Direct naar content
21 september 2020

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: Hoe is het nu met PLASMA?

Afgelopen oktober won PLASMA, het inclusief platform initiatief, de Stimuleringsprijs. De activiteiten binnen PLASMA staan momenteel op een laag pitje vanwege corona, maar dat brengt anderzijds ook veel ruimte voor reflectie en onderzoek op lange termijn. Hoe gaat het nu met PLASMA en wat zijn de toekomstplannen? We praten met Jess Oberlin, initiatiefneemster van het platform.

“Om heel eerlijk te zijn kan ik er nu pas echt een beetje van genieten”, zo vertelt Jess dat ze tijdens het winnen van de prijs zo druk was met andere zaken, dat het genieten er een beetje bij inschoot. Jess: “Ik zat midden in een verbouwing en was tegelijkertijd druk met verhuizen en ik was net ondernemer geworden. Ik was enorm verrast dat we de prijs pakten en ben er nog steeds enorm trots op. Het winnen van de prijs benadrukt dat de dingen die PLASMA doet ook echt gewaardeerd worden in Eindhoven. Het heeft me, naast een boost in zelfvertrouwen, een bevestiging gegeven dat we bestaansrecht hebben. Ook merk ik dat ik door het winnen van de prijs veel serieuzer werd met wat ik doe. Deuren die eerst dicht bleven zijn nu open, mensen nemen me ook serieuzer en willen me vaker aan tafel. Ik ben matchmaker cultuur (initiatief van Fonds Podiumkunsten, VSBfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie) geworden en talent scout van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Ik denk dat de prijs daar wel bij geholpen heeft.” 

Los van het winnen van de prijs en het geldbedrag van 7500 euro, kan PLASMA door corona nu ook weinig activiteiten organiseren. Jess vertelt dat het niet alleen maar nadelig is: “Nu zijn we alweer in de fase beland dat we activiteiten aan het bedenken zijn die we wel kunnen doen in deze tijden, maar hiervoor, toen iedereen in quarantaine moest toen heb ik echt de tijd genomen om te reflecteren. Wat dat betreft biedt een tijd als deze ook veel perspectief. Ik heb kunnen uitzoomen en denken over een lange termijn visie voor PLASMA. Welke stukjes kan ik loslaten en waar kan ik me in verdiepen en meer op inzetten, waar ligt de focus?”

“Die focus moest blijven liggen op het experimenteren, maar meer met een visie gericht op de toekomst, en minder op de tijdelijkheid. Ik wil alles gisteren al gedaan hebben, ik wil vooruit. Ik wil de gaten opvullen in de stad die er liggen: whatever is urgent, is what I want to do. Ik wil van PLASMA een locatie openen die ik nu omschrijf als een inclusief en hip buurthuis van de toekomst met een sociaal maatschappelijke functie. Waar ruimte is voor experiment, waar ruimte is voor ons nieuwe dj-collectief en waar vanuit we onze plannen kunnen uitvoeren. Ik wil met PLASMA een locatie worden waar verschillende mensen van verschillende generaties en achtergronden over de vloer komen en ervaringen met elkaar delen, waarbij er gedanst wordt of theater gemaakt kan worden en ik heb nog veel meer ideeën. Het is een work in progress, maar de vaste plek/locatie voor PLASMA zit eraan te komen. Ik ben nu vooral op zoek naar sponsoren, partners, mensen die willen bijdragen aan het geheel. Zowel op het gebied van financiële hulp als op het gebied van contacten. Ik ben aan het kijken waar ik alle geldstromen vandaan kan halen om deze droom te realiseren. Een gedeelte van het prijzengeld van de Stimuleringsprijs heb ik daarvoor ook nog gereserveerd. Ik ben super blij en trots dat ik nu vooruit kan denken.”

Wil je bijdragen aan het geheel? Mail dan naar plasmaehv@gmail.com en bekijk de website van Jess Oberlin.

Je hebt nog tot en met 30 september om te stemmen op jouw favoriet voor de Eindhoven Cultuurprijs 2020. Stemmen kan online via  www.eindhovencultuurprijs.nl of offline via onze stemstellage bij de Catharinakerk. 

 

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: