Direct naar content
24 juni 2019

Bezoek ambassades 17 juni

Op maandag 17 juni organiseerden Dutch Culture, ministerie van OCW en Buitenlandse Zaken i.s.m. Cultuur Eindhoven een werkbezoek naar Eindhoven van cultureel attachées en medewerkers van Nederlandse ambassades van meer dan 20 landen. In het kader van hun jaarlijkse terugkomdagen hebben ze twee dagen in Brabant doorgebracht om nader kennis te maken met makers en organisaties die vanuit Brabant internationaal werken. De hele dag stond in het teken van culturele initiatieven die de stad rijk is en eindigde met een netwerkdiner met gasten uit BrabantStad in de Kazerne.

In de ochtend ging de groep langs Precious Plastic in het VDMA. Dave Hakkens (initiator van Precious Plastic) gaf een introductie over het project en een blik in de toekomst. Vervolgens was er ruimte voor vragen en een kijkje in de werkplaats. Daarna volgde een bezoek aan MU waar een solo expositie van de Chinese performance kunstenaar Li Binyuan plaatsvond. ‘Absorb’ is het werk dat hij laat zien, waarbij Li Binyuan zich veelvuldig meet met water; element van herstel, van onbeheersbaar geweld, van ritme, transformatie en reflectie. Directeur Angelique Spaninks die vorig jaar ook als curator in China heeft gewerkt gaf nader uitleg over de kunstenaar en internationale samenwerkingen van MU.
In de namiddag volgde een bezoek aan de Dutch Design Foundation, waar directeur Martijn Paulen vertelde over de kracht van innovatie en cross-overs die ieder jaar tijdens DDW centraal staat. Daarna namen alle leden van de ambassades een uitgebreid kijkje bij Area 51 met een rondleiding door het skate- en BMX-park en ontmoeting met The Ruggeds. Drie dansers en de zakelijk leidster van The Ruggeds presenteerden hun werk en knoopten nieuwe contacten aan.  


De dag eindigde in de Effenaar met de presentatie van twee artiesten die meedoen aan talenthub New Arrivals en een Virtual Reality en Augmented Reality- laboratorium: singer-songwriter Sanne Rambags liet wat songs en improvisaties horen en kon met de attachée in Indonesië alvast spreken over haar tour aldaar in het najaar, Chagall vertelde veel over haar drijfveren, techniek en werkwijze en toonde de laatste resultaten van haar onderzoek bij de smart venue in de Effenaar.

Bij het netwerkdiner waren namens BrabantStad ca. 25 makers en organisaties uitgenodigd om in een informele setting van gedachten te wisselen met cultureel attachées en ambassademedewerkers over hun internationale ambities en plannen. Uit Eindhoven waren Wendy Plomp van Dutch Invertuals, Ward Rennen van Eindhoven Museum, Martijn Paulen van DDF en Pauline Roelants van United Cowboys aanwezig.

We blikken terug op een mooie dag vol nieuwe ontmoetingen en net zo veel creatieve ideeën met volop kansen voor nieuwe stappen naar internationale podia.

Tanja Mlakerterug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: