Direct naar content
27 augustus 2020

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: hoe is het nu met The Ruggeds?

The Ruggeds wonnen afgelopen oktober de Eindhoven Cultuurprijs 2019 in de categorie Waarderingsprijs. De juryprijs komt met een bedrag van €7.500. Met verschillende producties in de planning was deze prijs een mooi steuntje in de rug van The Ruggeds, maar door de komst van het coronavirus ziet de agenda van de dansgroep er noodgedwongen een stuk leger uit. Hoe gaat het nu met het gezelschap en hoe gaan ze om met deze lastige periode? We spreken Hugo Bijlsma, zakelijk leider van The Ruggeds.

“Om maar meteen met de deur in huis te vallen, eigenlijk gaat het hartstikke goed met The Ruggeds”, zo meldt Hugo. “Met verschillende honoreringen voor de komende vier jaar 2021-2024 kunnen we verder met onze plannen en hebben we ontzettend veel zekerheid. Wat dat betreft hebben we niks te klagen. We zijn echt trots op die erkenning die we lokaal en landelijk krijgen. Wat The Ruggeds doen is natuurlijk redelijk nieuw: het is niet iets wat in een vaste discipline of vorm te vangen valt. Met deze honoreringen voelen we ons erkend dat we er ook bij horen en erbij passen. Dat voelt ontzettend goed.”

Hugo vertelt enthousiast dat hij die vorm van erkenning ook ervaart bij het winnen van de Eindhoven Cultuurprijs: “Ik denk dat bij het winnen van de Waarderingsprijs dat stukje erkenning ook heel erg is blijven hangen. Het helpt enorm mee in het gehele plaatje: mensen die The Ruggeds zien staan, denken nu: dat is een goede club, want die hebben de cultuurprijs gewonnen. Het is in principe een bevestiging dat je een kwalitatief hoogstaand product maakt en dat opent tevens meerdere voorheen gesloten deuren.”

Hugo is nog redelijk nieuw bij The Ruggeds. Vanaf januari 2020 is hij als zakelijk leider werkzaam, dus de nasleep van het winnen van de Eindhoven Cultuurprijs 2019 maakte hij beperkt mee: “Ik weet nog wel dat ik las dat ze die prijs hadden gewonnen en dacht: dat moet wel een mooie club zijn om mee te werken. Het hielp mij ook voor deze baan te gaan. Daarna wonnen we ook nog de Charlotte Köhler prijs (van het Prins Bernhard Cultuurfonds) waarbij je dan toch denkt: zonder de Eindhovense Cultuurprijs waren we misschien wel minder opgevallen. Het maakt dan zeker allemaal onderdeel uit van één geheel.”

Ondanks het positieve toekomstperspectief is er zeker een gemis: The Ruggeds zouden deze zomer door Frankrijk toeren, spelen in Londen en Parijs, op het Sziget Festival, Zwarte Cross en Lowlands. Allemaal shows die nu niet door kunnen gaan. Hugo: “Dat doet natuurlijk wel pijn. The Ruggeds treden op, dat is wat we doen. Die energie van het publiek bij een optreden is iets wat we enorm missen. Door de positieve toekomst en erkenning hebben we minder grote zorgen, maar we willen het liefst natuurlijk optreden.” Dat wil niet zeggen dat ze nu stilzitten, aldus Hugo: “we gaan ergens in september aankondigen dat we een heel bijzonder project gaan doen waar ik nu nog niets over kan vertellen, maar dat wordt ontzettend gaaf. Daar heb ik enorm zin in.”

Naast het gemis van spelen is het prijzengeld door het coronavirus ook nog niet opgemaakt, zo vertelt Hugo: “ook daar gooide corona roet in het eten. De dansers wilden een trip maken met z’n allen om echt te vieren dat ze die prijs samen hebben gepakt. Door corona was dat helaas niet mogelijk. De rest van het geldbedrag is gereserveerd voor het vieren van ons jubileum. Dit jaar bestaan we namelijk 15 jaar. Maar helaas, dat groots vieren zit er nu ook even niet in. Hopelijk kunnen we dat alsnog in de toekomst doen, wanneer we alle zalen ook weer plat mogen spelen en alles weer is zoals het zijn moet. Dan hebben we nog iets moois tegoed."

Je kunt momenteel stemmen op jouw favoriet voor de Rabo Publieksprijs binnen de Eindhoven Cultuurprijs 2020. Stemmen kan via deze website.

 

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: