Direct naar content
24 januari 2020

GO! vmbo is van start

Donderdag 23 januari werd het begin van de challenge GO! vmbo feestelijk ingeluid met een kick-off bij Microlab. GO! vmbo maakt onderdeel uit van het Programma Creatieve Industrie dat we als Cultuur Eindhoven uitvoeren. In samenwerking met Cultuurstation wordt dit project uitgevoerd. Met GO! vmbo wordt vanuit de behoefte van scholen in samenwerking met diverse ontwerpers meer content voor vmbo-opleidingen gecreëerd. Het doel van dit traject is om deze nieuwe content als voorbeeld te laten dienen voor andere scholen. Tijdens de kick-off  kwamen Cultuur Eindhoven, Cultuurstation en de deelnemende scholen: Sint-Joriscollege, Nuenens College, Novalis College, Aloysius de Roosten, Vakcollege Eindhoven en De Rooi Pannen bijeen om de overeenkomsten te ondertekenen.

De feestelijke bijeenkomst vindt plaats in de Skybar in Microlab. Met een fantastisch uitzicht op de achtergrond worden de scholen en leerlingen welkom geheten. Het enthousiasme van zowel de leerlingen als docenten is voelbaar. GO! vmbo wordt omschreven als een challenge: een uitdaging waarbij de vmbo-scholen een plan mochten ontwikkelen voor nieuw lesaanbod dat samen met de creatieve industrie en leerlingen zelf kan worden gerealiseerd. Een uitdaging die de scholen met beide handen aannamen, zo meldt het Nuenens College: "het voelt vandaag een beetje alsof we jarig zijn, want we kunnen eindelijk echt aan de slag en dat voelt toch alsof we cadeautjes mogen uitpakken." 

Drie scholen presenteren kort waar ze de komende periode mee aan de slag gaan. De leerlingen van de Rooi Pannen leggen uit dat ze door middel van een app en workshops de creativiteit bij iedereen willen stimuleren, zowel op het gebied van dj-workshops als het maken van gerechten. Door dit in de vorm van een app te doen en filmpjes te maken zullen leerlingen erbij betrokken willen worden. 

Presentatie De Rooi Pannen

Het Nuenens College wil graag dat hun studenten en docenten ' out of the box'  gaan denken en dat met name creativiteit gestimuleerd wordt. Samen met social designers Joes + Manon beginnen ze een onderzoek over hoe ze dat kunnen bereiken en welke elementen hierin kunnen worden meegenomen. Alles is mogelijk.

Nuenens College

Waar het Nuenens College nog alle opties openhoudt gaat het Sint-Joriscollege aan de slag met een concreet vraagstuk: in een wereld waar plastic afval een groot groeiend probleem is willen ze graag meedenken aan oplossingen. Door samen met o.a. Marjan Verboeket, Cindy van den Bremen en Dave Hakkens aan de slag te gaan wordt er gekeken naar hoe plastic andere bestemmingen kan krijgen.

Sint-Joriscollege re:plastic

De overige drie scholen presenteren niet, maar vertellen wel nog even waar zij mee bezig zijn: Aloysius de Roosten zal aan de slag gaan met het ontwikkelen van een grafische leerlijn voor leerlingen, waarbij vormgeving etc. aan bod zullen komen. Het Vakcollege Eindhoven wil een leerlijn ontwikkelen gericht op product design, waarbij design gecombineerd wordt met techniek. Novalis zal in samenwerking met Natlab en Ramon Etman aan de slag gaan met het maken van een eigen film met uiteindelijk het doel om een filmcurriculum op te zetten. Daarnaast gaat men werken aan een webserie. 

Plannen overige scholen worden besproken

De komende periode gaan de scholen hard aan de slag met alle plannen. Wij als Cultuur Eindhoven zullen de projecten uiteraard op de voet volgen en melden belangrijke vorderingen ook op onze website. GO! vmbo maakt onderdeel uit van het Programma Creatieve Industrie. Het gehele programma richt zich op het versterken van de keten van de creatieve industrie. Daarbij wordt evenredig veel aandacht besteed aan de drie stadia in een culturele loopbaan: cultuureducatie, talentontwikkeling en topkwaliteit. 

Live verslag door De Rooi Pannen

Alle foto's zijn gemaakt door Arno Fooy.

Meer informatie over de projecten vind je hier

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: