Direct naar content
23 mei 2023

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: Hoe is het nu met Rararadio?

In oktober pakte Rararadio niet één, maar twee Eindhoven Cultuurprijzen. Zowel het publiek als de jury koos voor Rararadio. Zo wonnen ze de Stimuleringsprijs en de Braintown Publieksprijs en daarmee in één klap €15.000. Wat hebben ze met het geld kunnen doen, en wat zijn de toekomstplannen? We spreken Twan Hofman, vanaf het begin betrokken bij Rararadio.

In 2020, won Rararadio ook al de Publieksprijs. Het laat zien hoeveel liefde er in stad is voor dit collectief. We spraken elkaar toen na mindere tijden, na een inbraak in de studio. Dit keer zijn de ervaringen gelukkig positief: “Het gaat goed met Rararadio. We zijn alive and kicking. Er gingen mensen, er kwamen nieuwe mensen bij. De vaste kern is nog wel actief. En we hebben het druk met onze toekomstplannen. De Eindhoven Cultuurprijs maakt dat mede mogelijk.”

“In feite zijn er drie ontwikkelingen gaande audio. Ten eerste zijn we druk bezig met uitbreiding van onze ruimte. We hebben gekeken naar andere locaties in Eindhoven, maar we vinden Plug-in-City aan het Ketelhuisplein toch wel echt perfect. Dus nu zijn we druk met het regelen van een extra container. Het idee is dan dat we, in plaats van een stuk of 5 mensen, 20 mensen kwijt kunnen in onze studio. Dat er ruimte is voor livemuziek en dat we nog meer een huiskamerfunctie creëren. Daar zijn we allemaal enorm enthousiast over. We zullen het wel zelf moeten regelen en faciliteren, alles isoleren en zo meer, want we blijven een club van vrijwilligers die dit uit passie doet. Geld is en blijft een issue.”

“Ten tweede zijn er verschillende ontwikkelingen op het gebied van samenwerkingen. We hebben het winnen van de prijzen met beide handen aangegrepen om nieuwe deuren te openen. Zo kwam de burgemeester nadat hij een half jaar in functie was bij ons op bezoek. Hij beloofde vaker langs te komen en dat vinden we echt super tof. Ook zijn we druk met verbindingen met Eindhoven365, PopEI en Sint Lucas. De sponsor van de publieksprijs kwam trouwens ook over de vloer. Allemaal deuren die geopend werden omdat wij ook aangaven: wij hebben de Eindhoven Cultuurprijs gewonnen, dat laat zien dat de stad ons serieus neemt. Dat moeten jullie dus ook doen. Heel fijn om dat zo te kunnen gebruiken. Als laatste ontwikkeling zijn we bezig met het vinden van kantoorruimte. Met de gemeente zijn we aan het kijken naar een plek waar we kunnen vergaderen, nieuwe plannen kunnen smeden en onze administratie kwijt kunnen.”

Zonder die cultuurprijzen was dat allemaal nooit gelukt: “Dan gaat het niet alleen over het geld. Dat hebben we namelijk vooral gebruikt voor onderhoud van onze studio-apparatuur. Met zoveel handen aan de knoppen, 72 uur live per week, is  dat een enorme kostenpost. We hebben ook geld geïnvesteerd in beeldkwaliteit van onze livestream en de website. Behalve dat onderhoud zijn er ineens ook veel hogere energiekosten. Stonden we nooit eerder bij stil, maar dat moet nu dus wel.” 

Twan is trots en blij met de erkenning die Rararadio kreeg door het winnen van de Cultuurprijs: “Na de prijsuitreiking stonden de communicatielijnen voortdurend open. We kregen echt immens veel reacties. De burgemeester komt langs en spraken allerlei nieuwe mensen die nieuwe energie inbrachten. Ik ben er trots op dat we met dit clubje mensen altijd hebben gezegd: iedereen is welkom en alles gaat op vertrouwen. Dat het zo soepel loopt, is eigenlijk best uniek. Dat heb ik niet eerder zo ervaren in dit soort culturele clubs.”

Tenslotte geeft hij nog een paar tips voor potentiële winnaars/genomineerden: “Dit geldt eigenlijk voor heel veel initiatieven in Eindhoven. Ben trots op wat je doet en vertel het aan de mensen. Ik heb vaak het gevoel dat we hier rondiopen met een Calimero-houding waar we echt vanaf moeten. Eindhoven heeft veel potentie en een prachtig aanbod, dat in beweging moet blijven. Er mag meer ruimte komen voor broedplaatsen, voor experiment, want we kunnen dat heel goed in Eindhoven. En als je dan wat moois hebt durf het dan ook te gebruiken en te vertellen. Sluit mensen niet uit, maar omarm het. Wie weet krijg je dan net zo veel waardering als wij.”

Heb jij een favoriete cultuurmaker of organisatie die je wil nomineren voor de Eindhoven Cultuurprijs? Doe dit dan via www.eindhovencultuurprijs.nl. Je hebt nog tot en met 11 juni de tijd.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: