Direct naar content
10 december 2021

Projecten Samen Uit Corona

In november plaatsten we de oproep Samen Uit Corona die gericht is op organisaties en makers die zich richten op culturele projecten en activiteiten in Eindhoven bijdragen aan de verbinding met -en tussen (eenzame) ouderen in de stad middels cultuur.

De volgende projecten gaan binnen de oproep van start:



1. Hart voor de Buurt – Wijkcentrum de Mortel, JeugdAB en Archipel Zorggroep
In de Achtse Barrier is Archipel Zorggroep gestart met een initiatief ´Hart voor de Buurt´. Dit initiatief is een samenwerking tussen Archipel Zorggroep, wijkcentrum de Mortel en JeugdAB (het jongerencentrum) en is ontstaan in het begin van 2021, tijdens de lockdown. In deze samenwerking wordt de verbinding gezocht tussen de verschillende doel- en leeftijdsgroepen in de Achtse Barrier. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd voor en door de buurt. Deze zijn enerzijds toegankelijk voor alle leeftijdsgroepen, anderzijds specifiek gericht op de (eenzame) ouderen. In de maanden december 2021 – januari 2022 – februari 2022 zal er cultureel aanbod aangeboden gaan worden voor de ouderen in de wijk Achtse Barrier, namens ‘Hart voor de Buurt’. Eens per maand zal er een uitstapje georganiseerd worden naar een museum en er zal een fotografiecursus worden aangeboden in wijkcentrum de Mortel die zal resulteren in een expositie.




2. KoffieKopSalon 2 – Atelier NL

Atelier NL werkt over de hele wereld met lokale bodemmaterialen als zand, aarde en klei. De locatie van Atelier NL is gevestigd in de Bergmannkerk, in de Schrijversbuurt. Met het project KoffieKopSalon werkte Atelier NL samen met Residency for the People, een initiatie van ontwerper Lucas Maassen om de creativiteit van artist residencies voor iedereen, ook niet-kunstenaars, toegankelijk te maken. Voor het pilotproject KleiKop nodigden Atelier NL alle buurtgenoten uit om in de Bergmannkerk uit lokale klei hun eigen koffiekopjes te komen maken. Tijdens Dutch Design Week 2021 werd het project gepresenteerd in de Bergmannkerk onder de titel KoffieKopSalon.
Voor KoffieKopSalon 2 worden alle ouderen in de Schrijversbuurt uitgenodigd om samen met kunstenaars en met elkaar te werken aan een unieke collectie kopjes gemaakt met lokale kleisoorten en pigmenten. Er is een programma opgezet voor een periode van drie maanden waarin ouderen door kunstenaars uitgedaagd worden in hun creatieve vermogen. Naast de ontwerpers van Atelier NL zullen er nog een drietal andere kunstenaars/ontwerpers worden uitgenodigd die met koffierituelen aan de slag gaan.




3. Museum in de buurt – CKE, Van Abbemuseum, Summa College en Stichting Buurtbelangen Drents Dorp (SBDD)
Na een succesvolle eerdere samenwerking van CKE met SBDD bleek dat veel ouderen te porren zijn voor cultuurbeleving. Met dit project wordt er voortgeborduurd op het succes van het bezoek aan musea, maar dan met een museum dichtbij huis: het Museum in de Buurt. Een museum gevuld met ‘echte’ kunstwerken, maar ook met werken gemaakt door de ouderen. Er worden workshops binnen verschillende disciplines georganiseerd, onder begeleiding van beeldende kunstenaars. Studenten van het Summa College begeleiden ouderen naar de workshoplocatie en zijn aanwezig bij de workshops. De begeleidende kunstenaars dagen de deelnemers uit om in gesprek te gaan over kunst. Dat doen ze aan de hand van replica’s uit het Van Abbemuseum. Aan de hand van een thema wordt er, binnen de gekozen discipline, gewerkt aan een eigen kunstwerk. Deze kunstwerken worden verzameld, en worden de basis van een expositie: Museum in de Buurt. Behalve de kunstwerken van de deelnemers, komen er ook replica’s uit het Van Abbemuseum te hangen. De opening van de expositie zal feestelijk gevierd worden. De studenten van het Summa College zullen ook rondleidingen door het museum geven.




4. Naar het Parktheater! -  Archipel Zorggroep
Ook voor de cliënten van Archipel Zorggroep biedt cultuur een fijn uitje. Dit echter lang niet altijd te realiseren en al zeker niet door de cliënten zelf. Archipel Zorggroep wil de vele geïnteresseerde cliënten, ongeacht hun financiële situatie, een culturele beleving bieden die zij samen met hun familie of een vrijwilliger (via Archipel of Samen voor Eindhoven) kunnen ervaren: een cultureel bezoek  aan het Parktheater in Eindhoven. Corona heeft er natuurlijk voor gezorgd dat veel ouderen binnenshuis moesten en nog steeds moeten blijven. Door ze een dergelijke beleving aan te bieden, inclusief vervoer, kan men genieten van een cultureel bezoek. Met dit project wil Archipel Zorggroep weer een impuls geven aan de samenwerking met het Partkheater.



5. Samen uit Corona – Architectuurlessen
Architectuurlessen verzorgt normaliter workshops aan kinderen in het primair en voortgezet onderwijs. Tijdens deze workshops staat het leren denken en werken vanuit een ontwerpende houding centraal.  Voor Samen Uit Corona ontwikkelt Architectuurlessen een praktische architectuurcursus voor volwassenen en senioren. In deze introductiecursus van 6 bijeenkomsten ervaren zij het bijzondere vakgebied van architectuur met praktische oefeningen en een uitdagende ontwerpopdracht. Cursisten leren onder andere over het maken van ruimte, het werken op schaal en het visualiseren van ideeën. Daarnaast gaan de cursisten met elkaar in dialoog over het maken van architectuur. Met een betrokken en leergierige groep cursisten gaan ze tweewekelijks aan de slag in het Van Abbemuseum. Er is ruimte voor mensen mét en zónder ontwerpervaring. Bij de individuele ontwerpopdracht staat persoonlijke begeleiding op ieders niveau centraal. Ook wordt interactie tussen de deelnemers gestimuleerd: het leren van elkaars ontwerpstappen is een wezenlijk onderdeel van de cursus.



6. Ouderen, ook hallo! - Stichting AB voor Elkaar, Archipel Zorggroep & morgenmakers
Het project Hallo! richt zich op het creëren van verbinding (en daarmee tegengaan van eenzaamheid in de wijk Achtse Barrier in Eindhoven. Het project is een experiment met als doel te komen tot een meer duurzame verbinding tussen bewoners. In Hallo! ligt de focus, in tegenstelling tot veel andere wijkprojecten, niet op het programmeren van activiteiten. Kunnen mensen gestimuleerd worden om juist met hele kleine stapjes en acties in hun dagelijks leven bij te dragen aan verbinding in de wijk? Wat kun je doen als je jezelf eenzaam voelt? Een eerste stap om dit te bereiken is gezet met het ontwerpen van een integraal doeboek. Het doeboek bevat opdrachten en vragen die bewoners zelfstandig, samen met een buur of kennis in de wijk kunnen uitvoeren. Het laat bewoners op een laagdrempelige manier naar de onderwerpen eenzaamheid, verbinding en contact kijken en biedt de makers de mogelijkheid om informatie te verzamelen omtrent hun behoeftes en wensen. Voor het vervolgtraject wordt meer informatie opgehaald over bijvoorbeeld kwetsbare ouderen en worden via bijeenkomsten alle ouderen aan elkaar verbonden. Als afsluiting van het project zullen alle deelnemers van Hallo! een expositie in de wijk vormgeven. Een expositie over het thema ‘verbinding in de Achtse Barrier’.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: