Direct naar content
11 oktober 2022

Eurocities Culture Forum 2022

Door Anne Sulman

Van 28 t/m 30 september vond in Lille het Eurocities Culture Forum plaats. Het thema dit jaar was: ‘Resilient and sustainable culture: local cultural policies supporting the ecological transition’. Vertegenwoordigers van 55 Europese steden kwamen voor het eerst sinds 2019 weer samen voor een mooi inhoudelijk programma. Wethouder Saskia Lammers vergezelde ons en nam ook deel aan het programma.

Op woensdagavond werd het forum afgetrapt met een diner in het Stadhuis van Lille, onder toeziend oog van de burgemeester Martine Aubry. Zij verwelkomde ons en lichtte ook meteen het thema van dit jaar toe, samen het concept van duurzaamheid binnen cultuur en de culturele sector onderzoeken en hoe dit wordt belichaamd in het beleid en de activiteiten van steden. Op donderdag werd hier in het ochtendprogramma dan ook veel aandacht aan besteed, onder andere tijdens enkele ronde tafelgesprekken waarbij voorbeelden en ideeën gedeeld werden door burgemeesters en wethouders van verschillende Europese steden. Onder andere München, Glasgow, Ljubljana, Tampere en Turijn kwamen aan het woord. Wethouder Lammers nam ook deel en draaide het verhaal om, door het belang van cultuur en creativiteit bij het oplossen van de vraagstukken rondom duurzaamheid te benadrukken.

Tijdens het middagprogramma kregen de politici een rondleiding langs verschillende interessante locaties in Lille. Voor de rest van de aanwezigen was er de mogelijkheid verschillende ‘pathways’ te volgen, bijvoorbeeld langs het Saint-Saiveur treinstation of de Opera in Lille maar ook net buiten de stadsgrenzen, bij Le Fresnoy (Tourcoing) en La Piscine (Roubaix). De dag werd afgesloten bij Tripostal, waar ook de expositie ‘Les Vivants’ bezocht kon worden.

Op vrijdag vertrokken we in alle vroegte naar het LaM, Lille Métropole Musée d'art moderne. Vrijdag stond in het teken van meer praktische voorbeelden van organisaties zoals bijvoorbeeld het LaM, het French Institute (Berlijn) en het Palais de Tokyo (Parijs). Maar ook 11 steden presenteerden voorbeelden van projecten of beleid waarbij cultuur en duurzaamheid elkaar vinden. Vanuit Cultuur Eindhoven werd het project 'Pitch-it! Van A naar Duurzaamheid' gepresenteerd, waarna met de aanwezigen vooral besproken werd hoe je als gemeente dergelijke projecten op een meer duurzame manier kan implementeren in beleid.

Om 17.00 uur kwam het forum ten einde. In de 2,5 dag presenteerden professionals uit het artistieke en culturele veld uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd als het gaat om inclusie en de ecologische transitie, en gedeelde oplossingen die zijn ontwikkeld in Europese steden. Een duidelijke conclusie was dat duurzaamheid in de culturele sector verder gaat dan het klimaatneutraal maken van culturele ruimtes of het gebruik van circulaire materialen voor tentoonstellingen en het recyclen hiervan. Het gaat ook om een verandering van perspectief, en misschien wel een verandering van programmeren of bedrijfsvoering. Maar tegelijkertijd ook andersom, hoe je als gemeente kan samenwerken met makers of culturele organisaties om gedrag van inwoners te beïnvloeden en een duurzamere levensstijl te kunnen bevorderen.

We blikken terug op een mooi forum vol nieuwe ontmoetingen en net zo veel creatieve ideeën, voorbeelden en kansen voor de culturele sector.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: