Direct naar content
04 mei 2021

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: Hoe is het nu met TAC?

Afgelopen oktober won TAC, Temporary Art Centre, de Waarderingsprijs binnen de Eindhoven Cultuurprijs. De broedplaats in het centrum van de stad gaat een spannende tijd tegemoet; het gebouw wordt verbouwd en verduurzaamd en wordt in zijn geheel onderhanden genomen. Hoe gaat het nu met TAC, wat zijn die toekomstplannen en wat gaat er in de tussentijd gebeuren? Directeur Astrid Cats praat ons bij.
 
“De winst van de Eindhoven Cultuurprijs voelde echt als een geschenk. Voor ons was het echt een wereldprijs die we wonnen”, zo vertelt Astrid opgetogen. “Vooral in deze periode waar het toch allemaal wat spannend voor ons is betekent zo’n prijs enorm veel. Het voelt alsof de stad aan ons heeft laten weten dat we waardevol zijn. Dat voelden we zelf natuurlijk wel, maar dat deze bevestiging vanuit de stad komt is echt onbeschrijfelijk fantastisch. Het laat zien dat we gewaardeerd worden. De nominatie alleen was al een enorme eer. Men moet niet onderschatten wat voor waarde dat heeft voor een culturele organisatie.”

Naast de euforie zorgde de prijs tevens voor reflectie. Astrid: “Het laat je ook even stilstaan bij de organisatie. Even in je opnemen waar we het allemaal voor doen.” Daarnaast opende de winst ook wat andere deuren: “de prijs wordt ook een soort label van kwaliteit waarbij ik het gevoel heb dat dat een bekrachtiging naar buiten toe oplevert. Andere partijen nemen je wellicht iets serieuzer en wij voelen ons met deze prijs gesteund door de stad. Het biedt een stevige houvast“, vertelt Astrid.

De Waarderingsprijs komt met een geldbedrag van € 7.500, iets wat TAC met meerdere mensen wilde delen. Astrid: “We hebben het prijzengeld opgedeeld in twee delen. Met het eerste deel zijn we een klein fonds gestart genaamd ‘TAC’s TAB’. Hiermee
konden kunstenaars van TAC kleine bijdragen bij ons declareren. We kwamen regelmatig tegen dat creatieve ideeën bij kunstenaars bleven liggen, omdat bijvoorbeeld  een bepaald materiaal een paar honderd euro kost. Bij ons was het mogelijk de bonnetjes in te dienen voor dat materiaal en te declareren.
Het tweede deel van het prijzengeld gaan we besteden aan ons afscheidsfestival ‘TAC WAS HERE dat in het laatste weekend van juni (25 t/m 27 juni) plaats zal vinden. Tijdens dit festival willen we iedereen laten zien wat TAC de afgelopen jaren heeft gedaan. Iedereen kan binnenwandelen, bekijken wat er hier achter de schermen allemaal gebeurd is hier en kan plekken zien die voorheen niet zichtbaar waren.”

De toekomst voor TAC is spannend en nog niet geheel ingekleurd. De komende periode onderzoeken we samen wat die plek moet worden en zijn: “de komende twee jaar zal TAC vanaf verschillende plekken, meer verspreid over de stad, aanwezig zijn. We zullen op een nieuwe manier gaan werken. Daar zullen ongetwijfeld nieuwe ideeën uit voortvloeien. Alles wat we tot nu toe hebben gedaan en alle nieuwe ideeën zullen samenkomen in een nieuwe vorm die past bij een nieuwe tijd, waarbij het belangrijkste blijft dat we nieuwe cultuur optimaal kunnen ondersteunen.”  

Nomineer jouw favoriete cultuurmaker nu voor de Eindhoven Cultuurprijs 2021. Dit kan nog tot en met zondag 13 juni via de website van de Eindhoven Cultuurprijs.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: