Direct naar content
30 maart 2018

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: hoe is het nu met Tijs Rooijakkers?

Tijs Rooijakkers won afgelopen november de Eindhoven Cultuurprijs in de categorie: Waarderingsprijs voor het werk Woensel Supertoll!. Hiermee wist hij vele inwoners van Eindhoven te enthousiasmeren om onderdeel te worden van het kunstwerk zelf. Het eindwerk is een gigantische ‘supertol’ bij het nieuwe HOV-station in Woensel. De winst betekende dat  hij, naast eeuwige roem en een prachtig beeld gemaakt door edhv, een bedrag van €7500 in ontvangst mocht nemen. Wat heeft de kunstenaar met dit geldbedrag kunnen doen? We spraken Tijs over zijn toekomstplannen.

‘Het eerste wat ik heb gedaan met het geldbedrag is uitgebreid uiteten met mijn gezin’, vertelt Tijs. Een dergelijke prijs win je natuurlijk ook niet iedere dag en dat mag gevierd worden.  Daarna heeft hij goed nagedacht over de volgende fase van Supertoll!, zo vertelt hij zijn afwegingen: ‘moest ik de zwerm in Vaartbroek vergroten of moest ik toch maar de zwerm in het Henri Dunantpark naar beneden halen en ontmantelen?’ Hij koos eerst voor het tweede omdat de planken te verweerd waren. ‘Hiervoor heb ik een tweedehands zeecontainer besteld om de planken van de van Abbe supertoll! en de beschreven planken uit Woensel in op te bergen en ze te conserveren.  En de zwerm in Vaartbroek ga ik ook nog aanpakken. Dit allemaal in voorbereiding van fase 4 van het project!’ Tijs vertelt dat hij druk in gesprek is om in 2019 op een hele mooie plek alles allemaal weer te installeren. ‘Dit keer binnen, in een witte ruimte zodat de verweerde planken er weer extra mooi uitkomen.’ De zeecontainer en de middelen om alles goed op te bergen betaalde hij met behulp van de Eindhoven Cultuurprijs.

‘En het geld is nog niet op!’, vertelt hij trots. Dromen over meerdere doelen kan natuurlijk als het gaat om Supertoll!. Zo hoopt hij het project ooit nog te mogen installeren in de grote ontvangsthal van Eindhoven Airport. ‘Dat blijf ik gewoon Droomfase 5 noemen’. Daarnaast droomt hij verder in zijn atelier, waar hij veel eigen werk in de vorm van tekeningen maakt en nieuwe plannen  beraamd. Samen met Stichting La Citta Mobile is hij bezig om een loods te huren op Sectie C. Een grote volgende stap in zijn carrière.

Tijs geeft aan dat de Cultuurprijs hem ook heeft geholpen bij verschillende opdrachten: ‘ik heb een uitnodiging gekregen om mee te doen aan een schetsontwerp in de natuur. Daarnaast heb ik eind vorig jaar nog een schetsopdracht gewonnen voor maar liefst 6 werken, die voor 1 augustus geproduceerd gaan worden. Er ligt nog één ontwerp klaar om geproduceerd te worden en er ligt één opdracht klaar voor een enorm werk bij de aannemer. Tenslotte ben ik  een solo van plat werk aan het voorbereiden.’ Daarnaast heeft  de kunstenaar een heel concreet voorbeeld van wat de Eindhoven Cultuurprijs bij opdrachtgevers teweeg bracht: ‘Na het ontvangen van de prijs heb ik het prachtige juryrapport doorgestuurd naar een organisatie waar ik een projectvoorstel had ingediend, maar waar ik niets meer van had vernomen. Een dag later werd ik enthousiast uitgenodigd voor een gesprek.  Ik ben dan ook nog steeds erg trots op de prijs en heel blij met de dingen die ik ermee kan doen.‘ Vanaf eind april kan je weer stemmen op jouw favoriete maker die volgens jou de Eindhoven Cultuurprijs 2018 verdient. Houd onze kanalen in de gaten voor meer nieuws
.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: