.
Bojana Zoranovic en Shanna de Lang
Bojana en Shanna zijn initiatiefnemers van Climars, een gratis duurzaamheids-app die ervaringen van een duurzame levensstijl biedt. Ook zij maakten onderdeel uit van de open call Pitch it! binnen het Programma Creatieve Industrie. Climars maakt de gebruiker niet alleen bewust waarom het belangrijk is om duurzaam te handelen, maar triggert elke dag om een kleine -milieuvriendelijke- verandering door te voeren. Er kunnen punten verzameld worden door challenges te voltooien die kunnen ingewisseld worden bij duurzame organisaties in de eigen omgeving.
Kazoe van den Dobbelsteen
Kazoe werkt als ontwerper aan designprojecten met de focus op well-being. Gezond en duurzaam wonen, werken en leven in harmonie met de omgeving. Design dat welzijn en kwaliteit van leven verbetert. Kazoe vervult als ontwerper verschillende rollen binnen haar projecten. In gesprek met klanten groeien projecten vaak organisch. Met het Sint-Joriscollege werkt ze momenteel aan het project RE-plastic, een projectweek waarbij zowel leerlingen als docenten bewustgemaakt worden van het dagelijks gebruik van plastic. In samenwerking met Sparkling Plastic ontwerpen leerlingen van ‘onbruikbaar’ oud plastic een nieuw
gebruiksvoorwerp of sieraad.
Pim Bens
Pim is sociaal ontwerper en mede-oprichter van De Reuringdienst. De Reuringdienst brengt de boel in beweging, bijt zich vast in maatschappelijke uitdagingen en brengt hierover het gesprek op gang met een gedoseerde hoeveelheid humor en speelsheid. Een voorbeeld daarvan is het project Circulair Circus, dat onderdeel uitmaakt van de open call Pitch it!, een fysieke campagne die kinderen en hun ouders op ludieke wijze inzicht geeft in duurzame oplossingen op het gebied van afval en circulariteit. Kinderen worden uitgedaagd om specifieke kunststoffen in te zamelen om deze gezamenlijk om te smelten tot eigenzinnige kunststof panelen.
Ochtendsessie 2 – Duurzaam bouwen – 11.00 – 12.00 – zaal 2 (in English):
Shaakira Jassat
Shaakira is als ontwerper gefascineerd door de fragiele aard van onze relatie met de aardse natuur. Ze is oprichter en creatief directeur van Studio Sway, met een focus op onderzoeksmethoden variërend van veld- en bureauonderzoek tot multidisciplinair onderzoek. Sinds de Day Zero-droogte in haar geboorteland Zuid-Afrika werkt ze aan het begrijpen van de verbinding tussen water en mensen in een grootstedelijke omgeving. Haar nieuwste project Aquatecture (onderdeel van de open call Pitch it! binnen het Programma Creatieve Industrie) is een compact en modulair wateropvangsysteem dat is ontworpen om vallend regenwater op gebouwen op te vangen. Het geoogste water wordt naar een verzameltank getransporteerd waar het opgeslagen kan worden voor later gebruik of van waaruit het teruggepompt kan worden naar het grijswatersysteem van het gebouw.
Eva Broekhuijse
Eva is eigenaar van Lady Penelope, een multidisciplinair ontwerpbureau voor sferen en producten voor de binnen- en buitenruimte, spatial design, social design en visuele communicatie en research. Ze creëerde een eenvoudige, kostentechnisch interessante methode om een gevel koel te houden in steeds warmer wordende steden: biomimicry gevelelementen geïnspireerd op het aanpassingsvermogen van vetplanten en cactussen. De ronde, geribbelde oppervlakte van de planten geven hun hun eigen schaduw waardoor ze in staat zijn om zichzelf gedeeltelijk koel te houden. Dit schaduwprincipe past Eva toe op de gevel. Het geheel is ontworpen om makkelijk in elkaar te zetten en uit te breiden en is te vervaardigen uit gerecycled materiaal. Dit project maakte onderdeel uit van de open call Pitch it! binnen het Programma Creatieve Industrie.
Philippe Rol
Philippe is architect. Zijn focus ligt op het faciliteren van het groepsproces en ruimtelijk vormgeven van (natuur)inclusieve en inspirerende plekken, waar de eindgebruikers eigenaar zijn. Dat doet hij vanuit Atelier to the Bone, binnen het ontwerperscollectief NUL ZES. In samenwerking met Dura Vermeer ontwikkelt NUL ZES gebouw 8 op het NRE terrein waarbij diverse interventies de sociale contacten rondom het terrein moeten versterken.
André van der Zalm
André is hoofd Klant & Markt bij Dura Vermeer Bouw Zuid. Het bedrijf creëert omgevingen waar geluk en gezondheid voorop staan. Dura Vermeer houdt zich actief bezig met duurzaamheid en natuur. De lokale teams werken met aandacht en respect samen met de bestaande omgeving. Door dichtbij te zijn, worden mensen met elkaar verbonden en neemt de betrokkenheid toe. Dat komt het eindresultaat ten goede.
Ochtendsessie 3 – Duurzaamheid in bedrijfsleven en industrie – 11.00 – 12.00 – zaal 3:
Simone de Waart
Simone is oprichter en creatief directeur van Material Sense, een onafhankelijke organisatie gespecialiseerd in materiaalinnovatie, en van Material Sense LAB, dat zich richt op circulaire projecten. De grootste Europese fabrikant van autoleer bleek op zoek naar mogelijkheden voor hun grote afvalstroom van leerresten. Via materiaalonderzoek en materiaalontwerp werkt Material Sense LAB aan nieuwe productideeën voor deze reststroommaterialen. ‘Innovaties krijgen waarde wanneer je ontwerp, wetenschap en industrie met elkaar verbindt’. Al meer dan 15 jaar doceert Simone over de sensorische betekenis van materialen en materialiteit in relatie tot duurzaamheid; zowel internationaal als aan o.a. Design Academy Eindhoven en Technische Universiteit Eindhoven. Met Material Sense was ze onderdeel van Materialen voor de Toekomst.
Patrick Schuur en Ken Giang
Patrick is productontwerper en oprichter van print+ en designstudio formfunction. Ken is fotograaf en productontwerper. Samen werken ze aan print+, een modulaire hoofdtelefoon die binnen een paar minuten gedemonteerd of geassembleerd kan worden, waardoor het product eindeloos te repareren is. Diverse onderdelen kan de klant zelf produceren door middel van een 3D-printer. print+ maakt onderdeel uit van Pitch it! binnen het Programma Creatieve Industrie.
Koen Brugmans
Koen is mede-oprichter en eigenaar van Gínore & Right Rugs B.V. Het bedrijf Gínore & Right Rugs B.V. ontwikkelt en verkoopt tapijtcollecties, zowel voor het eigen merk Gínore als voor haar zakenpartners. Right Rugs werkt momenteel samen met ontwerpstudio Alissa + Nienke om een volledig circulair vloerkleed te ontwerpen en ontwikkelen onder de naam New Weave, dit project maakt onderdeel uit van Pitch it! binnen het Programma Creatieve Industrie.
Woensdag 15 september - Duurzaam Leven - middag - 13.00 - 16.00 - tevens live te streamen
Het gehele programma is hier terug te kijken: 15 SEPT 2021 | Afsluiting Programma Creative Industrie – YouTube
Oscar Kocken – Moderator
Oscar is schrijver, theatermaker, columnist, interviewer en programmamaker. Hij maakte onder andere theater bij het Zuidelijk Toneel, De Parade, Oerol en Theaterfestival Boulevard. Daarnaast is hij werkzaam als presentator, bijvoorbeeld bij festival Lowlands, De Grote Geschiedenisquiz (van NTR) en de Dag van de Literatuur en heeft een eigen talkshow Zomaargasten. Als dagvoorzitter leidt Oscar congressen voor onder andere de zorg-, onderwijs- en cultuursector en voor diverse overheden. De rode draad in al zijn werkzaamheden is de verbindende kracht van gedeelde ongekende verhalen.
Bas van Abel – Ambassadeur
Bas is oprichter van Fairphone en medeoprichter van circulaire start-up De Clique (declique.nl), een dienst die als doel heeft organische grondstoffen uit stedelijke omgevingen weer om te zetten in nieuwe producten. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in sociale innovatie, zowel als ondernemer als ontwerper. Hij heeft een passie voor systeemverandering door middel van product- en systeemontwerp. In zijn talk spreekt hij over het blootleggen van de donkere materie van onze technologie- en onze voedselketens door als bedrijf te opereren in deze ketens. Hij laat zien hoe je als ontwerper en ondernemer vervolgens kan bijdragen aan het vermenselijken van deze ketens door een diepere relatie tussen de consument en de producten op te bouwen.
Duurzaamheid in gedrag van burger en consument – 13.00 – 13.40 – zaal 1:
Rik Thijs
Sinds 2019 is Rik wethouder bij gemeente Eindhoven met de portefeuille Klimaat & energie, Openbare ruimte & groen. Daarvoor was hij raadslid en fractievoorzitter van Groen Links in Eindhoven. Vóór zijn wethouderschap was hij o.a. werkzaam als projectmedewerker Duurzame Ontwikkeling op de Avans Hogeschool en strategisch adviseur bij de gemeente Valkenswaard. Riks aandacht gaat met name uit naar het vergroenen van de stad en zorgen dat iedereen in Eindhoven kan meedoen met de energietransitie, ook mensen met een smalle beurs. Verder mag Eindhoven van hem ook voorop lopen in de energietransitie, door samen met bewoners, woningcorporaties en bedrijven slimme ideeën te bedenken hoe we dit innovatief kunnen aanpakken.
Katinka Versendaal
Katinka is een fooddesigner en eigenaar van haar studio The Eatelier. Ze is, in haar eigen woorden, een ‘gastronomic futurologist’ en focust zich in haar werk op de toekomst van ons voedsel: wat zijn de gevolgen van technische, wetenschappelijke en socio-cuturele ontwikkelingen voor onze relatie met eten.
Leonne Cuppen
Leonne Cuppen is de drijvende kracht achter Yksi Connect. Zij verbindt ontwerpers met de industrie, biedt inspiratie, geeft richtingen aan en legt vraagstukken bloot. Daarnaast cureert en realiseert Yksi Connect tentoonstellingen over duurzaam en circulair design die te zien zijn in binnen en buitenland. Ook is ze burgerlid/duurzaamheids expert van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit Eindhoven. Daarnaast is Leonne initiator van het platform Yksi Expo, waar momenteel het meerjarig programma Rethinking Plastic te zien is. We moeten anders gaan denken over plastic als materiaal en er anders mee omgaan. In die noodzakelijke transitie spelen ontwerpers een cruciale rol.
Duurzaamheid in de bouw en ruimtelijke ontwikkeling – 13.40 – 14.15 – zaal 1:
Sladjana Mijatovic
Sladjana is manager duurzaamheid en circulaire economie bij BPD. Als grote gebiedsontwikkelaar voelt BPD zich verantwoordelijk voor het versnellen van de transitie naar een duurzame samenleving. Sladjana heeft ruime ervaring met en interesse in werk op het gebied van overheidsbeleid, stedenbouw, duurzaamheid, stadsmarketing, stadsvernieuwing.
Peter Portheine
Peter is directeur van Brainport Smart District. Naast de wijk Brandevoort in Helmond wordt een 150 hectare grote proeftuin gerealiseerd met 2.600 woningen: een slimme woon- en werkwijk waar de stedenbouwkundige omgeving alsmede de woningen zijn ontworpen in samenhang met nieuwe technologieën voor vervoer, gezondheid, energieopwekking en -opslag en circulair bouwen. De bewoners een belangrijke rol in de ontwikkeling van hun eigen leefomgeving. Brainport Smart District laat zien hoe innovaties kunnen bijdragen aan duurzame en betaalbare woningen die ook nog eens snel worden geproduceerd.
Renee Scheepers
Renee is mede-oprichter van ontwerperscollectie NulZes. En daarnaast belevingsarchitect en designresearcher bij Scheepers&Renee waar zij onderzoekt wie de mensen zijn die in toekomstige gebouwen, parken of publieke plekken gaan leven en werken en waar zij naar verlangen. Renee zit graag vanaf de start van een project met alle disciplines aan tafel. Ze staat voor een integrale aanpak waarbij gekeken, en vooral ook geluisterd, wordt naar het leven dat mensen willen gaan leiden in deze aan de tekentafel bedachte nieuwe werelden. Door verbinding te zoeken met de straat, de organisatie, kortom de mensen, wordt draagvlak gecreëerd en kom je uit op ingrepen met een relevante, duurzame en sociale impact, op zowel grote, als kleine schaal.
Duurzaamheid in bedrijfsleven en industrie – 14.30 – 15.00 – zaal 1:
Paul van Nunen
Paul is directeur van Brainport Development en Stichting Brainport. In deze hoedanigheid is hij aanjager voor de Brainport-ontwikkelingen en verbinder tussen Brainport, provincie, het Rijk en EU. Brainport Development is de economische ontwikkelingsmaatschappij van de toptechnologieregio Brainport Eindhoven.
Simone de Waart
Simone is oprichter en creatief directeur van Material Sense, een onafhankelijke organisatie gespecialiseerd in materiaalinnovatie, en van Material Sense LAB, dat zich richt op circulaire projecten. De grootste Europese fabrikant van autoleer bleek op zoek naar mogelijkheden voor hun grote afvalstroom van leerresten. Via materiaalonderzoek en materiaalontwerp werkt Material Sense LAB aan nieuwe productideeën voor deze reststroommaterialen. ‘Innovaties krijgen waarde wanneer je ontwerp, wetenschap en industrie met elkaar verbindt’. Al meer dan 15 jaar doceert Simone over de sensorische betekenis van materialen en materialiteit in relatie tot duurzaamheid; zowel internationaal als aan o.a. Design Academy Eindhoven en Technische Universiteit Eindhoven.
Woensdag 22 september - Digitaal Samen-leven - middag - 13.00 - 16.00 - tevens live te streamen
Het gehele programma is hier terug te kijken: 22 SEPT 2021 | Afsluiting Programma Creative Industrie – YouTube
Oscar Kocken – Moderator
Oscar is schrijver, theatermaker, columnist, interviewer en programmamaker. Hij maakte onder andere theater bij het Zuidelijk Toneel, De Parade, Oerol en Theaterfestival Boulevard. Daarnaast is hij werkzaam als presentator, bijvoorbeeld bij festival Lowlands, De Grote Geschiedenisquiz (van NTR) en de Dag van de Literatuur en heeft een eigen talkshow Zomaargasten. Als dagvoorzitter leidt Oscar congressen voor onder andere de zorg-, onderwijs- en cultuursector en voor diverse overheden. De rode draad in al zijn werkzaamheden is de verbindende kracht van gedeelde ongekende verhalen.
Nuno Nunes – lezing – critical development of technologies of participatory culture – 13.00 – 13.45 – zaal 1
Nuno Nunes is hoogleraar aan de Tecnico-Universiteit van Lissabon en de voorzitter en oprichter van het Interactive Technologies Institute (ITI), het toonaangevende onderzoeksinstituut voor menselijke computerinteractie en ontwerp in Portugal. Nuno is naast een groot voorstander van de rol van mensgericht ontwerpen in een participatiecultuur, ook doordrongen van het belang van duurzaamheid. Zijn onderzoek heeft invloed gehad op hoe digitale technologieën (waaronder sensoren, Machine Learning/Artificial Intelligence, interactieve verhalen en mixed reality) digitale burgers kunnen betrekken en inspireren om duurzaam te handelen en zich te verbinden met elkaar, met de natuur en de bredere ecosystemen. In zijn lezing zal hij verschillende voorbeelden van onderzoek op het gebied van participatieve cultuur presenteren: technologische interventies voor openbaar gebruik, engagement en bewustzijn, waarin individuen zich niet alleen gedragen als consumenten maar ook als bijdragers en producenten.
Rogier Klomp – over Techneut Zoekt Ontwerper – 13.45 – 14.15 – zaal 1
Rogier richtte in 2004 Klomp.tv op. Deze ontwerpstudio is gespecialiseerd in visual storytelling. In zijn werk vertaalt hij complexe onderwerpen naar tastbare en invoelbare verhalen. Rogier begeleidde het traject Techneut zoekt Ontwerper (TZO), een project binnen het Programma Creatieve Industrie, waarbij samenwerking tussen techneuten en ontwerpers gestimuleerd werd om zo de impact van veelbelovende internetprojecten te vergroten. Daarnaast was hij o.a. begeleider van de Sandberg@Mediapark masterclasses Technology as Religion (2018) en Artificial Imagination (2019) en curator van de FilmForward Vrijplaats De Nieuwe Wildernis (2020).
John Jorritsma (helaas verhinderd) – Gesprek met – 14.30 – 15.00 – zaal 1
De heer Jorritsma is sinds september 2016 burgemeester van Eindhoven. Daarvoor was hij Commissaris van de Koning in Friesland, directeur van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en burgemeester van de gemeente Cranendonck. Jorritsma ziet economische groei en kennisontwikkeling als kritische randvoorwaarden voor een plezierig en goed leefklimaat in Eindhoven en omgeving.
Panel digitalisering in dienst van mens en omgeving – 15.00 -16.00 – zaal 1:
Nuno Nunes
Nuno Nunes is hoogleraar aan de Tecnico-Universiteit van Lissabon en de voorzitter en oprichter van het Interactive Technologies Institute (ITI), het toonaangevende onderzoeksinstituut voor menselijke computerinteractie en ontwerp in Portugal. Nuno is naast een groot voorstander van de rol van mensgericht ontwerpen in een participatiecultuur, ook doordrongen van het belang van duurzaamheid. Zijn onderzoek heeft invloed gehad op hoe digitale technologieën (waaronder sensoren, Machine Learning/Artificial Intelligence, interactieve verhalen en mixed reality) digitale burgers kunnen betrekken en inspireren om duurzaam te handelen en zich te verbinden met elkaar, met de natuur en de bredere ecosystemen.
Bernhard Lenger
Bernhard is social designer. Hij won meerdere prijzen met werk van zijn studio voor social en communication design. De nadruk van zijn werkzaamheden ligt in het ontwerpen van tools en campagnes die complexe maatschappelijke vraagstukken begrijpelijk maken en maatschappelijke impact veroorzaken. Ook is Bernhard een van de acht oprichters van Stichting We Are, een adviesbureau voor gouvernementele en niet-gouvernementele instellingen dat daadwerkelijke transformatie nastreeft in sociale en juridische systemen in de maatschappij.
Frederike Manders
Frederike is Chief Design Officer en Mixed Reality expert bij Mama Producties BV, een studio die zich met een creatieve visie met name richt op ontwikkeling van nieuwe technieken voor innovatieve oplossingen van uiteenlopende maatschappelijke vragen: zoals VR-toepassingen in de gezondheidszorg en in kunst en cultuur. In die hoedanigheid was Frederike nauw betrokken bij het Portal Eindhoven-erfgoedproject binnen Programma Creatieve Industrie. Daarnaast is zij bedenker/oprichter van INTERU_PSY, een innovatieve app die het leven met epilepsie invoelbaar maakt voor niet-patiënten, en mede-oprichter van Hyperspace Institute, de belangenbehartiger voor mensen die werkzaam zijn op het gebied van Mixed Realities.
Hessel van Oorschot
Hessel van Oorschot is medeoprichter en CEO van muzieklicentiebedrijf Tribe of Noise, een online platform dat meer dan 50.000 muzikanten verbindt met mediaprofessionals die op zoek zijn naar alle rechten, inclusief originele muziek. Voorafgaand aan Tribe of Noise was Hessel co-auteur van zeer succesvolle werkboeken om Nederlandse ondernemers te helpen nieuwe technologie en bedrijfsmodellen in de praktijk te brengen. Nevenfuncties: Executive partner bij New Media Squad, voorzitter Vereniging Open Nederland (o.a. TakeNode.org en Creative Commons) en voorzitter van RvT bij Thunderboom Records, ’s werelds eerste platenlabel voor robots.
Vrijdag 24 september - Lang leve leren! - ochtendsessies 09.00 - 12.00
Oscar Kocken – Moderator
Oscar is schrijver, theatermaker, columnist, interviewer en programmamaker. Hij maakte onder andere theater bij het Zuidelijk Toneel, De Parade, Oerol en Theaterfestival Boulevard. Daarnaast is hij werkzaam als presentator, bijvoorbeeld bij festival Lowlands, De Grote Geschiedenisquiz (van NTR) en de Dag van de Literatuur en heeft een eigen talkshow Zomaargasten. Als dagvoorzitter leidt Oscar congressen voor onder andere de zorg-, onderwijs- en cultuursector en voor diverse overheden. De rode draad in al zijn werkzaamheden is de verbindende kracht van gedeelde ongekende verhalen.
Anne Mieke Eggenkamp – Ambassadeur – inspiratietalk van 09.30 – 10.30 – zaal 1
Anne Mieke opereert als bedrijfsinnovator samen met Fennemiek Gommer onder de naam Caracta, business innovation. Ze helpen ondernemende leiders bij strategische transformatieprocessen en het ontwerpen van een duurzame, waardevolle toekomst van hun ondernemingen en mensen. Hun aanpak kenmerkt zich door de integratie van strategie- en leiderschapsontwikkeling. Belangrijk uitgangspunt hierbij is het leren inzetten van creatieve intelligentie en bouwen aan een cultuur van leren.
‘Een van de huidige uitdagingen is om als organisatie en als mens je aan te passen aan een snel veranderende wereld. Het belang van leren, van nieuwe dingen proberen én ervaringen opdoen wordt groter. Dit vraagt o.a. om nieuwsgierigheid, creativiteit, toekomstgericht denken en de moed om het ‘niet weten’ toe te geven. Betekenis geven aan het leven betekent het permanent leren omarmen. We zijn als mens geen ‘af’ product, maar een prototype dat door voortdurend te experimenteren en leren waarde creëert voor de samenleving, voor elkaar en onszelf.‘
Ochtendsessie 1 – Samenwerken in multidisciplinaire teams – 11.00 – 12.00 – zaal 1:
Siebe Weide
Siebe is zelfstandig adviseur in strategische en beleidsmatige vraagstukken in de cultuursector. Zijn opdrachten variëren van adviseren over strategie, interim directie, projectmanagement, gespreksleiding en strategische coaching. In 2020 en 2021 was hij curator voor de open call Erfgoed & Ontwerp in het kader van het Programma Creatieve Industrie. Hij begeleidde vier teams bestaande uit ontwerpbureaus en erfgoedorganisaties in het realiseren van projecten die de geschiedenis van Eindhoven beleefbaar maken in de openbare ruimte. Jongere generaties interesseren is het doel, opdat zij zich de geschiedenis eigen maken en doorgeven.
Frits van Hout
Frits zat tot voor kort in de Raad van Bestuur van ASML. Vanaf de start in 2017 is hij betrokken bij het Programma Creatieve Industrie als lid van Raad van Advies. Vanaf de start in 2017 is hij betrokken bij het Programma Creatieve Industrie als lid van de Raad van Advies. Bij ASML was hij o.a. verantwoordelijk voor de lange termijn-relaties met klanten, leveranciers en overheden. Onmisbaar daarbij is wederzijds vertrouwen, gestoeld op transparantie en integriteit, vooral bij tegenslagen. Cutting edge innovatie vereist snel en continu leren van successen en fouten, ook tussen de partners onderling, wat alleen lukt met heldere, open communicatie.
Sjoerd Geerts
Sjoerd is mede-eigenaar van Studio Speciaal, een interdisciplinaire ontwerpstudio die zowel zelf geïnitieerd werk, als werk in opdracht creëert. De kern van zijn werk zit in de nieuwsgierigheid en flexibiliteit bij het zoeken naar meest geschikte vormen en materialen die de kern van een vraagstuk raken. Die twee eigenschappen blijken cruciaal in de vergaring en aanpak van zeer uiteenlopende opdrachten: van meubelcollectie tot bewegwijzering en van kleinschalige architectuur tot interactieve installatie.
Anne Ligtenberg
Social designer Anne Ligtenberg gelooft in de communicatieve kracht van design. Door het inzetten van design geeft zij mensen tools om zich te uiten op een manier die ze eerder niet lukte omdat er geen woorden voor waren. Anne maakt maatschappelijke thema’s, zoals dyslexie of seksueel misbruik, inzichtelijk en bespreekbaar door het vormgeven van een grote verzameling aan kennis en ervaringen van betrokken mensen. Vanuit deze collectie creëert Anne projecten en beelden zodat nieuwe informatie op een gelijkwaardige manier toegankelijk wordt. Het doel is dat mensen elkaar beter begrijpen en daardoor elkaar beter kunnen helpen.
Ochtendsessie 2 – Talentontwikkeling van jonge professionals – 11.00 – 12.00 – zaal 2:
Johan van Aalst
Johan van Aalst is afgestudeerd aan de Opleiding Theaterdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na afstuderen ging hij o.a. aan de slag als Hoofd Educatie bij MC Theater en later als Hoofd Programma bij Tolhuistuin. Parallel aan dit werk gaf hij les. Aanvankelijk op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, om in 2012 de switch te maken naar MBO Theater, Muziek en Music Production (ROCvA). Momenteel is Johan, samen met compagnon Marieke Gervers, oprichter en directeur van Stichting sQuare, bestaande uit twee afdelingen: broedplaats sQuare en The Learning Hub. Ze zien broedplaats sQuare als living lab in het onderzoek naar een leven lang leren voor creatieve vakmensen. Opgedane lessen delen ze middels The Learning Hub met beroepsonderwijs, overheid en arbeidsmarkt.
Fabienne van der Weiden
Fabienne is ingenieur en mede-eigenaar van LABELEDBY, een technologisch ontwikkelingsbureau gefocust op 3D-printen in textiel. Ze richtte het direct na afronding van hun studie Industrial Design op, samen met Jessica Joose. LABELEDBY en het bijbehorende 3D-printing experience lab zijn gevestigd in de Fashion Tech Farm in Eindhoven. Hun textiel wordt toegepast in verschillende sectoren, zoals interieur, automotive, gezondheidszorg en mode. Omdat mode dicht hun na aan het hart ligt, presenteren zij hun laatste textielontwikkelingen graag door middel van een kledingstuk, waarbij het streven is om de 3D-geprinte materialen optimaal tot hun recht te laten komen in unieke en draagbare items.
Martin Verboom
Martin is programmamanager voor Permanente Professionele Ontwikkeling (PPO) voor werkenden in de culturele en creatieve sector binnen het platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (Platform ACCT). PPO is een programma wat een impuls geeft aan de carrières van tienduizenden individuele werkenden in de culturele en creatieve sector. Martin deelt graag zijn ervaringen met 1 jaar ‘Lang leve leren!’ in de sector en welke inzichten dit oplevert voor de toekomst.
Luuk Visser
Luuk is mede-oprichter van MicroLab, de grootste co-working space van Eindhoven, ingericht om creativiteit te inspireren en faciliteren. Sinds begin 2021 treedt Microlab op als aanjager en coördinator om uitvoering te geven aan KAS, een trainingsprogramma voor ondernemers in de creatieve sector. Binnen het programma is aandacht voor ondernemersvaardigheden en het vergroten van het netwerk. Het spreekt een gemengde doelgroep aan van makers van zowel MBO, HBO en WO.
Nicola Charlesworth & Kim Stanek
Nicola en Kim zijn oprichters van studio Object Density. Object Density creëert artistieke gebruiksvoorwerpen, gebaseerd op onderzoek en culturele verhalen om waarden van duurzaamheid en gemeenschap over te brengen. Vaak integreren ze afval of afgedankte materialen en proberen ze waarde te herstellen door middel van een bewust proces en materiële decontextualisering.
Ochtendsessie 3 – Creatieve industrie en meerwaarde voor het onderwijs – 11.00 – 12.00 – zaal 3:
Joes Janmaat
Joes vormt samen met Manon Barendse het duo Joes + Manon, een ontwerpstudio die bekend staat om de integrale aanpak en mensgerichte ontwerpproces. Zo ontwikkelden ze samen met de leerlingen en docenten van het Nuenens College verschillende tools voor het vak projectleren.
Mitchell Jacobs
Mitchell is een strategische interactie-ontwerper gespecialiseerd in leerinnovatie. Hij is oprichter en creatief directeur van Studio Tast. Zijn passie ligt bij het ontwerpen van innovatieve en eigentijdse producten, platforms en tools waarmee organisaties kunnen transformeren naar gemotiveerde leeromgevingen. Studio Tast ontwikkelde samen met de leerlingen en docenten van het Sint Lucas een applicatie om de ontwikkeling van creativiteit in kaart te brengen.
Ben Oligschläger
Ben is naast vormgever, adviseur Onderwijs en Onderzoek van het college van bestuur van Sint Lucas. Daarnaast een creatieve pionier binnen No School, een initiatief waarin creatieve vakscholen Cibap en Sint Lucas hun krachten bundelen om, samen met de creatieve industrie, door middel van onderzoek en experiment ruimte te creëren om nieuwe en onderscheidende leerroutes te initiëren. Hij is initiator van de bij SintLucas ingezette onderwijsvernieuwing met de naam ‘Libi’ (‘school is het leven zelf’) en het praktoraat ‘betekenisvolle creativiteit’. Dit alles vanuit de gedachte dat het creatieve vakonderwijs toekomstbestendig gemaakt kan worden als het in staat is om tijdig in te spelen op de snel om ons heen veranderende wereld.
Hugo Vrijdag
Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert Hugo zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Hij is eigenaar van Atelier Vrijdag. Daarnaast is hij medeoprichter van science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg), De Uitvindfabriek (Breda) en De Ontdekhal (Utrecht). Op deze locaties ontdekken kinderen op een avontuurlijke wijze hun talenten op het gebied van wetenschap, techniek en design. Een fascinerende en inspirerende gewaarwording: Lang leve leren, lang leve ontdekken en lang leve creëren!
Vrijdag 24 september - Lang leve leren! - middag - 13.00 - 16.00 - tevens live te streamen
Het gehele programma is hier terug te kijken:
24 SEPT 2021 | Afsluiting Programma Creative Industrie – YouTube
Creativiteit als troef van de toekomst – van onderwijs naar beroepspraktijk – 13.00 – 14.15 – zaal 1:
Anne Mieke Eggenkamp – Ambassadeur
Anne Mieke opereert als bedrijfsinnovator samen met Fennemiek Gommer onder de naam Caracta, business innovation. Ze helpen ondernemende leiders bij strategische transformatieprocessen en het ontwerpen van een duurzame, waardevolle toekomst van hun ondernemingen en mensen. Hun aanpak kenmerkt zich door de integratie van strategie- en leiderschapsontwikkeling. Belangrijk uitgangspunt hierbij is het leren inzetten van creatieve intelligentie en bouwen aan een cultuur van leren. Vandaag is ze als ambassadeur aan het programma verbonden.
Frits van Hout
Frits zat tot voor kort in de Raad van Bestuur van ASML. Vanaf de start in 2017 is hij betrokken bij het Programma Creatieve Industrie als lid van Raad van Advies. Vanaf de start in 2017 is hij betrokken bij het Programma Creatieve Industrie als lid van de Raad van Advies. Bij ASML was hij o.a. verantwoordelijk voor de lange termijn-relaties met klanten, leveranciers en overheden. Onmisbaar daarbij is wederzijds vertrouwen, gestoeld op transparantie en integriteit, vooral bij tegenslagen. Cutting edge innovatie vereist snel en continu leren van successen en fouten, ook tussen de partners onderling, wat alleen lukt met heldere, open communicatie.
Zeynep Dag
Zeynep is een Eindhovense designer. Zij ontwierp haar eigen schoenlijn Alzúarr. Als oprichter en creatief directeur bouwde ze het schoenmerk Alzúarr uit tot een wereldwijd succesvol bedrijf. In januari 2019 startte zij een particuliere mode-opleiding de Business & Fashion Academy (BFA). BFA is er voor studenten met passie voor fashion en geeft hen kennis, liefde en kracht. Tijdens de opleiding worden alle belangrijke aspecten gedeeld van de fashion- en businessbranche. Tevens creëerde Zeynep binnen BFA het programma Talentontwikkeling voor (vmbo)scholieren, gericht op ontdekken en ontwikkelen van talenten. Gedurende 15 weken kregen leerlingen van drie verschillende scholen in Eindhoven de mogelijkheid om vanuit hun eigen kracht het programma te doorlopen binnen een inspirerende, door BFA samengestelde, omgeving.
Creatieve industrie in het onderwijs – van onderwijs naar beroepspraktijk – 14.30 – 15.00 – zaal 1:
Martin Verboom
Martin is programmamanager voor Permanente Professionele Ontwikkeling (PPO) voor werkenden in de culturele en creatieve sector binnen het platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (Platform ACCT). PPO is een programma wat een impuls geeft aan de carrières van tienduizenden individuele werkenden in de culturele en creatieve sector. Martin deelt graag zijn ervaringen met 1 jaar ‘Lang leve leren!’ in de sector en welke inzichten dit oplevert voor de toekomst.
Raf De Keninck
Raf is vanaf 2019 uitvoerend bestuurslid bij Design Academy Eindhoven. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuilles Onderwijs en Onderzoek plus Organisatie. Tot zijn taken behoren het opzetten van verschillende pre-educatietrajecten, zowel intern, als met externe partners. Ook houdt hij zich bezig met de opzet van een nieuwe bachelor-structuur (Bachelor Design): op maat gemaakte ‘student-driven’-leerprogramma’s.
Rozemarijn Schouwenaar
Rozemarijn is cultuurspecialist bij Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Sinds 2016 focust zij zich op cultuureducatie in het MBO en op een zichtbare jongerencultuur. Het liefst ontwikkelt zij nieuwe programma’s en verbindt zij uiteenlopende partijen.
Monique List-de Roos
Monique List is wethouder van mobiliteit, cultuur en design, binnenstad en citymarketing in Eindhoven.
Wrap-up met Anne Mieke Eggenkamp, Kristel Baele en afsluiting met Hugo Vrijdag – 15.00 – 16.00 – zaal 1
Anne Mieke Eggenkamp – Ambassadeur
Anne Mieke opereert als bedrijfsinnovator samen met Fennemiek Gommer onder de naam Caracta, business innovation. Ze helpen ondernemende leiders bij strategische transformatieprocessen en het ontwerpen van een duurzame, waardevolle toekomst van hun ondernemingen en mensen. Hun aanpak kenmerkt zich door de integratie van strategie- en leiderschapsontwikkeling. Belangrijk uitgangspunt hierbij is het leren inzetten van creatieve intelligentie en bouwen aan een cultuur van leren. Vandaag is ze als ambassadeur aan het programma verbonden.
Kristel Baele
Kristel Baele is voorzitter van de Raad voor Cultuur.
Hugo Vrijdag
Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert Hugo zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Hij is eigenaar van Atelier Vrijdag. Daarnaast is hij medeoprichter van science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg), De Uitvindfabriek (Breda) en De Ontdekhal (Utrecht). Op deze locaties ontdekken kinderen op een avontuurlijke wijze hun talenten op het gebied van wetenschap, techniek en design. Een fascinerende en inspirerende gewaarwording: Lang leve leren, lang leve ontdekken en lang leve creëren!