Direct naar content
19 april 2018

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: hoe is het nu met Het Salon?

Het Salon ontving de meeste stemmen van het publiek en won daarmee de Rabo Publieksprijs afgelopen november. Naast de felbegeerde trofee gemaakt door edhv en eeuwige roem, won de vereniging een geldprijs ter waarde van €5.000. Het Salon zet zich in om participatie en diversiteit te bevorderen en vindt dat iedereen een podium verdient. Ze verbinden amateurs en professionele theatermakers met elkaar en creëren zo nieuwe producties. Wat heeft de vereniging met het prijzengeld kunnen doen? We spraken Wen van der Schaaf, één van de oprichters van Het Salon.

Wen vertelt enthousiast: “De Eindhoven Cultuurprijs is een enorme boost geweest voor Het Salon. Het winnen van de prijs is niet onopgemerkt gebleven. Dankzij alle pers en aandacht hebben we een behoorlijk aantal nieuwe leden gekregen.” Samen is men druk aan de slag gegaan met nieuwe producties. “Het geld hebben we ingezet om een nog meer divers en open aanbod te creëren voor de spelers en het publiek. We zijn daarom bezig met een nieuw project dat de werktitel ‘Een Raamvertelling’ heeft gekregen, waarbij er momenteel drie groepen met drie verschillende makers bezig zijn rondom het thema ‘Vensters – de blik naar binnen en naar buiten’. De gemene deler is zoals altijd bij Het Salon dat de makers kijken naar wat de spelers kunnen, willen en wie ze zijn om vanuit dat tot mooi, oprecht en kunstzinnig geheel te komen.“

De eerste groep werkt met Liesbeth Reeser en ontwikkelt ‘straattheatervoorstellingen’ waarbij de interactie met de stad wordt gezocht. Wen legt verder uit: “De groep maakt verbinding met andere partijen, inwoners en buren om zodoende zoveel mogelijk mensen te betrekken bij kunst en cultuur. Er zullen minimaal 3 voorstellingen plaatsvinden.”

Daarnaast werkt een tweede groep met Janine Doorbos. Wen: “Janine werkt met haar groep aan een theatersportvoorstelling. De (veelal ongeoefende) spelers krijgen de gelegenheid om de kneepjes van het improvisatietheater in de vingers te krijgen. Zij gaan de interactie aan met het publiek door hun bij de voorstellingen te betrekken. De planning is nu dat in november er uitvoeringen zullen plaatvinden.”

Het laatste werk wordt met Heidi Koren ontwikkeld. Wen: “Heidi werkt vanuit haar expertise als schrijver en dichter aan het zoeken en maken van ‘het ware verhaal‘. Daarmee worden de spelers gestimuleerd om bij zichzelf en anderen op zoek te gaan naar wat ze te vertellen hebben. Wat is hun ware boodschap? Waarom maken ze kunst? Wat zijn hun drijfveren? Ook hierbij wordt er gewerkt naar een of meerdere voorstellingen in november. En uiteindelijk mogen alle drie de projecten natuurlijk samenkomen en zo samenwerken met alle Eindhovense makers en wijken. Iedereen mag meedoen!”

Er staan dus een hele hoop projecten op stapel waar de Eindhoven Cultuurprijs een steentje aan bij heeft mogen dragen. Wen legt uit wat de prijs nu precies voor Het Salon zelf heeft betekend: “weet je wat het is? Het heeft Het Salon een duwtje in de rug gegeven uiteraard, maar het heeft ons vooral extra ‘bestaansrecht’ gegeven. Een stukje erkenning, waardoor we nu worden gezien als een belangrijke speler in de stad. We worden nu wat serieuzer genomen door iedereen en dat is heel prettig. Het fijnste vind ik nog dat het de spelers zelf echt heeft bekrachtigd. Het zijn toch doorgaans amateurs of mensen die nog nooit iets aan theater hebben gedaan. Opeens stellen ze zich bloot en nu werd er door het publiek gezegd: wij vinden het belangrijk wat jullie doen. Dat is een enorm fijn gevoel en heeft iedereen veel meer zelfvertrouwen gegeven. Daar zullen we altijd dankbaar voor blijven."

Vanaf donderdag 26 april kan je weer stemmen op jouw favoriete maker die volgens jou de Eindhoven Cultuurprijs 2018 verdient. Nomineren kan via www.eindhovencultuurprijs.nl.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: