Direct naar content
29 augustus 2017

Helden van verbeelding 

De genomineerden voor de Eindhoven Cultuurprijs zijn bekend en het publiek heeft nu het woord. Daarna zal de jury de winnaars uitkiezen, twee om precies te zijn, één voor de Stimuleringsprijs en één voor de Waarderingsprijs. Voor ons team betekent dit dat we komende twee maanden afwachten en ondertussen de prijsuitreiking voorbereiden. 

Het was een voorrecht om een nieuwe prijs voor cultuur in en voor Eindhoven op te zetten, te bedenken hoe we met nominaties willen omgaan en door wie de winnaars worden gekozen. Daar horen een paar praktische en formele zaken bij, maar bovenal het genoegen om kunstenaars en culturele instellingen van de stad in het zonnetje te zetten. Jazeker, ze krijgen vaak rechtstreeks waardering van hun publiek en achterban. En in de eerste jaren zonder twijfel ook veel aanmoediging uit de kring om hen heen, anders zouden ze niet volharden. 

Wie zijn hart verpand heeft aan kunst en cultuur, is gewend om risico's te nemen en veel te investeren. Tegelijkertijd duurt de voldoening maar kort: een applaus, een recensie of een paar dagen enthousiaste shares op social media. Juist daarom vind ik het belangrijk dat we waardering uiten voor kunstenaars en instellingen van de stad. Ze zijn - net als sporters - een beetje de helden van de stad, de helden van verbeelding. Met de Eindhoven Cultuurprijs eren we de beste initiatieven en prestaties, maar bovenal willen we aandacht geven aan wat kunst met mensen en met de stad doet. 

Ik hoop dat we dankzij onze werkwijze, waar een cruciale rol voor inwoners van Eindhoven is weggelegd, ook vaker met elkaar in gesprek raken over kunst en cultuur, over de waarde en betekenis ervan voor ieder individu en voor de stad als geheel. Zodat kunstenaars ervaren dat ze in Eindhoven respect en waardering krijgen voor hun inzet en creaties. Zodat we Eindhoven op de kaart zetten als een stad waar helden van verbeelding floreren. Als een stad waar verbeelding ruim baan krijgt en waar alles wat denkbaar is ook maakbaar wordt dankzij de inzet en investering van velen. Eindhoven Cultuurprijs was eerst een idee, nu wordt het werkelijkheid. Ik ga ervan uit dat het lang onze werkelijkheid blijft, omdat een stad zonder helden van verbeelding nu eenmaal niet kan bestaan. 

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: