Direct naar content
02 juni 2022

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: hoe is het nu met Iris Penning?

Afgelopen oktober won Iris Penning de Waarderingsprijs binnen de Eindhoven Cultuurprijs. De stadsdichter en singer-songwriter kende zware tijden door Corona. Er waren geen podia om op te treden, maar Iris wist op verschillende manieren toch aan het werk te blijven. Gelukkig is er nu tijd om weer naar de toekomst te kijken, zoals het opnemen van een nieuwe plaat en meer. We spraken Iris over al haar plannen.

“Het gaat supergoed. Ik heb het echt lekker druk gehad en dat is fijn na weer een periode waar niks kon”, zo vertelt Iris. Het voelt alweer als even geleden, maar na het winnen van de Waarderingsprijs volgde er een lockdown. Daarna kon Iris meteen met veel dingen aan de slag: “Direct na de lockdown kon ik verder met vijf prachtige projecten. Eén van die projecten, daar ben ik heel trots op, is een project in een nieuwe wijk in Tongelre. In de wijk staan allemaal bankjes waarop zinnen van mij te vinden zijn. Het zijn losse zinnen en je kan in feite dus door een werk van mij wandelen.” Naast dit mooie project die valt binnen haar rol als stadsdichter heeft ze muzikaal tevens niet stilgezeten. “Ik heb een nieuw passieproject erbij in de vorm van de band Elvira. Met deze act spelen we een mix van jazz en popmuziek. Het is geheel eigen werk. We hebben heel nieuw Engelstalig jazzy poprepertoire geschreven. Richie Reichgelt op gitaar en ik op zang.”

Genoeg projecten en werk dus, maar wat heeft Iris nu met die Eindhoven Cultuurprijs kunnen doen? Iris vertelt opgetogen: “Ik ben druk bezig met mijn nieuwe solo album. Ik zit deze maand nog in de studio en het hele album zal op 7 oktober uitkomen. De plaat wordt gereleased met een optreden in het Muziekgebouw (meer informatie daarover en tickets vind je hier). Dankzij de Cultuurprijs heb ik nu een budget waarvan ik kan samenwerken met de mensen waar ik al heel lang mee wilde samenwerken. De Cultuurprijs is nog niet genoeg voor het maken van mijn plaat, maar het helpt natuurlijk enorm! Zo komt de bassist van BLØF, Peter Slager, wat inspelen, maar ook Martijn Bosman (drummer) en mag ik werken met de geweldige producer Huub Reijnders. Het wordt echt een nieuwe stap in mijn carrière. Dit album zal meer uptempo nummers kennen, kent een popinslag en past eigenlijk bij elke mood.”

Dat Iris al enige bekendheid verwierf in eigen stad wist ze wel. Het winnen van de cultuurprijs heeft haar toch doen beseffen dat ze het niet voor niets doet allemaal: “Weet je, als je al langer meedoet, wordt het ingewikkeld om relevant te blijven. Maar ik kreeg de titel stadsdichter en vervolgens winnaar cultuurprijs, dan merk je toch dat je een stukje serieuzer wordt genomen. In de periode waarbinnen niks mogelijk was, waarbij ik ook weinig mensen zag en sprak heb ik mezelf toch ook redelijk vaak afgevraagd: waar doe ik het allemaal voor?. En toen won ik die prijs. Dat bood me bevestiging: mensen willen dit dus blijkbaar horen! De energie om vooruit te kijken en toekomstplannen te maken was er meteen weer. En nu maak ik een album. Ik kan zeggen dat mijn carrière, mede dankzij de cultuurprijs, echt gegroeid is.”

Nomineer jouw favoriete cultuurmaker nu voor de Eindhoven Cultuurprijs 2022. Dit kan nog tot en met zondag 12 juni via eindhovencultuurprijs.nl.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: