Direct naar content
03 juni 2021

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: hoe is het nu met Onuitgesproken?

Afgelopen oktober won Onuitgesproken de Stimuleringsprijs binnen de Eindhoven Cultuurprijs. Het woordpodium voor dichters, woordkunstenaars en alles wat met taal te maken heeft moet het hebben van performances. Dat is natuurlijk lastig in deze periode van corona. Toch heeft Onuitgesproken absoluut niet stilgezeten. We spreken Carmen Verduyn van het initiatief.

“Het winnen van de Eindhoven Cultuurprijs was echt overweldigend. Nadat het duidelijk werd dat wij de prijs hadden gewonnen stroomden de mails binnen. Binnen een uur hadden we 18 partijen in onze mailbox die met ons wilden samenwerken. Ze boden vooral aan dat we een keer gebruik konden maken van hun locatie. En aangezien TAC de komende jaren even naar andere locaties moet uitwijken, kwam dat goed uit. We waren echt stomverbaasd en ontzettend blij. Het liep echt storm.”

De agenda liep dan ook snel vol met mooie initiatieven. “Vanaf juni gaan we starten met ‘Onuitgesproken on tour’. Dat zijn we nu allemaal aan het plannen en Losse Eindjes en Onuitgesproken wisselen elkaar om de maand af. We zagen dat in coronatijd de initiatieven van het streamen van spoken word als paddenstoelen uit de grond schoten en wilden wel iets anders kunnen bieden. Iets wat je niet al kunt beleven nu. We wilden echt naar de mensen toe en op tournee. Tijdens die tour werken we samen met andere artiesten, zoals videografen en andere grafische kunstenaars. We bewandelen daarmee ook nieuwe paden. Heel spannend en leuk. Ook gaan we een lidmaatschap aanbieden vanaf september voor 70 euro per jaar. Je kunt dan naar alle edities van Onuitgesproken en krijgt dan elke editie van ons magazine ‘Ongezien’. Voorheen was dat een geprint boekje, maar we gaan dat nu echt mooi uitgeven.”

Naast een impuls voor ‘Onuitgesproken on tour’ wordt het prijzengeld gebruikt voor het bedrukken van merchandise. “We hebben truien gemaakt en gaan tasjes laten drukken. Daarin werken we samen met grafische artiesten en binnenkort worden de eerste ontwerpen gepresenteerd. Toen we aankondigden dit te gaan doen vlogen de truien met alleen ons logo erop al over de toonbank. Ook hebben we al aardig wat pre-orders staan. Weer zo’n verrassing die we niet aan zagen komen.“

Want die Eindhoven Cultuurprijs winnen, dat zag Onuitgesproken niet aankomen. “We hadden toen we genomineerd werden een feestje gevierd, want dat vonden we al bizar en een enorme eer. Ik had een cadeautje gekocht voor de winnende partij. Die zou ik dan na de uitslag geven, want ik wist zeker dat we niet zouden winnen. Surrealistisch was het! Als je de prijs pakt ga het dan meteen keihard vieren, want daarna loopt het storm en kom je er niet meer aan toe. Bij alle afspraken merken we overigens ook dat we serieuzer worden genomen, bijvoorbeeld als we ergens over onze toekomstplannen praten. Doordat we deze prijs hebben gewonnen geloven mensen meer in ons en zijn we niet meer die kleine partij die nog echt moet beginnen. We staan helemaal op de kaart.”

Nomineer jouw favoriete cultuurmaker nu voor de Eindhoven Cultuurprijs 2021. Dit kan nog tot en met zondag 13 juni via eindhovencultuurprijs.nl.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: